• BIST 9721.88
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 26 °C

Uyku Apnesinde Cerrahi Girişim

Uyku Apnesinde Cerrahi Girişim
Adana'da, uyku apnesi teşhisi konulan bir hasta, boynuna açılan delik ile uyuması sağlanarak gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

Adana'da, uyku apnesi teşhisi konulan bir hasta, boynuna açılan delik ile uyuması sağlanarak gerçekleştirilen ameliyatla sağlığına kavuştu.

Özel Ortadoğu Adana Hastanesi'nden Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op.Dr. Soner Kadıköylü, Ünal Parlakkan'ın kendilerine horlama, uykuda nefes durması, uykuda boğulur gibi olma, uyandığında hiç uyumamış gibi yorgun ve uykulu uyanma, gündüz sürekli yorgun olma ve uyku hali, sabah uyandığında başağrısı şikayetiyle başvurduğunu belirtti.

1 yıl önce yapılan uyku testinin (polisomnografi) hastanın 1 saatte 32.5 kez nefesinin en az 10 saniye süreyle durduğu sonucunu verdiğini belirten Op. Dr. Kadıköylü, "Bu sonuca göre ağır dereceli uyku apne sendromu tanısı konup CPAP cihazı kendisine uygun görülmüştü. Hastamız bu cihazı alıp kullanmaya başlamış ancak cihaza adapte olamamış ve sürekli yurtdışı seyahati sebebiyle taşıma sorunu da mevcutmuş.

Yapılan fizik muayenede hastamızın en büyük probleminin dil kökünün yüksek olmasıydı. Ayrıca yumuşak damakta sarkma, kısa boyun ve hafif kilo fazlalığı mevcuttu" dedi.

Bir önceki ameliyatında anestezi tarafından zor entübasyon tanısı aldığını, dil kökü yüksekliği ve kısa boyun sebebiyle ameliyathaneden hastanın ameliyat olmadan yani uyutulamadan çıkarıldığını kaydeden Op. Dr. Kadıköylü, "Hastamıza bilgi verildi ve boynuna açılacak olan delik ile (trakeotomi) uyumasının sağlanacağı ve ameliyatının gerçekleştirileceği anlatıldı. Boynuna açılan bu deliğin ertesi gün tekrar kapanacağı bilgisi verildi. Hastamız kabul etti. Yaptığımız ameliyat ile hastanın dil kökünü alt çene kemiği olan mandibulanın alt orta kısmına açtığımız iki deliğe sağlam, kalın, erimeyen ip ile askı yaptık. Ayrıca yumuşak damağı kısalttık. Uyku apne hastalığında altın standart tedavisi CPAP ve BİPAP denilen uyku sırasında takılan cihazlar ile sağlanmaktadır. Adapte olamayan hastalarda apneyi azaltıcı ilk önerimiz mevcut kilosunun yüzde 10-15 "ini vermesi ile sağlanan apnedeki yüzde 50 azalma ile sağlanabilir. Cerrahi açıdan dil kökü yüksekliği mevcut ise dil köküne yapılan operasyonlar ile sağlanabilen uyku apnesinin yüzde 50 azaltılması tek cerrahi seçenektir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim