• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Uzmanlardan anne sütü uyarısı

Uzmanlardan anne sütü uyarısı
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Güngör Balta, günümüzde bebeklerin çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin çok fazla olduğunu belirterek...

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doktor Güngör Balta, günümüzde bebeklerin çeşitli hastalıklara yakalanma riskinin çok fazla olduğunu belirterek bu riski en aza indirmek için yeni doğan bebeklerin ilk 6 ay boyunca anne sütüyle beslenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Medicalpark Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı Uzmanı Güngör Balta, anne sütü bebeğin büyüme ve gelişmesini sağlayan en uygun ve değerli besin olduğunu, doğumdan sonra ilk 6 ayda bebeğin fiziksel ve psikososyal ihtiyaçlarını tek başına mükemmel şekilde karşıladığını belirterek "Annen sütü ile beslenme bebek ve anne arasında çok güçlü bir bağ oluşmasını sağlar" dedi.

Anne sütünün her zaman hazır, taze ve uygun ısıda oluğunu söyleyen Uzm. Dr. Balta, "Besin değeri bebekler için ideal ve içeriği bebeğin böbreklerini yormayacak şekildedir. Sindirimi ve emilimi kolaydır. Anne sütü değişik enfeksiyonlardan koruyan ve bebek için çok gerekli olan büyüme faktörlerini içerir" ifadelerini kullandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Sağlık Bakanlığının ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenilmesini önerdiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Balta, "Anne sütü 6 aydan sonra ek besinlerle beraber devam etmelidir. 6 ay ile bir yaş aralığında yine bebeğin en önemli besin kaynağı olmalıdır. Anne sütü ile emzirmenin 2 yaşına kadar etmesinin bebekler için faydası vardır" diye konuştu.

"Anne sütü almayan bebeklerde alerjik hastalıklar çok görülüyor"

Anne sütü yerine farklı besin ile beslenen bebeklerin, ortakulak iltihabı, bağırsak enfeksiyon oranları çok daha fazla olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Balta, "Anne sütü almayan bebeklerde enfeksiyon nedeniyle hastaneye yatış oranları çok daha fazladır. Anne sütü almayan bebeklerde astım, egzama ve atopik dermatit gibi alerjik hastalıkların görülme oranı yüksektir. Ayrıca anne sütü olmayan bebeklerde, daha sık kabızlık, pişik görülme ihtimalleri vardır. Anne Sütü almayıp, mama ile beslenen bebeklerin zeka düzeylerinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir" şeklinde konuştu.

"Emzirme anneyi kanserden koruyor"

Emziren annelerin doğum sonrası rahim büzüşmeleri daha iyi olmakta ve istenmeyen doğum sonrası kanamalardan korunduklarını belirten Uzm. Dr. Balta açıklamasını şöyle tamamladı: "Buna bağlı olarak gelişen derin kansızlık oluşumu engellenmiş olur. Emzirme annede sakinlik ve duygusal tatmin oluşumuna neden olur. Doğum sonrası görülen depresyon oranlarını azaltır. Emzirme annenin gebelik boyunca almış olduğu kilolardan daha rahat ve düzenli olarak verilmesini sağlar. Yapılan çalışmalar sonucu emziren annelerin kronik sağlığının daha iyi olduğunu göstermiştir. Emziren anneyi meme ve rahim kanserlerinde koruyucu etkisi vardır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim