• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Üretici fındık fiyatının artması için devletin hamlesini bekliyor

Üretici fındık fiyatının artması için devletin hamlesini bekliyor
Hükümetin fındık alacağını söylemesinin ardından fındık piyasasının gözü atılacak adıma çevrildi.

Hükümetin fındık alacağını söylemesinin ardından fındık piyasasının gözü atılacak adıma çevrildi. Piyasadaki fındık fiyatının düşüşü şimdilik dururken, üretici elindeki fındığı çıkarmak için devletin yapacağı hamleyi bekliyor.

Karadeniz bölgesinin gözü kulağı TMO tarafından yapılacak olan hamleye çevrildi. Özellikle elindeki fındığı bekleten üretici, fındık fiyatındaki terse gidişten etkilenmeyerek elindeki ürünü paraya dönüştürmek istiyor.

ÜRETİCİ BORCUNU ÖDEYEMEDİ

Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamaların ardından fındık piyasasının gözü kulağı yapılacak hamlede olduğunu belirten Terme Ziraat Odası Başkanı Yetkin Karamollaoğlu, şunları kaydetti: "Üreticisinin ve tüccarın gözü kulağı TMO'nun yapacağı hamlede. Herkes şimdi bu hamleyi bekliyor, fındık piyasası çakılı kaldı kimse ne satıyor, ne alıyor herkes yapılacak müdahaleyi bekliyor. Kaç ton fındık alınacak? Alınan bu fındık üreticiden mi, yoksa işletmeciden mi olacak? Bu soruları herkes merak ediyor. Üretici olan çiftçi kardeşimiz fındığı para etmediği için borcunu ödeyemedi. Yılbaşına kadar zar zor idare etti ama fiyatlarda da tersine gidişat başlayınca üretici dar boğaza girdi. Esnafa, bankaya, hatta bakkala bile bugün borcu olan fındık üreticisi bu borcunu ödeyemedi. Ya borcunu ödemek için fındığını 9 liradan satacak ya da borcunu bekletip, fındığın fiyatını tekrar artmasını bekleyecek."

TMO 100 BİN TON FINDIK ALMALI

TMO'nun 100 bin ton fındık alması gerektiğini vurgulayan Karamollaoğlu, şu değerlendirmede bulundu: "Devlet fındık alacaksa bu rakam küçük tutulmamalı en az 100 bin ton fındık alımı yapmalı ki çiftçisini sermayenin eline atmasın. Sermaye bu yıl üreticinin elindeki fındığı emanete alıp çok tan tüketti bile, depoların da önceki yıllara nazaran fındık yok denecek kadar az. Eğer havalar kötü giderse seneye piyasaya hangi fındığı satacaklar. TMO devreye girerse fındık fiyatı dengelenir ve üretici olan çiftçi kardeşimiz sermayenin eline atılmamış olur. Farklı büyük kuruluşlar piyasaya göstermelik ucuz fındık satarak piyasayı düşürdüler, düşen fiyat doğrultusunda tekrardan depolarını geri doldurma peşindelerdi ama devletin yaptığı açıklama oyunlarını bozdu. Şimdi onlarda fındık alamıyorlar devlet 100 bin ton fındık alırsa piyasalar daha bu dalgalanmalardan etkilenmeyecektir."

EMEK ÜRETEN ÇİFTÇİLERİMİZE TEŞEKKÜR EDİYORUM

"Çiftçilerle yaptığımız değerlendirmelerde fındık fiyatındaki oyunu üreticimiz kendi emeğiyle bozdu. Ziraat odalarının sözünü dinleyerek, emeğini satmadı." diyerek çiftçilere teşekkür eden Karamollaoğlu, şu ifadeleri kullandı: "Sizler emekçisiniz onlar sermaye ama sizin sırtınızdan yüksek karlarla para kazanmalarına fırsat vermediniz. Fındığın Avrupa'daki fiyatı belli, bizdeki fiyatı belli aradaki astronomik rakamlar kimin cebine gittiği o da belli. Ama benim üretici kardeşim bu oyunu bozdu, emek kazandı. Elindeki fındığı satmayarak direndi gücünü gösterdi. Şimdi tüccarlar düşünüyor kara kara, devlet fındığı alırsa bizimkiler ne olacak diye eğer iyi bir müdahale gelirse fındık fiyatı Avrupa fındık fiyatını yakalar üreticimiz, çiftçimizde hakkını almış olur. Gelişmelerin nasıl olacağını ise hep birlikte bekleyip göreceğiz."

Üretici fındık fiyatının artması için devletin hamlesini bekliyor

Üretici fındık fiyatının artması için devletin hamlesini bekliyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim