• BIST 9079.97
  • Altın 2323.777
  • Dolar 32.352
  • Euro 34.9268
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Utib Ve Uhkib İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı

Utib Ve Uhkib İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı
UTİB ve UHKİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

UTİB ve UHKİB İhracatın Yıldızları Ödül Töreni, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın katıldığı törenle gerçekleştirildi.

Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği'ne ve Uludağ Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin düzenlediği İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde konuşan Bakan Işık, Türkiye ekonomisinin istikrarlı bir şekilde büyümesinde sanayicinin büyük payı olduğunu söyledi. Türkiye ekonomisinin, bölgesel ve küresel birçok zorluğa rağmen, yüzde 4 gibi bir büyüme gösterdiğini belirten Işık, "Sanayi üretimi, hem ocak hem de şubat aylarında yıllık bazda çok yüksek artışlar gösterdi ve yüzümüzü güldürdü. Sanayide çarklar dönüyorsa Türkiye büyüyor demektir. Bursa'daki sanayiciler 2014 yılında Türkiye'nin tekstil sektörünün cirosunun yüzde 16'sını, hazır giyim cirosunun da yüzde 2,5'ini üretti. 900 bin kayıtlı istihdam üreten bu iki sektör, geçtiğimiz yıl 26 milyar doların üzerinde ihracat yaptı. Yani iki sektör, toplam ihracatımızın yüzde 18'ini gerçekleştirdi" diye konuştu.

İki sektörün Türkiye'nin en fazla dış ticaret fazlası veren sektörleri arasında olduğuna da dikkat çeken Işık, "Türkiye, bu iki sektörde de dünyadaki en büyük 7'nci ihracatçı durumundadır. Makine halısında birinci, çorapta ikinci, kot kumaşta üçüncü ve havluda dördüncü büyük ihracatçıyız. Özellikle geçtiğimiz yıl, Rusya ve Irak gibi iki önemli pazarda yaşanan sıkıntılara rağmen, bu büyük başarılara imza atan tüm sanayicilerimizi yürekten tebrik ediyorum. Tekstil sektöründe, özellikle lif, pamuk ve iplik gibi ara malı ürünlerin ithalatını yapıyoruz" diye konuştu.

Nanoteknolojiyle üretilmiş ürünlere, fonksiyonel tasarımlara, çevre dostu ürün ve üretim süreçlerine, teknik tekstil uygulamalarına ve kompozit ürünlere yoğunlaşmakta fayda olduğunu belirten Işık, "Bu çalışmaları yapabilmek için, özellikle test ve laboratuvar hizmetlerini geliştirmek gerekiyor. Bursa'da kurulu olan TÜBİTAK Bursa Test ve Analiz Laboratuvarı'nda sanayicilerimize önemli hizmetler veriyoruz. Şu anda tekstil ve hazır giyim sektörlerine yönelik, akredite olmuş 120 laboratuvar ve 19 muayene hizmeti BUTAL bünyesinde yapılıyor. Burada ışık ve nem ile nemlendirme, tekstil kimyası, haslık, klimatik yaşlandırma, lif tanımı, yanma davranışı gibi alanlarda testler yapılıyor ve bu testlerin içeriğini de sürekli geliştiriyoruz. Tekstil sektörünün Ar-Ge faaliyetleri konusunda daha aktif olması gerekiyor. Şu anda Türkiye'deki 245 Ar-Ge merkezi bulunuyor. Ancak bunların 11'i tekstil, 2'si hazır giyim olmak üzere, sadece 13 tanesi tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. 2014'te ülkemizin toplam Ar-Ge harcaması 17,6 milyar lira ilen bu iki sektörün Ar-Ge harcaması sadece 125 milyon dolardır" şeklinde konuştu.

Sadece üretim aşamasında değil, tanıtım, pazarlama ve satış aşamasında da teknolojiyi iyi kullanmanın büyük önem taşıdığına değinen Işık, "Günümüzde internetten satış, her geçen gün artıyor. Türkiye'de de hem internet kullanıcı sayısı artıyor, hem de 4,5 G'ye geçişte olduğu gibi teknik altyapı sürekli gelişiyor. İnternet vasıtasıyla, sadece yurtiçine değil, yurtdışına da artık perakende satış yapmak mümkün olacak. Bu sebeple kullanıcı dostu ara yüzler oluşturmak önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Işık, UHKİB ve UTİB üyelerine ödüllerini verdi.

Utib Ve Uhkib İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı

Utib Ve Uhkib İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı

Utib Ve Uhkib İhracatın Yıldızları Ödüllerini Aldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim