• BIST 9565.03
  • Altın 2472.424
  • Dolar 32.4606
  • Euro 34.5124
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Üniversite tercihlerinde "kararı çocuklara bırakın" uyarısı

Üniversite tercihlerinde "kararı çocuklara bırakın" uyarısı
Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektör Yardımcısı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi (HKÜ) Rektör Yardımcısı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Özbay, çocukların kendi hayatlarını etkileyecek olan tercihlere kendilerinin karar vermesi gerektiğini vurgulayarak, "Yol verin anne ve babalar" dedi.

Prof. Dr. Yaşar Özbay, üniversite tercih süreci, çocukların kendi geleceklerini ilgilendiren genel durumların gözlemlerini ve tavsiyelerini anlatarak, üniversite adayı gençlerin ailelerine uyarılarda bulundu. Özbay, "Üniversite adayları; anne babaları, kardeşleri, bazen de yakın akrabaları eşliğinde üniversitelerin tanıtım ve tercih mekanlarını ziyaret ediyorlar. Bunu bir sosyal destektir diye açıklayabiliriz fakat üniversite adayı genelde bu aile fotoğrafında sonlarda, isteksiz ve pasif bir şekilde yer alıyor. Önce baba veya anne çocuklarının ne okuyabileceğini ve ne okuması gerektiğini sorgulamak için öncülük ediyor, ön safta yerlerini alıyorlar. Çocuklarını, aldığı üniversite giriş puanı çıktısı ile tercih masasına yatırmak istiyorlar" dedi.

"Aileler kendi talep ve beklentilerini çocuklarına dayatmaya çalışıyor"

Ailelerin çocukları adına sorgulama yaptıklarını ve daha da kötüsü kendi talep, beklenti ve yanlışlarını tercih diye dayatmaya çalıştıklarını ifade eden Özbay, anne-babaların çocukları üzerinde baskı kurmaması gerektiğini söyleyerek, uyarılarda bulundu. Özbay, "Ailelerin, anne-babaların bu tutumları sorgulandığında hatta tepki de verebiliyorlar. Çocukları için ellerinden geleni yapmanın büyük azim ve gayreti içerisinde olmanın haklı duruşunu sergilediklerini söylüyorlar. Anne baba olarak yapmaları gereken önemli bir sorumluluk olarak görüyorlar. Böyle yapmadıklarında kendilerini kötü hissediyorlar. Çocukları için saçlarını süpürge etmenin böyle bir şey olması gerektiğini düşünüyorlar. Bundan farklı davranmayı ebeveynlik görevlerini yerine getirememek olarak değerlendiriyorlar" dedi.

"Çocuklarınızın kendi ayakları üzerinde durmaları gerekiyor"

Çocuklarla ilgili ailelere tavsiyelerde bulunan Özbay, "Benim burada velilere çok önemli bir tavsiyem var. En azından bu süreçte doğru bir duruş ve tutum sergileyerek daha önceki, onların adına hayatı yaşamak gibi yanlışları bir nebze telafi etmeye çalışalım. Çocuklarınız için bundan sonra hayat daha farklı. Şimdi gerçekten çocuklarınızın kendi ayakları üzerinde durmaları gerekiyor. Kendi kararlarını kendileri vermeleri gerekiyor. Hayatlarının önemli bir kısmının kendi kontrollerinde olduğunu düşünmeleri gerekiyor. Hayatın bundan sonraki zorluklarına deneyim biriktirmeleri gerekiyor. Yetişkinliğe daha emin adımlarla giriş yaparak, "Ben, gerçekten bir yetişkin olabilirim" diyebilmelerinin tam zamanı" diyerek çocukların kendi ayakları üzerinde durmaları gerektiğini ifade etti.

"Çocuklar kendini tanımalı"

"Bu sürecin mimarı, mühendisi, planlamacısı, baş aktörü çocukların kendileri olmalıdır ve kendilerine de öyle hissettirilmelidir" diyen Özbay, "Anne ve babalar; bırakın kendi hayatlarını kendi düşünme, planlama, harekete geçme ve sorumluluğunu alma zahmetine çocuklarınız katlansın. Kendilerini daha iyi tanısınlar. Sınırlarını öğrensinler. Sahip oldukları güçlü ve zayıf yönleri görsünler. "Bu hayat benim" desinler. Sizleri de hayatlarının içinde, yanı başlarında büyük bir güç olarak hissetsinler" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim