• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Uşak’ta 7 bin yıllık kaya mezar ve evler ilgi bekliyor

Uşak’ta 7 bin yıllık kaya mezar ve evler ilgi bekliyor
Uşak merkeze bağlı Altıntaş köyü yakınlarında 7 bin yıl önce Frigler döneminde oyularak yapıldığı tahmin edilen yüksek kayalıklar üzerinde büyüklü...

Uşak merkeze bağlı Altıntaş köyü yakınlarında 7 bin yıl önce Frigler döneminde oyularak yapıldığı tahmin edilen yüksek kayalıklar üzerinde büyüklü küçüklü yaklaşık 50 tane kaya mezar ve ev yetkililerden ilgi bekliyor.

Charles Texier (1802-1871) adlı Fransız Arkeolog ve gezginin 1845 yıllarında yani günümüzden 172 yıl kadar önce Uşak'a gelerek yaptığı bir araştırma ve yanlış tespiti Altıntaş köyünün kaderini değiştirmiş. Texier, "Küçük Asya" adlı eserinde bu Leşler kayasının bulunduğu yerlerin, Banaz Ahat köyünde bulunan Akmonia bölgesi olduğunu iddia etmiş. Bu iddialar sonucu, Akmonia'nın Ahat köyünde olduğu tarihçiler tarafından bilimsel olarak kanıtlanmış fakat Leşler Kayası nedir? Kimlerden kalmıştır? gibi soruların cevabı araştırılmaya başlanmıştır.

Leşler Kayası ve köyü günümüzden 7 bin yıl önce kayalar üzerine oyularak yapılmış mezar, ibadet alanı ve evlerden oluşmaktadır. Yapılan arkeolojik çalışmalara göre, buranın kurucusunun Frigler olduğu tahmin edilirken, Friglerden sonra Romalılar, Hristiyanlığın erken dönemi gibi birçok medeniyetlerin de bu kaya şehri mezar ve ibadethane olarak kullandığı biliniyor.

Mesudiye Köyü Muhtarı İsmail Karakılıç, "Leşler" kaya mezar ve ibadet alanları hakkında konuşmasında, asırlar önce el emeği ile oyma yapılarak o dönemin insanları tarafından kendi duracakları yerleri oda haline getirdiklerini ve buralarda yaşam sürdürdüklerini ifade etti. Çocukluk yıllarında kendilerinin bu mağaralarda oynadıklarını, sıcaktan veya yağmurdan korunmak için bu kaya mezarların içerilerinde vakit geçirdiklerini anlatan Karakılıç, şunları dile getirdi:

"Buraların daha ileriye dönük zamanlara bizim çocuklarımız da bu tarihi yapıların kaybolmaması için devlet büyüklerimizden buralara restore çalışması, çıkacak inecek yerlerin yapılmasını istiyoruz. Buradan aşağı baktığımız zaman sanki 5 katlı bir binadan bakar gibi eşsiz bir manzarası var. Buraların çevresine devlet yardımıyla da piknik alanı yapmak istiyoruz."

Altıntaş Köyü Muhtarı Ahmet Erdoğan'da 7 bin yıllık "Leşler" mağarası hakkında şunları belirtti:

"Burası bizim çocukluğumuzdan beri kaya deresi denir. Buralarda eskiden su değirmenleri vardı. Çevresinde yaşam alanları mevcuttu. Kayaların iç kısımları ev şeklindedir. Bu tarihi yapıların korunmasını istiyoruz" dedi.

Uşak AK Parti eski İl Genel Meclis Üyesi ve Grup Başkan Vekili Mehmet Atasorkun, kaya mezarlar hakkında şu bilgileri aktardı:

"Mesudiye ve Altıntaş köyleri sınırları içerisinde kalan ve geçmişi çok eski tarihlere dayanan bir mabet buralar. Mabet diyorum çünkü buralar geçmişte ibadet alanı olarak da kullanılmış, mezarlık olarak da kullanılmış. Aşağı yukarı geçmiş tarihlere bakıldığı zaman 7 bin yıl öncesine kadar dayanıyor buranın tarihçesi. Frigler bu bölgede yaşamışlar. Frigler'den sonra Romalılar ve diğer kabileler buralara gelmişler. Bu bölgenin adı "Leşler" bölgesi deniliyor. 20. yüzyıl başlarına kadar Altıntaş köyünün adı "Leşler" olarak anılıyor. Ancak o tarihlerde bir Fransız arkeolog tarafından 1800'lü yıllarda burada bir araştırmadan sonra da aşağı yukarı 170 yıl kadar önce buranın adı "Altıntaş" olarak değiştirilmiş" dedi.

Uşak’ta 7 bin yıllık kaya mezar ve evler ilgi bekliyor

Uşak’ta 7 bin yıllık kaya mezar ve evler ilgi bekliyor

Uşak’ta 7 bin yıllık kaya mezar ve evler ilgi bekliyor

Uşak’ta 7 bin yıllık kaya mezar ve evler ilgi bekliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim