• BIST 9079.97
  • Altın 2304.725
  • Dolar 32.3425
  • Euro 35.1032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Üreme ile ilgili 6 önemli risk faktörüne dikkat

Üreme ile ilgili 6 önemli risk faktörüne dikkat
Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, üreme ile ilgili 6 önemli risk faktörünün bulunduğunu ve bunlara dikkat edilmesi...

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, üreme ile ilgili 6 önemli risk faktörünün bulunduğunu ve bunlara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, "Dünyada milyonlarca insan çocuk sahibi olmak için biyolojik ,yaşlanmanın, genetik sorunların ve olumsuz çevresel faktörlerin etkilediği üreme sorunlarıyla boğuşuyor. Sağlıklı hayat tarzı, doğru beslenme ve egzersiz üreme sağlığı için çok önemli faktörler. Gün be gün bunlara yenileri de ekleniyor. Ancak öyle risk faktörleri var ki, çoğunlukla bunların farkında olamıyoruz. Öyle ki bunlardan herhangi biri konusunda endişe duyduysanız doktorunuza gitmeniz doğru olacaktır" dedi.

Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op.Dr. Betül Görgen, üreme ile ilgili 6 önemli risk faktörünü şöyle sıraladı:

"D vitamini eksikliği: Ülkemizde ve dünyada pek çok insan D vitamini eksikliği açısından risk grubunda. D vitamini eksikliğinin kadınlarda düşük ve yumurtlama bozukluklarına neden olduğu konusu oldukça yeni. Aynı zamanda eksiklik erkeklerde sperm parametrelerini de etkiliyor. Genellikle kullanılan multi vitamin takviyeleri de D vitamini seviyesini yeterince yükseltemiyor.

Mutfakta Çalışma: Erkeklerde skrotum, adeta testislerin klimasıdır. Onları diğer organlardan ve vücut ısısından uzak tutar. Bu nedenle, mutfak şefleri ve uzun süre fırın olan ortamlarda çalışan erkeklerde testisler ısıya maruz kalır ve sperm parametreleri bozulabilir.

Bisiklet sporu: Uzun süre pedal çevirmek, özellikle yarışma seviyesindeyse sperm üretimini ve kalitesini olumsuz etkiler. Ama evden işe giderken pedal çevirmek seviyesinde bir bisiklete binme üreme potansiyelinizi olumsuz etkilemez.

Ofis Çalışması: Sürekli oturmanızı gerektiren üstelik de stresli bir iş ortamınız varsa ,hem vücudunuzdaki toxinlerden kurtulamazsınız hem de üreme fonksiyonlarınız olumsuz etkilenir. Egzersiz sizi çok daha sağlıklı kılacaktır.

Uyku problemleri ve vardiyalı çalışma: Son veriler yüzde 65 ten daha fazla yetişkinin yeterli uyku uyumadığını gösteriyor. Yeterli uyku süresi yetişkinler için 7-9 saat/gün. İngiltere "de yapılan bir istatistik 30-60 yaş grubundaki kadınların büyük bölümü günde 6 saat ve altında uyuyorlar. Uyku süresi ve hormonal denge sıkı bir ilişki içinde olduğundan, yeterli uyumayan kadınlar ve erkeklerde üremeyle ilgili problemler sık görülüyor."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim