• BIST 9538.11
  • Altın 2486.5
  • Dolar 32.5
  • Euro 34.7941
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Uzmanından ‘Domuz Gribi’ Uyarısı

Uzmanından ‘Domuz Gribi’ Uyarısı
Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Aksöz, domuz gribinin diğer grip hastalığından çok bir farkının...

Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Aksöz, domuz gribinin diğer grip hastalığından çok bir farkının olmadığını kaydetti.

Son günlerde sık sık gündeme gelen Domuz Gribi (H1N1) ile ilgili açıklamalarda bulunan Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Selçuk Aksöz, vatandaşların dikkat etmesi gereken konuları dile getirdi.

Uzm. Dr. Selçuk Aksöz, grip hastalığı her yıl dünya üzerinde binlerce insanı etkileyen önemli bir hastalık olduğunu belirterek, "Bu yıl özellikle halk arasında domuz gribi olarak bilinen ve toplum içinde insanları paniğe sevk eden hastalığın bildiğimiz grip hastalığından aslında çok ciddi bir farkı yoktur. Belki de insanları paniğe sevk eden hastalığın "domuz" ifadesiyle tanımlanıyor olması olabilir. Grip hastalığı uzun yıllardır olduğu gibi diyabet, kalp yetmezliği, kanser hastaları, gebeler, 2 yaşından küçükler, 65 yaşından büyükler gibi risk faktörü olanlarda daha ağır seyretmekte ve daha ciddi tablolara yol açabilmektedir. Domuz gribi olarak adlandırılan ve İnfluenza H1N1 virüsünün neden olduğu hastalığın ölüm oranı diğer grip etkenlerine göre daha fazla değildir. Hastalığın klinik belirtileri mevsimsel grip hastalığından farklı değildir. Bu belirtiler ateş, öksürük, boğaz ağrısı, baş ağrısı, kas ağrıları ve hastaların bir kısmında burun akıntısı, ishal, bulantı-kusma gibi belirtilerdir. Hastalıktan ölüm oranları mevsimsel grip hastalığına göre oransal olarak daha azdır. Ancak yukarıda belirtilen risk gruplarında daha ağır seyrettiğinden ölüm oranı biraz daha yüksektir" dedi.

Selçuk Aksöz, "Hastalık özellikle risk gruplarında tehlikeli olduğundan önemli olan husus bilhassa bu kişilerin hastalıktan korunmasını sağlamaktır. Korunmada en önemli etken kişisel hijyene önem göstermektir. Özellikle toplu yaşanılan okul, hastane, bakım evleri gibi yerlerde el hijyenine özen gösterilmeli ve eller sık sık yıkanmalıdır. Risk grubundaki kişilerin çok gerekli olmadıkça, grip sezonu olarak adlandırılan ekim- nisan ayları arasındaki dönemde kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir. Gripten korunmak için özellikle risk grubunda olanlar için aşı önerilmektedir. Aşı, hastalığa yakalanmayı engelleyebilmekte ve zatürre gibi istenmeyen durumları azaltabilmektedir. Grip olursanız, hastalığın bulaşmasını ve yayılmasını önlemek amacıyla öksürme ve hapşırma sırasında ağzınızı ve burnunuzu bir mendil ile kapatınız. Mendilinizi kullandıktan sonra çöp sepetine atınız. Öksürdükten ve hapşırdıktan sonra ellerinizi bol sabun ve suyla yıkayınız. Kirli ellerinizle gözlerinize, burnunuza ve ağzınıza dokunmayınız. Hastalığın bulaşmaması için çevrenizdeki kişilerden uzak durunuz. Bulunduğunuz mekanı sık sık havalandırınız. Hasta olduğu düşünülen kişilerle temas etmiş olan herkeste virüs taraması yapmak gerekmemektedir. Ancak semptomlar görülürse tedavi açısından değerlendirilmelidir. Semptom görülen hastaların da önemli bir kısmında spesifik tedavi gerekmemektedir. Belirli risk grubunda olan kişilerin tedaviye alınması gerekecektir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim