• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

"Uzlaşma" Toplumsal Barışa Da Katkı Sağlıyor

"Uzlaşma" Toplumsal Barışa Da Katkı Sağlıyor
Adana'da ceza adalet sistemini cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürmeyi amaçlayan uzlaşma kurumunun etkinliğinin attırılması...

Adana'da ceza adalet sistemini cezalandırıcı bir süreçten işbirliğine dayalı bir sürece dönüştürmeyi amaçlayan uzlaşma kurumunun etkinliğinin attırılması amacıyla seminer düzenlendi. Seminerde, mağdurun zararlarının karşılanmasını öngören uzlaşmanın taraflar arasında sağlanacak anlaşma ile toplumsal barışa da katkı sağladığı vurgulandı.

Türkiye Adalet Akademisi tarafından Adana ve çevre adliyelerinde görev yapan hakim ve cumhuriyet savcılarına yönelik düzenlenen "Uzlaşma Kurumunun Etkinliğinin Arttırılması" hizmet içi eğitim semineri 3 gün sürdü. Seminerde konuşan Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek, yargıdaki iş yükünün azaltılması konusunda Bakanlık olarak çalışmaların devam ettiğini söyledi.

"MAHKEMEYE GİTMEDEN ÇÖZÜLEBİLECEK İŞLER VAR"

Bu kapsamda uzlaşma ve arabuluculuğun yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirten Müsteşar Kenan İpek, "Bir kısım işleri yargıya, adliyeye gelmeden önce, bir kısmını da adliyeye geldikten sonra mahkemeye gitmeden çözülebilir olarak görüyoruz. Uzlaşma kurumu da buna katkı sağlayan unsurlardan biri. Bakanlığımız bünyesinde kurulacak bir daire başkanlığı ile daha iyi takip edilebilecek. Bununla birlikte arabuluculuk uygulamasına da çok önem veriyoruz. Bu konuda iş dünyası ile de çalışmalar yaptık. Yargılama yapmadan bu ihtilafların çözülmüş olması, hem tarafların hem de yargı teşkilatı ve devletimizin lehine olacak" dedi.

"HEM TARAFLAR KAZANACAK HEM DE İŞ YÜKÜ AZALACAK"

Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürü Aytekin Sakarya ise, 21. yüzyıl adalet sisteminde ceza adaleti yerine getirilirken mağdurun tatmin edilmesinin ön plana çıktığını kaydetti. Suça karşı sadece ceza yaptırımının yeterli olmadığını, mağdurun zararının giderilmesinin de en başta gelen amaç sayıldığını kaydeden Sakarya, "Ceza adaletinin hedefleri arasında fail ve mağdur arasındaki meydana gelen çekişmeyi çözmek, böylece hem adaleti sağlamak hem de mağduru tatmin etmek bulunmaktadır. Uzlaşma ile mağdurun zararının kısa sürede giderilmesi, hem taraflar arasındaki hem de toplumsal barışa katkı sağlayacak, mahkemelerin iş yükünü de azaltacaktır" diye konuştu.

MAĞDUR KORUNUYOR, SUÇLU TOPLUMA KAZANDIRILIYOR

Uzlaştırmacıların hukuk eğitimi almış kişiler arasından seçildiğini kaydeden Sakarya, bu nedenle uzlaştırma ve onarıcı adalet kavramlarının hukuk fakültelerinde zorunlu ders olarak okutulması tavsiyesinde bulundu. Uygulayıcıların sistemi tanıyarak sonuçlara inanması gerektiğini kaydeden Aytekin Sakarya, Adana, Antalya, Samsun, İzmir ve Aksaray'daki adliyelerde uzlaşmaya gönderilen dosyaların yüzde 55 ile 70 arasında uzlaşma sağlandığını sözlerine ekledi.

Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan da, ceza adaletine yeni bir bakış açısı getiren uzlaşmanın mağdurların haklarının korunmasının yanı sıra suç faillerinin de ceza vermek yerine topluma kazandırılmasını sağladığını söyledi.

HSYK 1. Daire Üyesi Mehmet Durgun ile çok sayıda Adalet Bakanlığı üst düzey yöneticilerinin katıldığı seminerde, uzlaşma kurumunun etkinliğinin attırılması için mevcut mevzuat kapsamında neler yapılabileceği, kanun tasarısındaki uzlaştırma sisteminin nasıl olması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunularak, tespit edilen sorunlara ilişkin çözüm önerileri değerlendirildi.

"Uzlaşma" Toplumsal Barışa Da Katkı Sağlıyor

"Uzlaşma" Toplumsal Barışa Da Katkı Sağlıyor

"Uzlaşma" Toplumsal Barışa Da Katkı Sağlıyor

"Uzlaşma" Toplumsal Barışa Da Katkı Sağlıyor

"Uzlaşma" Toplumsal Barışa Da Katkı Sağlıyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim