• BIST 9079.97
  • Altın 2308.611
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0449
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Uykusuzluğu yenmenin yolları

Uykusuzluğu yenmenin yolları
Özellikle ofiste yaşanan uyku sorunlarını yenmek için bir kaç ipucu.

Hafta içi standart bir iş günü, fakat uykusuzsunuz… Bir gün önce iş çıkışı, arkadaşlarınızla buluşmuş, tahmin ettiğinizden biraz fazla takılmış ve eve geç gitmiş olabilirsiniz. Ya da gece, tam uykuya dalacakken, -belki beşinci kez- yeni doğmuş bebeğinizin ağlama sesiyle yataktan fırlamış ve sabahı uyanık karşılamış olabilirsiniz. Ya da sevgilinizden yeni ayrılmış, ‘neden’ sorularıyla boğuştuğunuz, zaman zaman ağladığınız, bazen kızgın bazen neşeli geçirdiğiniz bi dönemin, uykusuz geçen bir gecenin sabahında, giyinip evden çıkmış ve ofisteki yerinizi almış olabilirsiniz.
 
 
Bazen özel hayat ile iş hayatını birlikte yürütmenin zorlaştığı olur. O kadar uykusuzsunuzdur ki; o gün çalışmak imkansız gözükür. Gözlerimizi kapattığımız her an, tekrar açamayacağımızı düşünürüz belki. Klavyeyi, yastık olarak kullanmak geçer içimizden. Fakat yapmak zorunda olduğumuz işler bizi bekliyorken, vicdanımız el vermez çekip gitmeye; hele bir de işimizi seviyorsak…
 
Aşağıdaki birkaç basit yöntemle, uykusuz geçirdiğiniz iş saatleri biraz daha kolaylaşacak; eğer uygularsanız… Tabii siz yine de, günlük uykunuzu almaya çalışın. Sadece fiziksel yorgunluğu gidermek için değil, zihinsel yenilenme için de sağlıklı bir uyku şart!
 
İş yerine uykulu bir şekilde gittiğinizde sizi kurtaracak 7 tüyo…
 
1 – Şekerleme
Eğer imkanınız varsa, elbette kısa bir şekerleme, günün geri kalanını çok daha zinde geçirmeniz için mükemmel bir çözüm. Kimbilir belki iş yerinizde rahat bir koltuk, belki ikili koltuk, belki de üçlü geniş bir koltuk vardır. Kıymetini bilin ve bunu değerlendirin tabii ki!
  
2 – Elinizdeki işi değiştirmek
Üzerinde çalıştığınız işi bir süreliğine başka bir işle değiştirmek, biraz uyanmanızı sağlayabilir. Elinizdeki projeyi bir süreliğine kenara alıp, yeni ve farklı bir konu hakkında araştırma yapmak ya da fikir üretmek, beyniniz üzerinde uyarıcı etki gösterecektir. Böyle bir şansınız yoksa, en azından fiziksel olarak farklı bir pozisyona geçmek, oturuşunuzu değiştirmek bile, sizi uyandırabilir.
 
3 – Hareket nerede?
Bilgisayar başında çalışıyorsanız, bir süre ondan uzak durun. Dışarı çıkıp yürüyün ve nefes alma imkanınız varsa, bunu kaçırmayın. Tekrar işinize döndüğünüzde, temiz havanın vücudunuzu uyandırdığını hissedeceksiniz. Bütün gün oturarak çalışmanın zararları, artık zaten biliniyor. Hem sağlıksız hem de sizi daha çok uyuşukluğa teşvik eder. Normal, uykunuzu aldığınız bir çalışma gününde de, ara sıra esneme hareketleri yapmaya çalışın. Temiz hava alın ve kısa bir yürüyüşe çıkın.
 
 
4 – Öğle yemeğinde ne yemiştiniz?
Özellikle akşamdan uykusuzlukla savaş verdiğiniz bir gün, öğle yemeklerinize ve atıştırdıklarınıza dikkat edin. Yediğiniz yemek, uyumaya yardımcı olan bir gıda olabilir. Ve bu, hiç sizin ihtiyacınız olan şey değil.
 
5 – Naneli diş macunu
Naneli bir diş macunu ile dişlerinizi fırçalayın. Ofisinizde, çekmecede her zaman bir diş macunu ve diş fırçası bulundurun. Nane, tek başına doğal bir uyarıcıdır.
 
 
6 – Bir fincan kahve daha?
Tabii ki, hiçbir şey güzel bir kahvenin yerini tutamaz. Kahvenin içindeki kafein de, doğal bir uyarıcıdır bünyeye. Fakat kahveyi fazla kaçırmamaya dikkat edin.
 
7 – Meditasyon
Meditasyon, sadece rahatlamak demek değildir. Uyanık tutacak meditasyon çeşitleri de vardır. Dikkat etmeniz gerekenler, dik oturmak ve doğru nefes almak. Meditasyonun nasıl etkili olabileceği konusunda hiçbir fikriniz yoksa, kulaklık takarak deneyimleyebileceğiniz ses meditasyonundan başlayabilirsiniz.

 

SÖZCÜ HABER

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim