• BIST 9057.97
  • Altın 2293.771
  • Dolar 32.3117
  • Euro 35.128
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Üniversiteliler için yazın Amerika’da çalışma fırsatı

Her yaz dünyanın çeşitli ülkesinden, yaklaşık 100.000 üniversite öğrencisinin Amerika’ya kısa dönemli çalışma programlarına gittiğini biliyor muydunuz?
‘Work and Travel America’, yani ‘Amerika’da çalışma ve gezme’ olarak adlandırılan kültürel değişim programına gün geçtikçe Türk öğrencilerinin de ilgisi artıyor. 18 - 28 yaşları arasında olan, kendisini ifade edebilecek düzeyde İngilizce bilen üniversite öğrencilerinin katılabildiği bu program sayesinde öğrenciler Amerika’da 3.5 - 4 ay kadar kalıp hem iş deneyimi hem de tüm Amerika genelinde New York’tan California’ya, Hawaii’den Florida’ya kadar sınırsızca seyahat etme imkanı yakalıyorlar. Programa katılan tüm öğrencilerin işleri ve konaklamaları Türkiye’den gitmeden evvel ayarlanıyor ve öğrenciler bu programla yeni kültürleri tanıyıp İngilizcelerini geliştirebiliyorlar.
 
Çalışma Saatleri ve Gelirler
 
Work and Travel programında öğrenciler daha çok turizme yönelik restoran, otel, eğlence parkı, doğal park gibi işlerde çalışabiliyorlar. Öğrenciler ortalama olarak günde 5 – 10 saat arası, haftada 4 – 5 gün olarak toplam haftada 30 – 40 saat arası çalışıyorlar. Öğrencilerin kazançları saatlik ücret üzerinden hesaplanıyor ve saatlik olarak 8 – 10 dolar civarı alıyorlar. Ayrıca, Türkiye’den gitmeden önce ayarlanan işler dışında, ilk işlerini ihmal etmedikleri sürece, ikinci iş bulma şansına da sahipler. Yetkililer, bu programda sağlanan kazanç ile öğrencinin Amerika’daki yaşam ve konaklama masraflarını karşılayabileceklerini ama daha fazla birikim yapma konusunda herhangi bir garantilerinin olmadığını hatırlatıyorlar.
 
Peki Türkiye’den katılım nasıl?
 
Ülkemizden her yıl yaklaşık olarak 6000 civarında öğrenci Work and Travel programıyla Amerika’yı keşfediyor! Bu programı Türkiye’de sunan EduYork Yurtdışı Eğitim ve Danışmanlık yetkilisi Betül Erez, programın ilk defa 1999 yılında 2 Türk öğrencisiyle başladığını, şu an ise binlerce öğrencinin bu programa katılabilmek için başvuru yaptıklarını aktarıyorlar. Öğrencileri İngilizce seviyesi, uygun tarihleri ve programa katılım motivasyonlarına göre ancak kayıt alabildiklerini belirtiyorlar. Programa katılmak isteyen adaylara Turkcell’in ‘gnctrkcll’ kampanyası bünyesinde indirim yapıldığını aktaran Betül Erez, program kontenjanlarının dolmadan hareket edilmesinin önemli olduğunun altını çiziyor.
 
EduYork Work and Travel Program Koordinatörü Betül Erez bu sene Work and Travel programına katılacak öğrencilere bazı uyarılarda bulunuyor:
 
Programa katılıp tek başınıza hareket edecek olgunlukta olduğunuzdan emin olun. Bu programda öğrencilerin Amerika’da kendilerini bekleyen işlere gittiklerinden yanlarında arkadaşları ve aileleri olmamaktadır. Çoğu zaman bu program Türk öğrencilerin ilk yurtdışı deneyimi ve ilk çalışma deneyimi olabilmektedir. İlk gidildiği zaman kültürel şok ve adaptasyon süreçleri yaşanabilir.
 
Program kuralları, başvuru formları ve vize başvuru formlarını dikkatlice okuyun, formları en doğru ve net bilgilerle doldurmaya çalışın. Bu formlarda doldurulan bilgiler sizin Amerika vizenizin onaylanmasında ve işveren eşleşmenizde çok önemlidir. Bu bilgilerdeki yanlışlıklar işlemlerinizde gecikmelere ve aksamalara açabilir. Kişisel bilgilerinizi mutlaka kontrol edin. Amerikan konsolosluğunun program ile alakalı vereceği belgeleri mutlaka saklayın. Aklınıza takılan soruları mutlaka danışın.
 
Türkiye’den ayrılmadan evvel işyerinizle iletişim kurun. Amerika seyahati için yola çıkmadan bir hafta evvel sizi işe almayı taahhüt eden işyeri ile temas kurun. Sizi uçağınızın Amerika’ya varacağı tarihte beklediklerinden emin olun. İnternet üzerinden işinizin gerekliliklerini araştırın, çalışma şartlarını önceden öğrenin.
 
Kalacak yerinizi kontrol edin. Konaklamanızı Amerika’ya gitmeden önce mutlaka kontrol edin, mevcut koşulları öğrenin. Bazı yerlerde depozito gönderip rezervasyon yapmanız gerekebilir.
 
Kapsamlı ama çok yer kaplamayan bir valiz ile seyahat etmeye çalışın. Gideceğiniz iklime göre en gerekli gördüğünüz eşya ve giysilerinizi yanınıza alın. Yanınızda sizi zorlayacak ve kullanmaycağınız eşyalar götürmeyin. Seyahat aşamasında zorluk çıkartacaktır. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim