• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Üniversiteliler sepet örüyor

Üniversiteliler sepet örüyor
Edremit Kaymakamlığınca hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca başarılı bulunarak hibe desteği alan "Kaybolmaya Yüz Tutmuş Sele, Sepet ve Hasır...

Edremit Kaymakamlığınca hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca başarılı bulunarak hibe desteği alan "Kaybolmaya Yüz Tutmuş Sele, Sepet ve Hasır Örgücülüğünün Gençlerle Geleceğe Taşınması" Proje tanıtımı İlçe Kaymakam Ali Sırmalı'nın katılımıyla gerçekleşti.

Proje etkinliğinin gerçekleştiği Doyran yolu üzerinde sepet ören gençleri ziyaret eden İlçe Kaymakamı Ali Sırmalı gençlerle sohbet ederek gençlerin ördüğü sepetleri inceledi. Üniversite öğrencileriyle birlikte sepet ören Kaymakam Ali Sırmalı bu projenin niçin hayata geçirildiği konusunda bilgiler verdi.

Kaymakam Sırmalı "Edremit Kaymakamlığımızca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış doğal, kültürel ve tarihi değerleri olan ilçemizin sahip olduğu değerlerin gün yüzüne çıkarılarak layıkıyla tanıtılması ve ön plana çıkarılması için pek çok çalışma yürütülmektedir. Bu kapsamda Edremit Kaymakamlığımız Proje koordinasyon birimimizce hazırlanan ilçemizin tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılması, gün yününe çıkarılması amacıyla yapılan çalışmalardan biri de; ilçemizin tarihi ve kültüründe önemli yer tutmuş geleneksel olarak el ile icra edilen sanatlara, mesleklere sahip çıkmaktır. Geleneksel el sanatlarımızdan olan sele, sepet ve hasırcılık ilçemizde bir dönemin önemli mesleği olmuş, özellikle roman vatandaşlarımızın tercih ettiği ve önemli bir geçim kaynağı olmuştur. Bu meslek günümüzde yerini plastik eşyalara bırakarak unutulmaya ve kaybolmaya yüz tutması bu sanatın yok olup gitmesine ve yeni nesil tarafından bilinmemesine neden olmuştur.

Geleneksel el sanatlarımızın ve sanatkârlarımızın uzun vadede yok olmaması amacıyla Edremit Kaymakamlığımızca hazırlanan "Kaybolmaya Yüz Tutmuş Sele, Sepet ve Hasır Örgücülüğünün Gençlerle Geleceğe Taşınması projemiz Kültür ve Turizm Bakanlığına sunulmuş ve bakanlıkça başarılı bulunarak hibe desteği almıştır.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen projemiz kapsamında Edremit MYO ve Altınoluk MYO öğrencilerinden oluşan yaklaşık 40 kişilik katılımcıya Doyran Mahallesi yolu üzerinde 15 günlük sele, sepet ve hasır örgücülüğünü öğretilmektedir. Öğrencilerimiz ata mesleği sepetcilik olan usta öğreticilerden birebir uygulamalı olarak tüm aşamalarıyla bu mesleği öğrenmektedir. Ülkemizde bu mesleğin kaybolmaya yüz tutması sebebiyle geleneksel el sanatlarımızın ve sanatkarlarımızın uzun vadede yok olmaması sebebiyle bu mesleği gençlere öğretme amacındayız. Edremit ilçemizin kültürel değerini yansıtan olan bu tarihi mesleğin unutulmaması ve Sepet örgücülüğünün gençlerle yeniden hayat bulması amacıyla bu projeyi gerçekleştirmekteyiz.

Sepet örgücülüğünü öğrenen genç kuşaklar bu mesleği geliştirerek ekonomiye kazandıracağını umuyorum. Bu projede verilen kurslar öğrencilerimize mesleki yeterlilik kazandıracağı gibi istihdam imkanı da sunacak, önemli bir turizm merkezi olan ilçemizde sele, sepet ve hasır örgücülüğü tekrar canlandırılarak turizme kazandırılacaktır. Yine önemli bir turizm merkezi olan ilçemize özgü turistik hediyelik eşya üretimi yoksunluğu; elde edilen bu beceri sayesinde çeşitlenerek artacaktır. Yeni çeşit ve kullanım alanlarına göre yeni modeller ortaya çıkacaktır. Geleneksellikle gençlerimizin modern fikirlerinin harmanlandığı ürünler ortaya çıkacağına inanıyorum. Eğitimde özellikle hasır güneşlik şemsiye örgü tekniği ile sele, sepet ve hasır örgü teknikleri katılımcılarımıza öğretilerek istihdam edilebilirlikleri artacaktır. Aynı zamanda bu sanatı öğrenen katılımcılarımızın öğrendikleri beceri sayesinde aile ekonomisine katkı sağlamış olacağız. Projemiz kapsamında sepet örmeyi öğrenen öğrencilerimiz Sepetcilikte ön planda olan şehrimiz Aydın iline bir gezi planladık. Aydın Valiliği AB ve Dış ilişkiler Bürosu tarafından gençlerimiz bu konuda yapılmış çalışmaları görmek üzere gezdirilecektir. Aynı zamanda 15 gün eğitim süresince örülen sele, sepet ve hasırlar 2 gün boyunca Edremit'te sergilenecektir. Bu mesleğin öğrenilmesi ilçemizin lokomotifi sayılan turizm ekonomisine de katkıda bulunacaktır. Bu nedenle hibe desteği vererek projemizi gerçekleştirmemize olanak sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, projemize hevesle ve istekle katılan gençlerimize ve değerli hocalarımıza teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.

Üniversiteliler sepet örüyor

Üniversiteliler sepet örüyor

Üniversiteliler sepet örüyor

Üniversiteliler sepet örüyor

Üniversiteliler sepet örüyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim