• BIST 8718.11
  • Altın 2246.536
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1875
  • İstanbul 8 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

UTSO’da Coğrafi İşaretlerde Bilgilendirme toplantısı gerçekleşti

UTSO’da Coğrafi İşaretlerde Bilgilendirme toplantısı gerçekleşti
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Patent ve Marka Kurumunun iş birliğiyle, 26 bölgede "Coğrafi İşaretlerde Bilgilendirme" toplantısının...

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Türk Patent ve Marka Kurumunun iş birliğiyle, 26 bölgede "Coğrafi İşaretlerde Bilgilendirme" toplantısının 2.si Uşak ilinde UTSO "da gerçekleşti.

Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı S. Selim Kandemir" de coğrafi işaretlemeyi çok önemsediklerini ifade ederek, 2010 yılında Uşak İli ile özdeşleşen Uşak Halısı'nın coğrafi işaretini aldıklarını ve bu ürünü ihraç ettiklerini ve aynı zamanda halının dokunmasında kadınlarımızın emeğinin büyük olduğunu anlattı.

Uşak'ın yöresel ürünler açısından çok zengin olduğunu söyleyen Kandemir, "Türkiye yöresel ürünler konusunda büyük bir zenginliğe sahip. Hemen hemen her ilin kendine özgü özellikler taşıyan bir ürünü var. Bir ürünün belli bir yöreye, kente veya bölgeye ait olduğunu ispat etmenin en kolay yolu "Coğrafi İşaret Tescili"nden geçiyor. Yöresel değerler ancak tescille korunur. 16.yy dan itibaren Dünyada ünü giderek artan Avrupalı ressamların tablolarına konu olmuş ve kadınlarımızın el emeği göz nuru ile dokunan, Topkapı Sarayı başta olmak üzere pek çok sarayın nadide köşesinde yer bulmuş Uşak Halımızı Uşak Ticaret ve Sanayi Odası olarak başvurumuzla mahreç işareti ile 7 Ocak 2010 tarihi itibariyle ülkemizde koruma altına aldırdık. Ayrıca gerek yapımıyla gerekse damak tadıyla ilk yapımındaki lezzeti koruduğumuz Uşak Tarhanası da 23 Şubat 2015 tarihi itibariyle menşe işareti alarak ülkemizde koruma altına alınmıştır. Görüldüğü üzere ilimizde biri mahreç diğeri de menşe işareti olan iki ürünümüz koruma kapsamındadır. Bu ürünler ilimiz için elbette ki yeterli değildir. Yeni başvurularımız içinde araştırmalarımız devam etmektedir. Coğrafi işaretlerimize ve yöresel ürünlerimize hep birlikte sahip çıkmamız gerekiyor." dedi.

Erdek Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Sarı, Kapıdağ Mor Soğanının Coğrafi İşaret Yolculuğu süreci hakkında bilgilendirme yaptı. Sarı; "Erdek Ticaret Odası olarak ulaşmak istediğimiz hedef; yıllardır bu 4 kırsal mahallede üretimi devam eden ve köylülerin ana geçim kaynağı olan mor soğana, "Coğrafi İşaret" alarak, köylülerin maddi ve manevi değerlerini korumak, bölgeyi desteklemek, daha kaliteli ve profesyonel şekilde ürünü çoğaltıp, Kapıdağ Mor Soğanı'nı yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda tanıtarak mor soğana olan ilginin artmasını sağlamaktır ve bu alanda çalışmalarımız devam edecektir" dedi.

TOBB Coğrafi İşaretler uzmanı Sibel Aygün ise konuşmasına "Coğrafyamızın verimli topraklarından günümüze miras olarak kalan yöresel ürünler ve coğrafi işaretlerimizin gelecek nesillere ulaşması için kayıt altına alınması gerekmektedir. TOBB bünyesinde Odalarımızın ve borsalarımızın katılımlarıyla birlikte Coğrafi işaretlerin gerek yurt içi ve gerekse yurt dışında değerlerinin korunmasına yönelik verilen eğitimler 2015 yılı sonucunda başvuru sayısının artmasına neden olmuştur ve bu artış her geçen gün hızla devam etmektedir. Avrupa Birliği komisyonunda tescili için başvurusu yapılan 13 coğrafi işaretlerimizden 11 "i oda /borsalarımız tarafından yapılmış ve 11 ürün içerisinden Gaziantep Baklavası, Aydın İnciri, Malatya Kayısısı tescil ile sonuçlanmış bulunmaktadır. Diğer coğrafi işaretlerimizin tescili için işlemler devam etmektedir. TOBB, olarak 10 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe giren 6769 Sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu çerçevesinde coğrafi işaretlere ve geleneksel ürünler açısından getirmiş olduğu yenilikleri, Avrupa Birliğine başvuru süreçleri, Denetimin ve Pazarlamanın nasıl yapılacağı, tescil sahibi ve üreticilerin hukuki olarak haklarının nasıl korunacağına ilişkin bilgilendirme eğitimlerine de hız vermiştir. Aynı zamanda coğrafi işaretli ürünlerimiz için yapılacak projelere de destekler verilecektir. "ifadeleri ile devam etti.

Toplantıda; Türk Patent ve Marka Kurumu'n dan Coğrafi İşaretler Uzmanı Gonca Ilıcalı, TOBB-SEM Öğretim Görevlisi Serdar BİLECEN Pazarlama ve Satış konularında, Özener Patent Yönetim Kurulu Başkanı Huriye ÖZENER Avrupa Birliği Başvuru Süreçleri ve Denetim ile İyi Uygulama Örneklerini, Ankara Patent'ten Avukat Ekin Karakuş Öcal Tescil sahibinin hak ve sorumlulukları , Metro Toptancı Market Kategori Md. Birol Uluşan Coğrafi İşaretli Ürünlerin yurt içi ve yurt dışı pazarlanması konularında bilgi akışı sağlandı.

Saha ziyaretleri kapsamında, toplantının ikinci gününde Metro Toptancı Market ile üreticiler ziyaret edilerek ikili iş görüşmelerinde bulunulacak.

Toplantıda ayrıca Uşak'ın yanı sıra Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa illerinin coğrafi işaretli yöresel ürünleri de kurulan stantlarda tanıtıldı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim