• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Uzmanlar Uyardı, Bilinçsizce Tüketilen Tuz Felç Ediyor

Uzmanlar Uyardı, Bilinçsizce Tüketilen Tuz Felç Ediyor
Uzmanlar fazla tuz tüketiminin vücuttaki sıvı ve asit-baz dengesinde bozulmaya sebep olduğunu belirterek kalp, böbrek ve tansiyon hastalığı olanların tedaviye...

Uzmanlar fazla tuz tüketiminin vücuttaki sıvı ve asit-baz dengesinde bozulmaya sebep olduğunu belirterek kalp, böbrek ve tansiyon hastalığı olanların tedaviye yanıtını azalttığına dikkat çekiyor.

Adıyaman'ın Kahta ilçe Devlet Hastanesinde görevli Dahiliye Uzmanı Dr. Engin Ataman aşırı tuz tüketimine dikkat çekerek bilinçsizce kullanılan tuzun kişi felç edebileceğini söyledi. Uzm. Dr. Ataman, "Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneğinin 2012 yılında yayınladığı çalışmaya göre, Türkiye'de günlük ortalama tuz tüketimi kişi başı 15 gram kadardır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO)'nün yetişkin ve çocuklarda tuz alımına yönelik yayınladığı Rapora (2012) göre ise günlük alınması önerilen tuz miktarı 5 gramın altında olmalıdır. Yani ülke olarak günlük almamız gerekenin 3 katı kadar tuz tüketmekteyiz.

Tuz sodyum ve klor denilen iki mineralden oluşmaktadır. Özellikle sodyum vücut için elzem bir mineraldir. Sodyum organizmada sıvı ve asit-baz dengesinin sağlanmasında rol oynar. Sinir-kas çalışmasında elektro-kimyasal uyarıları sinir hücresi boyunca taşıyarak uyarının kasa iletilmesini sağlar. Vücutta elektrik akımını iletir. Sodyum yetersizliğinde kusma, zihin bulanıklığı, kas yorgunluğu, ağrılar ve solunum yetersizliği gibi belirtiler görülür. Ancak fazla tuz tüketimi vücudun sıvı ve asit-baz dengesinde bozulmaya sebep olarak özellikle tansiyon ve kalp hastalıklarının gelişimine zemin hazırlar ve kalp, böbrek, tansiyon hastalığı olanların tedaviye yanıtını azaltıp bu tür hastalıkların daha gürültülü seyretmesine sebep olur. Felç geçirmeye kadar bile ilerleyebilir. Kalsiyumun böbrek üzerinden atılımını da bozarak kalsiyum eksikliğine sebep olarak osteoporoza ve böbrek taşı oluşumuna sebep olur. Peki, tuz tüketimini azaltmak için ne yapmak gerekir. Toplumumuzda yemeklere bakmadan tuz atmak gibi bir huyumuz var. İlk önce bunu bırakmamız lazım. Sofraya kesinlikle tuz koymamak gerekir. Yemekleri tatlandırmak için maydanoz, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma vericileri kullanmak gerekir. Tuzu azaltılmış veya tuzsuz taze besinler tüketmek gerekir. Konserve, hazır ve rafine edilmiş gıdalardan uzak durmak gerekir. Özelikle peynir ve zeytin gibi yiyecekleri bir gün önceden suya basıp tuzu iyice alındıktan sonra tüketmek gerekir. Aşırı tuzlu çerez ve ambalajlı gıda ile maden sularından uzak durmak gerekir. İyot yetersizliği ve guatrı önlemek için tuzu iyotlamak gerekir. İyotlu tuz kullanımı, iyot yetersizliği hastalıkları ile bebek ve çocuklarda büyüme, zeka geriliğinin önlemesinde etkilidir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim