• BIST 8741.63
  • Altın 2240.368
  • Dolar 32.3343
  • Euro 35.1631
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

UND ve Ekol Lojistik, UN Ro-Ro'yu KKR'den satın alma kararı aldı

UND ve Ekol Lojistik, UN Ro-Ro'yu KKR'den satın alma kararı aldı
UND, Katılımcı UND Üyeleri ve EKOL Lojistik Ortak Girişimi, UND üyelerinin desteği ile güçlendireceği UN Ro-Ro’yu satın alma konusundaki kararını gerçekleştirdiği basın toplantısında açıkladı.

UND, 1994 yılında sektörün sahiplenmesiyle hayata geçen ortak yatırım modelini yeniden başlatıyor. Türkiye ihracatının sorunsuz taşınması için tüm güzergahlar gibi Deniz Otoyollarının da önemine inanan UND,  Akdeniz Çanağında tekrar lider olacak. İlk olarak UN Ro-Ro hisselerine talip olan ortak girişim oluşacak şirketin yüzde 50’sini  5 yıl içinde halka açacak. 

2007 yılında ABD’li fon şirketi KKR’ye satılan UN Ro-Ro şirketinin hisselerinin satılacağının duyurulması üzerine, daha önce satılmış olan hisselerini geri almak üzere harekete geçen UND Yönetimi, üyeleriyle temel ilkeler üzerinde uzlaştığı yeni bir ortaklık ile teklif sunmaya karar verdi. 1994 yılında, Yugoslavya’daki savaş nedeniyle Avrupa’ya karayolu taşımalarının tıkanması sonucunda UND liderliğinde ve UND üyeleri tarafından yeni bir iş modeli üzerinde kurulan Ro-Ro hattı, yıllar içinde verimli bir işletmeye dönüştü.

1994’te başarıyla hayata geçirilen ve yıllar içinde sürdürülebilirliğini kanıtlayan UN Ro-Ro şirketine yeniden talip olduklarını belirten UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, böyle bir oluşumun temel nedenini öncelikle ülke performansına katkı sağlayacak yapıların oluşturulması, daha sonra sektör firmalarının başarılı olabilecekleri altyapıların hazırlanması” olarak açıkladı. 

Ortak girişim adına UND Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, “Satın alma kararımız; Türkiye ve Avrupa Birliği arasında yapılan ticaretin gelişmesi ve taşımacılarımızın rekabet gücünün artması için çok önemlidir. Türkiye 2008-2013 yıllarında  yapılan taşımalarda  pazar payı kaybetti. 2008 yılında toplam 400 bin taşıma varken, 2013 yılında  bu sayı 500 bine çıktı. 2008 yılında 400 bin taşımanın 335 bini Türk taşımacılar tarafından yapılırken sadece 65 binini yabancılar taşıyordu. 2013 yılında  500 bine çıkan Türkiye’nin Avrupa’ya yapılan taşımalarında Türk taşımacıların payı 335 binden 310 bine düştü. 65 bin taşıyan yabancıların ülkemizden  batıya gerçekleştirdikleri  sefer sayısı   ise  son 10 yılda % 300 artarak 190 bine çıktı. 2004 yılında batıya yapılan taşımaların merkezi olan İstanbul’da 443 firmamız varken bu firmaların sayısı 400 binin  altına düştü.  Son 10 yılda ihracatımız 3 kat artasına rağmen firma ve sefer sayılarımız ise düşüş gösterdi UN Ro-Ro ise bu dönemde  büyüme taleplerimizi yerine getirmedi. Dolayısıyla bu proje bizim YAŞAM MÜCADELEMİZDİR. Bu sorumluluğu yerine  getirmek için de bu kararı aldık.” diyerek hedefe  odaklandıklarını ifade etti.

Akdeniz çanağında, Doğu Afrika’ya kadar uzanabilecek yeni ulaştırma koridorlarının oluşturulması hedefiyle yola çıktıklarını aktaran Nuhoğlu, tüm UND Yönetim Kurulu Üyelerinin yanı sıra mevcut RoRo hatlarını en fazla kullanan ve büyük nakliyecilerle yaptıkları istişareler sonucunda yeni yatırım ortaklığı için temel ilkeler üzerinde uzlaşıldığını belirtti. 

1-    Sürdürülebilirlik:  Özellikle  Avrupa’ya çıkışlarda karayolunda yaşanan darboğazlar, kotalar geçiş kısıtlamaları ve yüksek ücretlere karşı sürdürülebilir bir alternatif yaratılarak ihracatımızın karayoluna mahkum edilmemesinin önüne geçilecektir.
2-    Herkese eşit uzaklıkta olan bir iş modeliyle, Ro-Ro kullanıcılarının hiçbir teminat vermeden ve ekstra ödeme yapmadan Kullandığı sayı oranında hisse sahibi olacağı bir yapı kurulacak, büyük, küçük herkesin hizmet alımında eşit muamele görmesini temin için bağımsız bir kurul tarafından yönetilmesi sağlanacaktır. Yönetim Kurulu 7 üyeden oluşacak, bunlardan sadece 3’ü uluslararası nakliyeci olacak, sektör dışından deneyimli, profesyonel ve saygı duyulan bir Yönetim Kurulu oluşturulacaktır.  
3-    Hesap  verilebilirlik ve Şeffaflık ilkesi altında, Bağımsız Uluslararası şirketler ve UND ilgili kurulları tarafından izlenen, denetlenen ve performansı tüm kullanıcılar tarafından  takip edilebilen bir yapı oluşturulacaktır.
4-    Türkiye’nin batıya yapılan taşımalarında yabancı taşımacılara karşı alternatif, tüm taşıma modlarına karşı denizyolu, demiryolu gibi farklı modlarında bir araya getirilerek intermodal taşıma sistemleriyle; rekabetçi bir sistem oluşturulacaktır.  
5-    Sektörün sahiplenmesi sonucunda, kullanım artırılarak yüksek doluluk sağlanacak elde edilecek maliyet avantajı kullanıcılara yansıtılarak herkes için Yüksek katma değer sağlanacaktır. 

YÜZDE 50'Sİ HALKA AÇILACAK

Girişimin temel hedeflerinden birinin 5 yıl içinde yüzde 50’sini halka açılması olduğunu söyleyen Nuhoğlu, Yeni yapıda 5 yıl içinde halka açılacak olan şirkette hissedarlık oranının en fazla yüzde 4.5 ile sınırlandırılacağını açıkladı. 

 “UND olarak o tarihte UN Ro-Ro’nun satışına karşıydık, hatta rahmetli Saffet Ulusoy da karşıydı. Ama 2006-2007 konjonktüründe çok cazip teklifler ortaya çıktı. Çeşitli fonlar vardı, fakat UN Ro-Ro o  günkü şartları sağlayamadığı için büyüme ihtiyacımızı karşılayamadı. UN Ro-Ro, planlarımız içindeki büyüme ve rekabetçilik hedeflerine tam yanıt veremediği için Pazar payımızı kaybettik, yabancıların pazardaki payı arttı. Tekrar satışı söz konusu olursa, bu yüzden, sektöre geri kazanılmasının doğru olacağına inanıyoruz.  Tüm nakliyeci dostlarımız, böyle bir yapının tekrar sektöre kazandırılması konusunda istekliler. Ro-Ro taşımalarının yüzde 20-30’unu gerçekleştiren taşımacılarımız da bu yapıya %100 destek vereceklerini açıkça ifade ettiler.  

Halen kendi Ro-Ro hattını işleten basın toplantısına katılarak Ortak Girişime Destek veren Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Musul bu yeni yapıda kendisini nasıl konumlandıracağına dair soruya ”Şu anda Alternatif Ro-Ro Şirketine vermekte olduğumuz desteği, artık yeni yapıya vereceğiz” şeklinde cevap verdi.

Çetin Nuhoğlu, Türkiye’nin büyümesi için ihracatın artmasının gerektiğini, bunun için bu coğrafyadaki ticaret ve taşımacılıktan daha fazla pay alması gerektiğini belirtirken, “lojistik hizmetlerin yeni iş modelleriyle geliştirilmesi ve hem karayolunda, hem denizyolunda etkin yeni ulaştırma koridorlarının yaratılması sürecini sonuna kadar destekleyeceklerini ifade etti. 

und_2-001.jpg

und_1-001.jpg

unroro_kkr.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim