• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Üretici yeni bir ürün denemeye karar verdi

Üretici yeni bir ürün denemeye karar verdi
Antalya'nın Kumluca ilçesinde üretici, pitahaya bitkisi üretmeyi deniyor.

Antalya'nın Kumluca ilçesinde üretici, pitahaya bitkisi üretmeyi deniyor.

Kumluca ilçesine bağlı Beykonak Mahallesi'nde örtü altı turfanda sebze üreticisi Bilal Bayram, seralarında pitahaya bitkisi üretmeye başladı. Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan, pitahaya bitkisi üreten Bayram'ın serasında incelemelerde bulundu. Son iki yıldan beri biber ve domateslerde kontrol edilemeyen virüs ve Tuta Absoluta domates güvesi yüzünden normalin üstünde haraca yapıldığını belirten Bilal Bayram, "Örtü altı turfanda sebze üretiminden hak ettiğimiz kazancı elde edemiyoruz. Fiyatlar sürekli dalgalanıyor. İşçilik ve zirai mücadele çok fazla oldu. Bitki besleme ve koruma ürünleri her yıl katlamak kaydıyla artıyor. Bu yüzden seralara domates ve biber ekmekten vazgeçtim. Artık pitahaya yetiştirmeye başladım. Bu bitkilerin diğer sebzeler gibi fazla işçiliği yok. Herhangi bir zirai ilaç ve gübre de istemiyor. Hatta çok aşırı su bile istemiyor. Bu bitkilere salyangoz böceğinin dışında zarar veren canlı da yok. Vietnam, Endonezya ve Mayanmar ülkelerinde yetişen bu bitki yılda çok sayıda meyve veriyor. Piyasada pitahaya bitkisi meyvesinin tanesinin 15 TL olduğu söyleniyor. Bu şartlarda satabilirsem sebze üretiminin en az 10 katı daha fazla kazanırım. Tüm üreticilere tavsiye ederim. Fidanım var. Çoğaltmak da kolay. Çelikleme usulüyle üretilebiliyor" dedi.

Pitahaya bitkisi eken üreticiyi ziyaret eden Kumluca Ziraat Odası Başkanı Süleyman Kayhan ise, "Üreticimiz seralarında değişik bir bitki denemek istemiş. Üreticimize yardımcı olacağımız bir konu var mı diye ziyaret ettik. Daha deneme aşaması olduğu için ortada bir şey yok. Üreticimize kolaylık ve başarılar diliyoruz. İnşallah emeğinin karşılığını alır. Her yenilik zor olur. Ama sonucunda başarı olursa daha iyi olur. Diğer üreticilerimize de yeni bir kapı açılmış olur."

Pitahaya

Kaktüsgillerden bir meyve. İçi kırmızı ya da beyaz olabiliyor. Kivideki gibi küçük çekirdekleri var ve bunlar meyveyle birlikte yeniyor. Görüntüsü değişik olduğu için süsleme amaçlı da kullanılabiliyor. Salatalara, tatlılara ve kokteyllere ilave edildiği gibi tek başına da yenebilir.

Üretici yeni bir ürün denemeye karar verdi

Üretici yeni bir ürün denemeye karar verdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim