• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Uzman Psikolog Baykal Uyardı:

Uzman Psikolog Baykal Uyardı:
Acıbadem Ankara Hastanesi Uzman Psikoloğu M. Bülent Baykal, ilişkiler üzerine dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulunarak, ilişkilerdeki güvensizlik...

Acıbadem Ankara Hastanesi Uzman Psikoloğu M. Bülent Baykal, ilişkiler üzerine dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyarılarda bulunarak, ilişkilerdeki güvensizlik sebebi "5 Olumsuz Düşünceyi" hayattan uzaklaştırılması gerektiğini vurguladı.

Uzman Psikolog Baykal, ilişkiler sözkonusu olduğunda genellikle bir çoğumuzun yetersiz olduğumuzu ve bir sevgili, bir eş, bir arkadaş veya iş arkadaşı olarak "yeteri kadar iyi olmadığımızı" düşündüğümüzün altını çizerek bazen de gelecek vadeden bir ilişkiyi sadece güvensizliğimizden dolayı başlamadan veya sürerken bitirdiğimize dikkat çekti.

Hayal kırıklığına uğrama ve duygusal acı çekebileceğimiz kaygılarını yoğun olarak abartarak düşünmenin ilişkileri başlatmamasına veya dönüp gidilmesine neden olduğunu paylaşan Uzman Psikolog Baykal,

"Hepimizin sağlam, rahatlatıcı, uzun süreli ilişkilere ihtiyacı var. Böyle bir ilişkide olsak bile, gene kendi güvensizliklerimizden dolayı iyi giden ilişkileri istemeden de olsa zedelemekteyiz. Peki, ilişkilerde olabildiğince başarılı, mutlu, huzurlu olmak için ne yapmalıyız. Birbirimizle mutlu olduğumuz dakikaları ve düşüncelerimizi çoğaltmak ve paylaşmak, ilişkinin sağlıklı olarak gelişmesini sağlayacak bir şekilde birbirimize yardım etmek en büyük önceliğimiz olmalıdır. Gerçek hayatta eğer karşımızdaki kişi bize değer veriyor,iyi davranıyor, kandırmaya çalışmıyor, yalan söylemiyorsa ve ilişkide sevgi boyutu da varsa, ilişkinin genelde iyi yürüdüğünü söyleyebiliriz. Bu ilişkiyi bazı düşünce hataları ve olumsuz zihin setleri yüzünden bozmamak elimizde.

Peki, ne yapacağız o zaman. İlişkiye başlarken ve devam ederken aşağıda bahsedeceğim şu 5 olumsuz odaklı düşünce yanlışlarına dikkat edersek yaşadığımız beraberlik çok daha güzel ve mutlu olacaktır" ifadesini kullandı.

"AKIL OKUMAYI BIRAKIN"

Birçok beraberlik problemleri iletişim bozukluklarından kaynaklanan akıl okuma girişimleriyle ortaya çıktığına dikkat çeken Baykal, " Akıl okuma iki insanın net, saygılı ve karşılıklı anlayış içinde birbirleriyle iletişime geçemedikleri zamanlarda, karşılarındakilerin ne düşündüklerini bildiklerini sanmaları,tahmin etmeleri, fakat aslında karşılarındakilerin ne düşündüklerini bilmedikleri veya yüzde 99 yanlış tahmin ettikleri hale denir. Böyle durumlarda özellikle olumsuz kişilik özellikleri söz konusu olduğunda, sanki karşımızdaki bizi eleştiriyor, kınıyor, küçümsüyor, alay ediyor, yeterli görmüyor gibi olumsuz çıkarsamalarda bu anlamsız düşüncelere uygun davranış ve düşünce biçimleri geliştirerek ilişkiler üzerine ipotek kurabilmekteyiz. Yerine ne koymalıyız? Ne söylediğimizi, neyi kastettiğimizi net olarak bildiren karşılıklı konuşmalar yapmalıyız" uyarısını yaptı.

"MÜKEMMEL İLİŞKİLER KURMAYI ÜMİT ETMEYİN"

"Hayatınızı en iyi sevgili,en iyi eş,en iyi arkadaş bulmak için tüketip gidersiniz" diyen Başkal, şöyle devam etti:

" Dünya üzerinde mükemmel biri olmadığı için her başarısız ilişkinizde daha da dibe vurur, kendinizi ikili ilişkilerde çok daha güvensiz hissedersiniz. Kendiniz dahil kimsenin mükemmel olmadığı bilincine varmanız gerekmekte.İkili ilişkinizde karşınızdakinin kişilik özelliklerinin ve davranış biçimlerinin sizin düşüncelerinize uymasına ne imkan var, ne de gerek var. Beraberliğe başlamadan veya devam ederken karşı tarafın tüm özelliklerini tartıp, iyi ve kötü yönlerini çıkarıp,size uygun olup olmadığını düşünerek yaklaşırsanız, farklılıklara değer verir, tolerans gösterirseniz ve kabul ederseniz, ilişkide psikolojik sıkıntılar en aza inecektir."

"ŞU AN YAŞADIĞINIZ İLİŞKİYİ GEÇMİŞ İLİŞKİLERİNİ DÜŞÜNEREK YAŞAMAYIN"

Baykal uyarılarını şöyle sürdürdü:

"Önceki ilişkilerde yaşadıklarınız neolursa olsun, ister aşağılanmış, değersizleştirilmiş, küçümsenmiş, saygı görmemiş olun, isterseniz el üstünde tutulmuş olun, yeni ilişkinize önyargı ve geçmişte yaşadıklarının zihninizde ön plana alarak, kıyaslama yaparak başlamayın ve sürdürmeyin. Her ilişki yeni bir deneyimdir, kendine özel dinamikleri vardır ve farklı kişilik özellikleri söz konusudur. Önceden yaşadıklarınızın yeni ilşkileri ipotek altına almasına, yanlış yaklaşımlarda bulunmanıza, ve ileride olası hayal kırıklıkları yaşamanıza meydan vermeyin.Yeni ilşkileri önyargısız, yeni bir sayfa açarak değerlendirirseniz, başta bahsettiğim o güvensizlikleri, mutsuzlukları, psikolojik sıkıntıları hemen hemen hiç yaşamayacaksınız."

Kafanızda problemler kurup ve onlara inanıp, bu yanlış inancınıza göre davranıp güzel gitme potansiyeli olan ilişkileri sabote etmeyin. Çoğu zaman kaygı dolu olumsuz tahminler yapıyoruz ve olumsuz düşüncelere saplanarak, olma olasılığı çok çok düşük olayları sanki gerçekleşme olasılığı çok yüksek veya gerçekleşmiş ve biz kandırılmaktayız gibi algılayıp yaşamda "en kötü senaryo"'yu en olası senaryo gibi yaşamaktayız.Bu tür yıkıcı düşünceler ilişkilerin süratle zedelenmesine ve uzun vadede kopmasına yol açmaktadır.

"KARŞINIZDAKİNİ OLDUĞU GİBİ KABUL EDİN"

Mükemmel bir ilişki diye birşey yoktur. İlişkinin iyi ve kötü yönleri vardır ve gerçekci ve makul olan budur. Karşılarındakileri oldukları gibi kabul etme yetenekleri olan kişiler toleransı düşük, beklentileri olumsuza odaklı, karşısındakini "iyi yönde" değiştirebileceğine inanan ve bu konuda çaba sarf ederek hep hayal kırıklıkları yaşayan kişilerden çok fazla ilişki doyumu ve mutluluğu yaşamaktadırlar. Karşınızdakinin sizin için uygun birisi olduğunu düşündüğünüzde onu iyi ve size göre olumsuz yönleriyle kabul etmelisiniz. Size uymayan kişilik ve davranış özelliklerini değiştirmeniz imkansıza yakındır. Zaman zaman anlaşmazlıklar sürtüşmeler, çelişkiler yaşayacaksınız. Bunları açık bir iletişimle, önyargılardan arınmış bir şekilde,ilişkinin pozitif yönlerini kendinize hatırlatarak ve güvensizlik sorunu yaşamadan çözüp,olabildiğince huzurlu bir yaşantı sürebilirsiniz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim