• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Uyku Laboratuvarında 11 Bin Hastaya Hizmet

Uyku Laboratuvarında 11 Bin Hastaya Hizmet
Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Acar, hastane bünyesinde bulunan ve şu ana kadar yaklaşık 11 bin kişiye hizmet...

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Acar, hastane bünyesinde bulunan ve şu ana kadar yaklaşık 11 bin kişiye hizmet eden "Uyku Laboratuvarı'nın son sistem cihazlarla donatıldığını söyledi.

İlk hizmet veremeye başladığı 2008 tarihinden itibaren gün geçtikçe son teknoloji cihazlarla donatılan ve hastaların daha çok başvuru yaptığı laboratuvar, şuana kadar yaklaşık 11 bin kişiyi hizmet verdi. Bu laboratuvara tedavi olmak için en çok horlama, uyurken terleme ve nefes durması gibi sıkıntılar çeken hastalar geldi. Hastalar burada cihazlara belirli testlerin ardından bağlanarak, yaşadıkları sıkıntılar tek tek kaydediliyor. Ayrıca odalarda bulunan kameralar sayesinde hastanın gece uyuma şekli ve çektiği sıkıntılar, kaydedilen veriler ile karşılaştırılıyor.

"VATANDAŞLARIMIZ YENİ YENİ İLGİ GÖSTERMEYE BAŞLADI"

Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Acar, laboratuvarın açıldığı günden bugüne kadar bir hayli geliştiğine dikkat çekti. Laboratuvarın, Türkiye'deki en büyük ve kapsamlı laboratuvarlar arasında yer aldığına ve vatandaşların da tedavi için yeni yeni gelmeye başladıklarına dikkat çeken Acar, "Şuanda 9 yatak çalışıyor şeklinde hizmet vermekteyiz. Laboratuvar açıldığı günden beri yaklaşık 11 bin hastaya uyku testi yapıldı. Bizim uyku laboratuvarımız, Türkiye'deki büyük uyku laboratuvarlarından bir tanesi. Test ettiğimiz 11 bin hasta sayısı da çok büyük bir rakam. Ülkemizde bu uyku apnesi hastalığına daha yeni yeni ilgi gösterilmeye başlandı, insanlarımız da bu konuda yavaş yavaş bilgileniyor ve ilgi gösteriyorlar" dedi.

"EN ÇOK HORLAMA VE NEFES DURMASI ŞİKAYETLERİYLE GELİYORLAR"

Laboratuvarın şuan çok yoğun olduğunu aktaran Acar, gelen hastaların en çok horlama ve nefes durması şikayetleri ile uğradıklarını aktardı. Uzman Dr. Acar, "Laboratuvarımızı ilk kurduğumuz zamanlar 3-4 ay sonrasına gün verebiliyorduk ama şuan tam kapasite çalıştığımız için hastaya yoğunluğunu eritmeye başladık. Şuanda 40-50 gün içerisinde randevu verebiliyoruz. Hastalarımız en çok horlama ve uyku sırasında nefes durması şeklinde şikayetlerle buraya geliyor. Bunların yanında sabah kalktıklarında yorgun uyanma, sabah baş ağrıları, gündüz uyuklama gibi şikayetle olabiliyor. Bu şekilde polikliniğimize başvuran hastalarımıza çeşitli poliklinik branşlarından laboratuvarımıza hastalar yönlendiriyor, uyku testi yapıyoruz" şeklinde konuştu.

"DÜNYA STANDARTLARINDAKİ EN KALİTELİ CİHAZLARI KULLANILIYOR"

Laboratuvarda kullanılan cihazların, dünya standartlarının en iyisi olduğuna dikkat çeken ama yine de daha iyi hizmet vermek adına laboratuvarın geliştirileceğine dikkat çeken Uzman Dr. Mustafa Acar, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bizim laboratuvarımızda 9 cihaz ve 9 odamız var. Bunlar şuanda dünya standartlarında en kaliteli ve son teknoloji kullanılan cihazlar. Bütün cihazlarımız aktif olarak kullanılmakta. Polisomnografi cihazlarına bağladığımız hastaları gece boyunca yatırıp test ediyoruz. Bizim cihazlarımız son teknoloji ürünleri ama biz kapasitemizi biraz daha arttırmak niyetindeyiz. Bununla ilgili girişimler yapıyoruz. Oda sayımızı biraz daha arttırabilirsek, daha fazla hizmet vermek amacındayız."

"HORLAMANIN BERABERİNDE NEFES DURMASI VARSA DOKTORA GİTMEK GEREK"

Yunus Emre Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Mustafa Acar, horlamanın normal karşılandığını, ama beraberinde nefes durması ile nefes tıkanıklığı görüldüğü takdirde mutlaka doktora gidilmesi gerektiğini kaydetti. Yapılan test sonrası hastalara verilen "cpap" cihazının kullanıldığı takdirde, tedavinin yüzde yüz olumlu olduğunun altını çizen Dr. Acar, "Bizim hastalarımızın yüzde 90'ını uyku apnesi hastaları oluşturuyor. Uyku apnesinde tedavi olarak "cpap" cihazı dediğimiz cihazı kullanıyoruz. Bu cihazı eğer hasta kullanırsa tedavi yüzde yüz olumlu oluyor. Ama hasta bu cihazı kullanmazsa tedavi oranında düşme yaşanıyor" ifadelerini kullandı.

Laboratuvara tedavi olmak için gelen İbrahim Cambaz isimli hasta ise uyurken horlama ve terleme problemi ile karşılaştığını söyledi. Bu laboratuvarda tedavi olan bir tanıdığının tavsiyesi üzerine geldiğini anlatan Cambaz, tanıdığının artık sıkıntı çekmediğini de sözlerine ekledi.

Uyku Laboratuvarında 11 Bin Hastaya Hizmet

Uyku Laboratuvarında 11 Bin Hastaya Hizmet

Uyku Laboratuvarında 11 Bin Hastaya Hizmet

Uyku Laboratuvarında 11 Bin Hastaya Hizmet

Uyku Laboratuvarında 11 Bin Hastaya Hizmet

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim