• BIST 9067.6
  • Altın 2293.698
  • Dolar 32.31
  • Euro 35.1283
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Uzmanlardan, ’Gündüz Uykusu 15 Dakikayı Geçmesin’ Uyarısı

Uzmanlardan, ’Gündüz Uykusu 15 Dakikayı Geçmesin’ Uyarısı
Günümüzde birçok insanın uyku ile ilgili sorunlar yaşadığını belirten uzmanlar, kaliteli bir uyku düzeni yakalamak için gündüz uykusunun 15 dakikayı...

Günümüzde birçok insanın uyku ile ilgili sorunlar yaşadığını belirten uzmanlar, kaliteli bir uyku düzeni yakalamak için gündüz uykusunun 15 dakikayı geçmemesini öneriyor.

İzmir Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Haluk Aksu, günümüzde birçok insanın uyku kalitesinin yüksek standartlarda olmadığını belirtti. Bu durumun yaşam kalitesini düşürdüğünü ifade eden Aksu, kalitesiz uykunun en büyük nedeninin uyumak için ayrılan odada ve yatakta uyunmaması olduğunu söyledi. Aksu, "Uykunuz geldiği zaman yatağınıza geçin. Yatakta 20 dakikadan fazla uyanık kalmamaya özen gösterin. Ayrıca odanızdaki telefon, tablet, bilgisayar ve televizyon gibi uyarıcıları kapatın. Uykunuz gelmiyorsa, yatak odası haricinde bir odada kitap okuyun. Uyumak için kendisini zorlamayın" dedi.

Gece yapılan ve güç gerektiren spor aktivitelerinin uyku kaçırdığını anlatan Uzman Dr. Haluk Aksu, "Ağır egzersizler sırasında salgılanan endorfin hormonu uyku düzenini bozan bir etki yapıyor. Bunun yanında gece yenen ağır yiyecekler ile fazla su, çay, kahve ve kola gibi içecek türleri uyku kalitesini düşürüyor. Ayrıca uyku öncesinde alkol ve sigaradan uzak durulmasını öneriyoruz" diye aktardı.

GÜNDÜZ UYKUSU 15 DAKİKAYI GEÇMESİ

Gece uykusunun çok önemli olduğunu kaydeden Uzman Dr. Haluk Aksu, "Kişi, gece uyumadığı için öğle saatlerinde şekerleme yapıyor; ancak gündüz 15 dakikanın üzerindeki uyku süresi gece uykusunun kalitesini düşürüyor. Bu nedenle gündüz uyku hali yaşanıyor. Kişinin enerjisi düşüyor, odaklanma problemleri baş gösteriyor. Çok geç uyunsa bile sabah erken uyanılmasını öneriyoruz" dedi. Aksu, "Kaliteli uyku süresi diye bir standart yoktur. Uyku süresi herkes için aynı olmaz. Beş saat veya sekiz saat uykuyla da mutlu olan insanlar var. Bu durum kişilerin kendini iyi hissetmesiyle ilgilidir. Bizim için önemli olan kişinin uyuma saatleri veya süreleri değil, uykudan kaliteli verim alıp almasıdır" şeklinde konuştu.

Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Haluk Aksu, uykusuzluk problemlerinin dönemsel ve mevsimsel olabildiğini anlatarak, "Uzun süre uyku problemi yaşayan kişiler uzmanlara danışmadan ilaç kullanabiliyor. İlaçlar her kişide aynı etkiyi göstermez. Sahip olunan hastalıkları tetikleyebilir, daha büyük problemlere yol açabilir. Uyumak için aldığınız ilaçların bağımlısı da olabilirsiniz. İlaç kullanmadan evde yapılacak uygulamalarla uyku problemleri ortadan kalkabilir. Hemen ilaç önermiyoruz. Gece uykusunu kaliteli şekilde alan kişiler günlük işlerini daha rahat yapıyor, stresle baş etme güçleri artıyor. İş performansı yükseliyor. Daha üretken, mutlu, daha formda ve sağlıklı oluyorlar. Yatağa girdiğinizde "uyuyamazsam, yarın zor bir gün olacak" şeklinde kaygılara kapılmayın. Stres artınca uyku azalıyor ve uyku kalitesini bozuyor. Sorunu çözemiyorsanız bir uzmana danışın" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim