• BIST 8906.5
  • Altın 2239.313
  • Dolar 32.3406
  • Euro 35.1207
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Uyuşturucu madde haberlerinde kullanılan dile dikkat

Uyuşturucu madde haberlerinde kullanılan dile dikkat
Konya'da madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında hazırladıkları bir projeyi başlatacak olan Dr. Naim Ünsal, medyada uyuşturucu maddelerle ilgili...

Konya'da madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında hazırladıkları bir projeyi başlatacak olan Dr. Naim Ünsal, medyada uyuşturucu maddelerle ilgili yer alan haberlerde daha özenli bir dil kullanılması gerektiğini belirtti.

Madde bağımlılığı ile mücadele kapsamında bir proje başlatacaklarını anlatan Dr. Naim Ünsal, uyuşturucu madde ile ilgili haberlerde kullanılan dile özen gösterilmesi gerektiğini ifade ederek, "Medyada yer alan haberlerde, örneğin "piyasa değeri 20 milyon TL olan uyuşturucu madde ele geçirildi" gibi kalıp bir cümle kullanılmaktadır. Kullanılan cümlede geçen piyasa, değer, para miktarları tamamen günlük ticarette kullanılan yasal alışveriş literatürüdür ve tamamen zihinlerde olumlu ve pozitif bir algı oluşturmaktadır. Bu şekilde geçen bir haberde hangi maddeden bahsedilirse edilsin, sanki alım satımı ve ticareti yasal ve ayrıca para miktarlarının yüksek olması nedeni ile zenginlik, refah, karlı ve makbul bir işmiş algısı oluşturmaktadır. Bu kalıp cümlede kesinlikle kötü, zararlı bir madde algısı yoktur. Ayrıca uyuşturucu, uyuşturmak tabiri sağlık kuruluşlarında lokal anestezi ile yapılan cerrahi müdahaleleri hastanın anlaması için sıkça kullanılır. Örneğin orayı uyuşturarak diş çekmek, dikiş atmak gibi. Bu sebeple haberler yapılırken kullanılan kelimelerin özenle seçilmesi, başarıyla yürütülen zehirli maddeler ve bağımlılıkla mücadeleye iyi niyetle de olsa zarar verilmemelidir ve gençlerin zihninde yanlış bir algıya neden olmamalıdır. Bu tarz haberler yapılırken piyasa, değer, para miktarlarının kullanılmaması ve ayrıca zehirli madde gibi ifadelerin kullanılmasına özen göstermek gerekmektedir. Bu konuda olumlu yönde medya katkısı çok önemlidir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim