• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Ünlü Tarihçi Ortaylı, ‘Neşeli Ol, Hayatını Yaşa’ Yazısı Bulunan Mozaiği İnceledi

Ünlü Tarihçi Ortaylı, ‘Neşeli Ol, Hayatını Yaşa’ Yazısı Bulunan Mozaiği İnceledi
Hatay'da teleferik çalışmaları kapsamında, ana direklerden birinin yerleştirileceği alanda yapılan kazılar sırasında bulunan ve üzerinde "Neşeli ol,...

Hatay'da teleferik çalışmaları kapsamında, ana direklerden birinin yerleştirileceği alanda yapılan kazılar sırasında bulunan ve üzerinde "Neşeli ol, hayatını yaşa" yazısı bulunan mozaiğin de yer aldığı İplik Pazarı mevkisindeki kazı alanında, Hatay Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle birlikte inceleme yapan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, çıkan mozaiğin çok önemli ve nadir bir eser olduğunu belirterek, bu eserin olduğu yere müze yapılarak sergilenmesi gerektiğini söyledi.

Mustafa Kemal Üniversitesi'nde bir konferans için Hatay'a gelen ünlü tarihçi İlber Ortaylı, konferansın ardından, "Neşeli ol, hayatını yaşa" yazısı bulunan mozaiğin bulunduğu kazı alanına gelerek çeşitli incelemelerde bulundu. Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş'tan kazı çalışmaları hakkında bilgiler alan ünlü tarihçi İlber Ortaylı, ardından mozaiğin bulunduğu alanda incelemelerde bulundu.

Kazı alanında açıklama yapan İlber Ortaylı, Antakya'da birbirine bağlı şekilde çok sayıda bu şekilde mozaik olduğuna değinerek, "Bizim bildiğimiz geçmişin Antakya'sı ortaya çıkıyor. Bizim gençliğimizdeki 60'lı yıllarda bunların hiçbiri yoktu ortada. Ta yeni müzeden itibaren yan yana yapılacak kazılarda büyük mozaiklerin ortaya çıkacağı anlaşılıyor. Çünkü burada senatöryal ailelerin yani eyalet zenginlerinin kalabalığı ve servetleri hudutsuz. Bunlar kendilerini ispat etmek zorunda. Yani Roma'daki patriçe soyunun mozaik tabanla kendini ispat etmesine gerek yok. Ama bunlar edecek. Ve bunun için oradan ustalar getiriyorlar. Çok canlı şeyler, daha buradan neler çıkacak. Onun için bu mozaik yolu projesi fevkalade çekici bir şey. Antakya'nın da her zaman için bir sulh ve barış içinde yaşayacağı belli. Gelecek insanlar bunları görecek. Yani bizim bunları görmemiz lazım. Çok orijinal şeyler, tabi ben oraya kadar çıkmadım bakmadım ama resmi var elimizde. Bu yüksek seviyede bir mozaik, insanlar anatomi biliyorlar Roma döneminde, çünkü İskenderiye'de Herefilos'un çalışmasından beri, Milattan Önce 3. asırlardır. Anatomi insan üzerinde yapılmış. Bologna'da bu bilgiler var. Çok güzel şeyler yapılabilir, bu güzel yani resimden görünen bu. İnşallah değerlendirilecektir, bana kalırsa bir ayrı binada müzede teşhiri gerekir" dedi.

Mozaiğin bulunduğu yerde eserlerin sergilenmesi için bir müze kurulacağını belirten Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş açıklamasında, "Mozaik Yolu projemiz var yaklaşık 3 ay önce başladı, mozaiği zengin olan 4 şehir var, içlerinde en zengin olanı Hatay, bu 4 şehri tanıtmak ve destinasyon oluşturmak istiyoruz. Sadece bu mozaik değil birçok eseri bu alanda bulduk, hepsini topladık, şuanda müzemizle değerlendiriyoruz, tabi tarihi doku olduğu için sürekli istişareler yapıyoruz bu nedenle uzun sürüyor. Bu arada proje çalışması da devam ediyor. İnşallah alana bir müze yapacağız ve orada bu mozaikle birlikte diğer eserleri de sergileyeceğiz. Bunun gibi bir tane daha var İtalya'da ama o bunun yanın çok amatör kalır. Destinasyon içinde insanlar buraya gelirken görmeleri için Uzun Çarşı'dan bu yana bir arkeopark yapacağız. Kazacağız, kazdığımız yeri camla kaplayacağız, diğer eserleri de orada sergileyeceğiz. İnsanlar buraya gelene kadar havaya girecekler. Bu projeyi inşallah yıl sonu veya Mart ayına kadar bitirmeyi tasarlıyoruz, herhangi ekstra bir şey çıkmazsa. Hem istasyon, hem müze hem teleferik bitmiş olacak" dedi.

Ünlü Tarihçi Ortaylı, ‘Neşeli Ol, Hayatını Yaşa’ Yazısı Bulunan Mozaiği İnceledi

Ünlü Tarihçi Ortaylı, ‘Neşeli Ol, Hayatını Yaşa’ Yazısı Bulunan Mozaiği İnceledi

Ünlü Tarihçi Ortaylı, ‘Neşeli Ol, Hayatını Yaşa’ Yazısı Bulunan Mozaiği İnceledi

Ünlü Tarihçi Ortaylı, ‘Neşeli Ol, Hayatını Yaşa’ Yazısı Bulunan Mozaiği İnceledi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim