• BIST 9524.59
  • Altın 2504.807
  • Dolar 32.5602
  • Euro 34.555
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 15 °C

Üreticiler Süte Yapılan Müdahaleyi Patatese De İstiyor

Üreticiler Süte Yapılan Müdahaleyi Patatese De İstiyor
Patates üreticileri, piyasanın içinde bulunduğu sıkıntıyı dile getirerek süte yapılan müdahalenin patatese de yapılması için yetkililerden destek istedi.

Patates üreticileri, piyasanın içinde bulunduğu sıkıntıyı dile getirerek süte yapılan müdahalenin patatese de yapılması için yetkililerden destek istedi. Geçen yıl bahar döneminde patates fiyatı 35 kuruş iken geride kalan güz döneminde de fiyatların 25 kuruşa kadar düşmesi sonucu birçok üretici ürününü satamamaktan yakındı. Umutlarını bahar döneminden beklediklerini belirten Ödemişli üreticiler, piyasanın kötü gideceğini tahmin ederek hasat dönemi öncesi Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığı ve devlet büyüklerinden destek istedi.

Sütte olduğu gibi patates piyasasına da devletin müdahale etmesini ve taban fiyatın 70 kuruş olmasını isteyen üreticiler, bu dönemde de para kazanamadıkları takdirde artık üretim yapamaz hale geleceklerini söyledi.

"10 GÜNE HASAT BAŞLAYACAK"

Patatesin yurt dışına ihraç edilmesinin önemli olduğunu söyleyen üretici Ozan Kuzulu, hasadın 10 güne kadar başlayacağını belirtti. Patates piyasasında sıkıntı yaşandığını savunan Kuzulu, şunları söyledi: "Şuan patates tarlasında sulama yapıyorum. Ocak ayında ektiğimiz patatese bugüne kadar dönümde bin 500 TL masraf yaptık. Nasip olursa bir hafta 10 gün içinde hasadı yapmaya başlayacağız. Ancak Adana'daki meslektaşlarımızdan aldığımız bilgiye göre, piyasada sıkıntının yaşandığını öğrendik. Devletimizin patates piyasasına el atmasını istiyoruz. Güz döneminde patates 35-25 kuruştan satıldı. Birçok tarlada patates yerde kaldı bütün umutlarımız bahar dönemine kalmıştı. Bugün Adana'da patatesin 60 kuruşa düştüğünü öğrendik. Adana'da patates 60 kuruşa gerilerse, Ödemiş'te 30 kuruştan piyasa açılır. 30 kuruştan patatesi hasat edeceğimize tarlada kalsın daha iyi."

"PATATESTE TABAN FİYAT 70 KURUŞ OLSUN"

Sütte olduğu gibi patates piyasasına devletin destek vermesini belirten Ozan Kuzulu, şunları söyledi: "Süt fiyatları 1 TL 15 kuruştan 80 kuruşa gerilemişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı süt üreticisini mağdur etmeyerek piyasaya müdahale etti ve sütteki taban fiyatı 1 TL 15 kuruşa çıkardı. Aynı müdahalenin patatese de yapılmasını istiyoruz. Patateste taban fiyatın 70 kuruş olması piyasayı düzeltir ve üretici ekmeğini kazanmış olur. Ödemiş ovasında üreticinin yarısı hayvancılıkla uğraşsa diğer yarısı da patates üreticisidir. Hatta patates üreticisinin sayısı hayvancılık yapan üreticiden fazladır."

"30 KURUŞ OLURSA HASAT ETMEYE GEREK YOK"

On güne kadar hasat yapmaya başlayacaklarını söyleyen Kuzulu, "Hasada başlayacağız ancak piyasa "Adana'da şuan 60 kuruş Ödemiş'te 30 kuruştan açılır" deniliyor. O zaman artık patatesi hasat etmeye gerek yok. Tarlayı ızgara çekelim gidelim. Tası tarağı toplayalım Ödemiş'i terk edelim. Yok böyle adalet. Devletimizden ricam, Allah rızası için ellerine vicdanlarını koysunlar bu işe bir çare bulsunlar. Biz artık mağdur olmak istemiyoruz. 3-4 aylık emeğimizi, masrafımızın karşılığını almak çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını evimize götürmek istiyoruz" diye konuştu.

Üreticiler Süte Yapılan Müdahaleyi Patatese De İstiyor

Üreticiler Süte Yapılan Müdahaleyi Patatese De İstiyor

Üreticiler Süte Yapılan Müdahaleyi Patatese De İstiyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim