• BIST 9524.59
  • Altın 2493.68
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.664
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

"Uyku Ve Uyku Hastalıkları Hakkında Bilmek İstedikleriniz"

"Uyku Ve Uyku Hastalıkları Hakkında Bilmek İstedikleriniz"
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı tarafından "Uyku ve Uyku Hastalıkları Hakkında...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı tarafından "Uyku ve Uyku Hastalıkları Hakkında Bilmek İstedikleriniz" konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Prof. Dr. Necla Özdemir Salonu'nda gerçekleşen toplantıda konuşan Klinik Nörofizyoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Oğuz Erdinç, uykuya eşlik eden bir çok hastalık olduğunu belirtti. Uykunun, yaşantımızın üçte birini geçirdiğimiz bir süreç olduğunu anlatan Prof. Dr. Erdinç, "Sanıldığının aksine uyku pasif bir süreç değil, aksine aktif bir süreç ve uykuda uyanıklıktakinden farlı olarak beynimizde çeşitli dalgalar elde edilmekte. Bunu biz elektroensefalografi dediğimiz cihazda görebiliyor, polisomnografide de izleyebiliyoruz. Uykuya eşlik eden ve uykuyla ilişkili olan pek çok hastalık var. Biz bugün şehrimizdeki hekim arkadaşlarımizla bir araya gelerek bilgi birikimimizi paylaşmak ve toplumda uyku ve uyku bozuklukları hakkında farkındalık yaratmak istedik. Bugün tanımlanmış 80'in üzerinde uyku hastalığı var. Fakat şikayetler uykuyla ilişkili de olmayabiliyor. Sürekli baş ağrısı çeken, tansiyonu yüksek olan, kan şekeri düşmeyen hastaların uykuları düzenlendiğinde bu şikayetlerinin düzeldiğini biliyoruz. Sık sık uyuklaması olan, uyanıklıkta zorluk çeken kişilerin; unutkanlık, depresyon veya sürekli çökkünlük durumu olan kişilerin yine uykularının araştırılmasını öneriyoruz. Bu vesileyle uyku hastalıklarının ve uykunun önemini tekrar vurgulamak istiyorum" dedi.

"İNSANLARIN UYKU İLE İLGİLİ SORUNLARINI ÇÖZMEYİ AMAÇLADIK"

Dr. Rabia Sedef Üre ise konuşmasında, uykunun insan fizyolojimizi destekleyen önemli bir unsur olduğunu anlatarak, "Uykuyla ilişkili birçok hastalık grubu bulunmaktadır. Bunlardan biri de "insomni" dediğimiz uykusuzluk durumu. İnsomninin de türleri var ve gerçekten toplumda önemli bir sorun. Bugünkü eğitim programımızın konularından biri de bu. Etkinliğimiz aracılığıyla uykusuzluk çeken, uykusuzluk yakınması olan kişileri de bu açıdan bilinçlendirmek istedik" ifadelerini kullandı.

Dr. Çiğdem Coşkun de, horlamanın insan hayatının hayat kalitesini belirlediğini vurguladı. Çoşkun, "Nöroloji polikliniklerinde gece uyurken horlama, nefes durması ya da gündüz uyuklama hali şikayetleriyle başvuran çok sayıda hastamız olmaktadır. Bu toplantımızla bu hastaları ve buna benzer şikayeti olan ama hiç doktora başvurmamış hastaları bilinçlendirmek istedik. Çünkü bu durum hayat kalitesi açısından çok önemli. Eğer hastanın uyku apnesi sendromu varsa bu, hipertansiyonlarının bile kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Bu konulara değinerek biz insanların uyku ile ilgili sorunlarını çözmeyi amaçladık" diye belirtti.

Dr. Gönül Akdağ ise, "Uyku ile ilgili bir diğer hastalık grubu ise uykuda hareket bozukluklarıdır. Periyodik bacak hareketleri ve huzursuz bacak sendromu ise bunlardan bazılarıdır. Hem diğer hastalıklara eşlik etmeleri, hem de hayat kalitesini bozmaları ve uyku etkinliğini azaltmaları nedeniyle bu hastalıkların önemini anlatmak ve tedavilerinin geciktirilmemesi gerektiğini vurgulamak amacıyla bu toplantıyı düzenledik" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim