• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 19 °C

Uzmanlardan Ayakkabı Uyarısı

Uzmanlardan Ayakkabı Uyarısı
Uzmanlar ayakların vücudu ayakta tutan denge mekanizması olduğunu belirterek, ayakkabının şıklığına değil, rahatlığına bakılması konusunda uyarılarda...

Uzmanlar ayakların vücudu ayakta tutan denge mekanizması olduğunu belirterek, ayakkabının şıklığına değil, rahatlığına bakılması konusunda uyarılarda bulundu. Uzmanlar, topuklu ayakkabıların çeşitli sağlık sorunlarına da yol açtığını ifade etti.

Zirve Üniversitesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı ve Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ali Cımbız, yaptığı açıklamada ayak sağlığının korunması yöntemlerinde bilgiler verdi. Cımbız, ayakların bütün vücudu ayakta tutan yegane denge mekanizması olduğunu belirterek, "Ayaklarımız belki de sadece konusu açıldığında aklımıza gelen bütün vücudumuzu gün boyu bir kere bile söylenmeden ayakta tutan yegane denge mekanizmamızdır. Bütün vücudumuzu taşıyan ve tüm dengeyi sağlayan ayaklarımıza ne kadar bakıyoruz" dedi.

Genellikle insanların ellerine baktıkları kadar ayaklarına bakmadıklarını belirten Cımbız, "Dünya'da şu an düzgün ayak bakımı yapmadığı için diyabet nedeniyle, yüz binlerce insanın ayakları kesiliyor. Bunun beraberinde yeterince ayak sağlığına dikkat etmediği için yürüyüşü bozulan, bel ağrısı çeken, diz ağrısı çeken insanlar var. Bu nedenle ayak bakımı ve ayağa bakılacak hassasiyet çok önemlidir" diye konuştu.

Cımbız, "Giydiğimiz ayakkabılar veya çoraplar, ayaklarımıza uyguladığımız bilinçsiz yöntemler ayaklarımızda çok ciddi sağlık problemlerine yol açabilir" diye konuştu. Prof. Dr. Ali Cımbız, "Başta ayaklarımızın su toplaması olmak üzere, nasır, mantar, ayak kokusu, ayak ağrısı, ayak şişmesi, kesikler ve yaralanmalar gibi pek çok problem ayak sağlığımızı tehdit ediyor. Bunların önüne geçmek ve ilerlemesini engellemek için her gün düzenli olarak ayaklarımızı kontrol etmeli ve gerekirse günlük bakım yapmalıyız" uyarılarında bulundu.

YAKIŞMASI DEĞİL RAHATLIĞI ÖNEMLİ

Cımbız, ayakkabı seçilirken elbise uygunluğuna, modeline yada markasına bakılmaması gerektiğini ifade etti. Önemli olan ayağın rahatlığı olduğunu anlatana Cımbız, "Giyeceğiniz ayakkabı ayak arklarını, iç kısmını, arkadaki ulaşabilenden sıkmayan ve yerdeki stresleri alan bir ayakkabı olmalıdır. Bunun dışında üzerindeki yükü absorte etmek için ayakkabının tabanının esnek olması gerekiyor. Bayanların giydiği beş santim, on santim topuklu ayakkabılar vücuda yük bindirmektedir. Çeşitli ayak sorunlarına davetiye çıkartmaktadır" şeklinde konuştu. Ayak sağlığını korumak için Zirve Üniversitesi öğrencilerine tavsiyelerde bulunan Dr. Cımbız, "Ayakkabı ayağınızı terletmemeli. Yazın giyilecek ayakkabıyı yazın kışın giyilecek ayakkabıyı kışın giyin. Özellikle erkekler her zaman aynı ayakkabıyı giymemeli. Ayakkabının da dinlendirilmesi gerekiyor. Bunun dışında ayak sağlığı için düzenli tırnak kesimi ve ayağın kurutulması da çok önemli" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim