• BIST 8718.11
  • Altın 2243.58
  • Dolar 32.3311
  • Euro 35.1468
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 3 °C
  • İzmir 8 °C

UÜ’de ikiyüzüncü karaciğer nakli

UÜ’de ikiyüzüncü karaciğer nakli
Organ nakli alanında Türkiye'nin önde kurumları arasında yer alan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, geçen hafta 200'üncü karaciğer naklini gerçekleştirdi.

Organ nakli alanında Türkiye'nin önde kurumları arasında yer alan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, geçen hafta 200'üncü karaciğer naklini gerçekleştirdi.

İlk karaciğer naklini 2007 Aralık ayında yapan Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi, 200'ncü nakli de 39 yaşındaki Zekiye Sayan isimli hastaya yaptı. Tıp Fakültesi Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ekrem Kaya, hastanın kızı Gamze Sayan'dan alınan karaciğerin naklini başarı ile gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Hedef kalp, pankreas ve akciğer nakli

Büyük bir ekiple bu tür organ nakil operasyonun yapıldığına dikkat çeken Ekrem Kaya, UÜ Tıp Fakültesi'nin AB standartlarında nakiller yaptığını, kısa vadede hedeflerinin kalp, pankreas ve akciğer nakli olduğunu söyledi. Yapılan nakillerin yüzde 70 kadavra, yüzde 30 canlı bağışçıdan gerçekleştiğine işaret eden Kaya, AB standartlarında kadavradan bağış alabildiklerini vurguladı.

Nakilden sonra ilk bir yıl için yüzde 90, ilk beş yıl için yüzde 70'in üzerinde hastaların yaşadığını söyleyen Kaya, sadece Bursa'ya değil 6 milyonluk bir nüfusa hizmet verdiklerini kaydetti.

Böbrek naklinde bine az kaldı

UÜ Tıp Fakültesi'nin ilk 1988 yılında organ nakli yaptığını belirten Başhekim Doç. Dr. Yakup Canıtez de, rakamlar kadar yapılan işin kalitesinin ve hayat oranının yüksekliğinin kendileri için daha değerli olduğunu anlattı. Böbrek naklinde bine yaklaşmak üzere olduklarını ifade eden Canıtez, önümüzdeki yıllar içerisinde sadece organ nakillerine hizmet veren bir klinik açacaklarını belirtti. Organ naklinin sadece cerrahiden ibaret olmadığını anlatan Canıtez, laboratuarından temel bilimlere kadar çok büyük bir ekibin bu işin görünmez kahramanları olduğunu ve Uludağ Üniversitesi'ne bu başarıyı yaşatan bütün ekibe minnettar olduğunu dile getirdi.

Yaklaşık on yıldır karaciğeri ile ilgili sağlık problemi yaşadığını belirten Zekiye Sayan, artık hastalığında son noktaya geldiğini ve kızı Gamze Sayan'ın karaciğerinin nakledilmesiyle yeniden hayata tutunduğunu söyledi.

UÜ’de ikiyüzüncü karaciğer nakli

UÜ’de ikiyüzüncü karaciğer nakli

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim