• BIST 9645.02
  • Altın 2411.831
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.8036
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Uzm. Dr. Altan: "Rota Virüsü, Ağız Ve Dışkı Yoluyla Bulaşıyor"

Uzm. Dr. Altan: "Rota Virüsü, Ağız Ve Dışkı Yoluyla Bulaşıyor"
DENİZLİ (İHA) – Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm.

DENİZLİ (İHA) – Denizli Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Betül Altan, Rota Virüs Enfeksiyonlarının 2 yaşın altındaki çocuklarda akut ishalin en önde gelen nedeni olduğunu ve bu enfeksiyonların ağız ve dışkı yoluyla bulaştığını söyledi.

Rota Virüsünün ılıman iklimlerde daha sık görüldüğünü ve kuluçka süresinin 1-3 gün arasında değiştiğini açıklayan Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Betül Altan, "Rota virüsler ishalin ortaya çıkmasından önceki günlerde ve bulguların ortaya çıkışından 10-12 gün sonra dışkı yoluyla atılabilir. Bulaşma ağız ve dışkı yoluyla olur. Hastane, okul, kreş gibi toplu yaşanan alanlarda salgınlar oluşabilir. Rota virüs oyuncaklarda, eşyaların yüzeylerinde bulunabilir. Solunum yolu ile de bulaşabilmektedir" dedi.

Rota virüsü geçiren bir kişinin rota virüs ile enfekte olduğunda yine hastalanabileceğini fakat rota virüs enfeksiyonunun daha hafif seyredeceğini anlatan Uzm. Dr. Betül Altan, anne sütü ile beslenen yeni doğanlar ve 3 ayın altındaki bebeklerin anneden geçen antikorların koruyuculuğu nedeniyle daha az rota virüsüne maruz kalacağını bildirdi.

Rota virüslerin ince bağırsak iç çeperine yerleşerek bağırsağın emilim ve sindirim özelliğini bozduğunu ateş ve kusma ile hastalığın başladığını anlatan Betül Altan, "Ateş ve kusma ile başlayan hastalık sık ve kötü kokulu sulu ishalle devam eder. Kusma ve ateş genellikle 2. gün azalır ancak ishal 5-7 gün devam eder. Çocukta değişen derecelerde su kaybı bulguları ortaya çıkar. Dışkı tetkiki ile tanı koyulur. Tedavide amaç kaybedilen sıvı ve vücut tuzlarını yerine koymaktır. Ağızdan alabilen çocuklarda bol su içirilip patates, pirinç, yoğurt, muz gibi ishale uygun diyet, anne sütü önerilir. Su kaybı bulguları şiddetli olan çocuklarda serum tedavisine başvurulur. Rota virüs aşısı ikinci ayın üzerindeki bebeklerde ilk dozu 3. aydan önce başlamak koşuluyla ağız yolu ile 2 yada 3 doz olarak uygulanabilmektedir. Rota virüs enfeksiyonlarından korunmak için el yıkama ve bilinen enfekte kişi ile temastan kaçınma en önemli önerilerdir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim