• BIST 9079.97
  • Altın 2323.551
  • Dolar 32.3392
  • Euro 34.9657
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Uşak’ta Süt Üreticisinden Fiyat Tepkisi

Uşak’ta Süt Üreticisinden Fiyat Tepkisi
Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, süt de yaşanan sıkıntı ile ilgili açıklamada bulundu.

Uşak Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Sezer, süt de yaşanan sıkıntı ile ilgili açıklamada bulundu.

Mustafa Sezer, Ülke genelinde yaşanan finansman krizin birçok emtia da olduğu gibi süt te de ani fiyat düşmelerine sebep olduğuna dikkat çekti.

Sezer yaptığı açıklamada şunları belirtti; "Uluslararası piyasalarda başta petrol olmak üzere soya, mısır gibi emtiaların fiyatların da ki düşüşler ülkemiz piyasalarını da etkisi altına almıştır. Hane halkı borçlanması artan tüketici ister istemez harcamalarından kısmak zorun da kalmıştır.Bu da sonuç olarak temel tüketim maddelerin deki talebin düşmesine sebep olmuş dolayısı ile de belli oranda arz olan ürünler fiyatların aşağıya gelmesini kaçınılmaz kılmaktadır. Bu etkenlerin her biri bir takım sorunları tetiklemektedir. Satışları düşen firmaların tahsilatları yavaşlamış, vadeleri uzamış buna bağlı olarak ta finans piyasalarının firmalara bakış açısı değişmiştir.Finansman yükünün artması firmalar da peş peşe iflasların yaşanmasına yol açmıştır." Dedi.

"SÜTÜ STOKLAMAK MÜMKÜN DEĞİLDİR"

Sezer süt de ki mesele ye diğer emtialardan farklı bakılması gerektiğin söylerken; "Süt diğer kuru gıdalar gibi stoklamak, üretimi durdurmak v.b eylemlere müsait değildir.Süt veren hayvanlar her sabah ve akşam piyasa fiyatları ne olursa olsun üretime devam etmekte,tonlarca sütü stoklamak veya başka şekilde değerlendirmek mümkün değildir. İlgili bakanlıkların kısa vadede çözüm üretmeleri ileride karşımıza çıkacak olan başka krizlerin bugünden önlenmesini sağlayacak tır. Ayrıca bu mevzu sadece Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı "nı değil aynı zamanda Ekonomi Bakanlığı gibi diğer bakanlıkları da yakından ilgilendirmektedir.

"ÖNLEM ALINMAZSA SÜT HAYVANLARI MEZBAHANELERE KESİME GİDECEKTİR."

Sezer sıkıntının büyük olduğuna tekrar dikkat çekerek; "Bugün önlem alınmadığı durum da süt üreticisi zararlarını karşılayamaz duruma gelecek ve hayvanlarını mezbahanelere kesime gönderecektir. Güncel et fiyatların yüksek seyretmesi üreticiyi bu yöne sevk etmekte olup,yaptığımız gözlemlerde bunu tespit etmiş bulunmaktayız. Bu durum birkaç sene sonra karşımıza et üretiminde kriz olarak karşımıza çıkacaktır. İleride daha büyük sosyal ve ekonomik sorunlarla karşılaşmamak için karar alıcıların okul sütü dağıtımı, mültecilere süt dağıtımı, dar gelirli ailelere süt dağıtımı gibi kısa vadede tüketimi artıracak eylem de bulunması, sorunu bir nebze çözmeye yardımcı olacaktır. Böyle bir girişimde bulunulması üretici kesimin bugünkü sıkıntısını çözeceği gibi ,ileride yaşanacak olan et krizine de önlem almış ,aynı zaman da sosyal devlet olmanın gerektirdiği bir takım sorumlulukların yerine getirilmesini sağlayacaktır." Dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim