• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 19 °C

Üreticilere ‘Sigorta Yaptırın’ Uyarısı

Üreticilere ‘Sigorta Yaptırın’ Uyarısı
Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerin tarım sigortası yaptırarak her türlü riske karşı tedbir almalarını istedi.

Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, üreticilerin tarım sigortası yaptırarak her türlü riske karşı tedbir almalarını istedi.

İçinde bulunduğumuz ay itibariyle bazı ürünlerde sigorta yaptırma süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatan Hasan Çebi, bağlarda erkenci çeşitlerde 14 Şubat, diğer çeşitlerde ise 28 Şubat tarihinin son gün olduğu konusunda üreticileri uyardı.

Tarım sigortasının önemine değinen Hasan Çebi, "Üreticilerimiz sigorta yaptırarak dolu, sel, su baskını, fırtına, hortum, deprem ve doğal afetlerin getireceği riskleri karşılayabilirler. Tarımsal afetlerde sigorta çok önemli. Doğal afetlere karşı ürününüz ve emeğiniz güvence altındadır. Üstelik yapılan sigortalara devletin katkısı da bulunmaktadır" dedi.

TARSİM" in kar amacı güden bir kuruluş olmadığını ifade eden İl Müdürü Çebi şunları söyledi:

"2015-2016 üretim sezonunda Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM tarafından kapsama alınacak riskler, ürünler ve bölgeler ile prim desteği oranlarına ilişkin 2015/8248 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 09.11.2015 tarihinde yayınlandı. Tarım Sigortası uygulaması, bitkisel ürün sigortası, sera sigortası, büyükbaş hayvan hayat sigortası, küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvanları hayat sigortası, su ürünleri hayat sigortası, arıcılık (arılı kovan) sigortası branşlarında yapılmaktadır. Büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, küçükbaş hayvanalar için sigortaya kabul yaşı 3 aya indirilmiş olup, gezginci arıcılık yapan üreticilere ait poliçelerde, poliçe vadesi içerisinde nakliyat riski dört kez olarak artırılmıştır. Devlet prim desteği oranı, tüm risklerde yüzde 50 oranında uygulanacak ancak açık alanda yetiştirilen meyvelerde çiçeklenme dönemi dolayısı ile sigorta paketindeki diğer riskler hariç sadece don riskinde 1/3 oranında ek prim desteği olarak karşılanmaktadır. Manisa olarak geçen sene don ve dolu zararları hususunda bir afet yaşadık. İl genelinde, İl Müdürlüğü olarak Başbakanlık Acil Afet Fonundan 35 milyon lira afetzedelere gerçekleşen zarar için ödeme yapılmış, TARSİM ise zarar karşılığı 240 milyon lira ödeme gerçekleştirmiştir. Toplamda ise 275 milyon lira ödeme yapılmıştır."

Doğal afetleri engellemenin mümkün olamayacağını fakat gerekli tedbirleri alıp, riskleri en aza indirmenin yaptırılacak olan poliçelerle mümkün olduğunu vurgulan Çebi, "Gerekli hükümleri yerine getirip, zamanında poliçelerini yaptıran üreticilerimiz, Tarsim sistemi sayesinde 2006 yılından bu yana mağduriyet yaşamamıştır. Bu konuda gerek Tarsim yetkilileri gerekse İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli konu uzmanı personelimiz her zaman üreticinin yanında yer almıştır. İl Müdürlüğü olarak Tarsim Bölge Müdürlüğü personeliyle birlikte eğitim ve yayım faaliyetlerimiz devam etmektedir.

Tüm çiftçilerimize hasarsız ve bereketli bir yıl diliyorum. Ürününüz bol, kazancınız bereketli olsun" diyerek sözlerine son verdi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim