• BIST 9079.97
  • Altın 2324.337
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9423
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Üstadından Eyüplülere Kanun Dersleri

Üstadından Eyüplülere Kanun Dersleri
16 yıldır Kanun Eğitmenliği yapan Bahadır Şener, Eyüp Belediyesi Sertarikzade Kültür Merkezi'nde kanun dersleri veriyor.

Kanun üstadı Bahadır Şener, Eyüplülere kanun dersi veriyor.

16 yıldır Kanun Eğitmenliği yapan Bahadır Şener, Eyüp Belediyesi Sertarikzade Kültür Merkezi'nde kanun dersleri veriyor. Profesyonel müzik hayatında Ferhat Göçer ve Ömer Faruk Tekbilek'e eşlik eden Şener, Türk Musikisi'nin piyanosu olarak bilinen kanunu annesiyle musiki cemiyetine gittiğinde gördüğünü ve bir daha da bırakmadığını belirtti.

Öğrencilerinin her zaman kendini bulamayacağı için onları nota ve saz semailerini öğrenmeden bırakmadığını belirten Şener, Kanun'un önemli bir ritm sazı olduğunu, bütün müzik korolarında akortun kanundan alındığını ve onun ritmine göre hareket edildiğini ifade etti. Verdiği bütün derslerde iki amacının olduğunu vurgulayan Şener, öğrencilerini müzikal alanlara kanalize etmeye çalıştığını, ev ya da herhangi bir yerde enstrümanlarını çıkartıp saz semaileri çalarak güzel bir ortam oluşturabilmelerini sağlamaya çalıştığını vurguladı.

Bu anlamda Batuhan adlı öğrencisinin şu an hem Sertarikzade Kültür ve Sanat Merkez'inde ders aldığını hem de TRT İstanbul Gençlik Radyosu Korosu'na eşlik ettiğini belirtti. Bahadır Şener, "Sümerler ve Antik Çağ Mısır'da farklı bir formda kullanılan Kanun'un bugünkü formuna en yakın olarak icat edilmesi Farabi tarafından gerçekleştiğini biliyoruz. Bugünkü formuna ise Hacı Arif Bey'in mandal denilen madeni parçaların kullanılmaya başlamasıyla ulaştı ve kanun icrası yeniden canlandı" dedi.

RUHİ AYANGİL METODUNU YAKIN ZAMANDA AÇIKLAYACAK

Kanunilerin ekol ekol sınıflandırıldığını kendisinin Ahmet Yatman, Refik Talat Alpman, Ruhi Ayangil ve İhsan Özer'in ekolünde olduğunu kaydeden Şener, halihazırdaki kanun metodlarıyla çalışmayı tercih etmediklerini var olan metodlarla ders anlatmanın ve işlemenin hem öğrenci hem de eğitmenler olarak zor olduğunu vurguladı. Şener konuşmasını şöyle sürdürdü: "Biz Ruhi Ayangil metodu ile çalışma yapıyoruz. Yakın zamanda müzik camiasına bu çalışmanın açıklanacak olan Ruhi Ayangil metodunun özelliği Kanun üzerinde gösterilmesi haylice zor ve sayıca fazla olan koma seslerini tek tek gösterebilmesidir. Benim hocam İhsan Özerdir ve iftiharla söyleyebilirim ki bugün İhsan hocamın öğrencileri önemli yerlerde kaliteli işler çıkarıyorlar. Son olarak böyle güzel bir mekanı sanat camiasına kazandıran Belediye Başkanı Remzi Aydına teşekkür ediyorum."

Üstadından Eyüplülere Kanun Dersleri

Üstadından Eyüplülere Kanun Dersleri

Üstadından Eyüplülere Kanun Dersleri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim