• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Umut nöbeti ‘yeşillendi’

Umut nöbeti ‘yeşillendi’
Tutuklu gazeteciler için Silivri Cezaevi önünde başlatılan umut nöbetini, Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanı Monica Frassoni ile Yeşiller ve Sol Gelecek...

Tutuklu gazeteciler için Silivri Cezaevi önünde başlatılan umut nöbetini, Avrupa Yeşiller Partisi Eş Başkanı Monica Frassoni ile Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü Naci Sönmez tuttu.

Cezaevi önünde gazetecilere açıklama yapan Monica Frassoni, düşünce özgürlüğü ile barış mücadelesinin birbirine çok benzediğini dile getirdi. Frassoni, "3-4 ay öne yapmış olduğumuz bir diğer ziyarette Can Dündar ve Erdem Gül ile görüşmüş ve demokratik toplum için özgür basının ne kadar önemli olduğunu konuşmuştuk. Bir gün gelip Can Dündar'ın tutulduğu hapishanenin önüne geleceğim hiç aklıma gelmezdi." diye konuştu.

'DÜŞÜNCE ÖZGÜRLÜĞÜNE DESTEK İÇİN BURADAYIZ'

Frassoni, konuşmasını şöyle sürdürdü: "3-4 yıl önce Türkiye'nin Avrupa Birliği için ne kadar önemli olduğunu tartışırken şu anda Türkiye ile ilgileniyor olmak da ilginç ama bu sefer düşünce özgürlüğüne baskı konusunda buradayız ne yazık ki. Aynı zamanda burada olmamızın bir sebebi de oldukça canlı ve mücadele eden demokratik siyasi partileri ve hareketleri desteklemek. Tabii ki buradaki "yeşil" dostlarımız Türkiye'deki düşünce özgürlüğü konusunda mücadelelerine devam ediyorlar ama aynı zamanda Türkiye'nin Güneydoğusundaki sorunun bir an önce barışçıl bir biçimde tekrar müzakere masasına dönülmesi için mücadele etmekteler."

'CERATTEPE'DEKİ BARIŞÇIL PROTESTOLARI DESTEKLİYORUZ"

Artvin Cerattepe'deki eylemlere de değinen Frassoni, "Burada olmamızın bir sebebi de barajların, nükleer santrallerin, termik santrallerin yanında özellikle bugünlerde Artvin Cerattepe'de bakır madeni özelinde başlayan pasifist barışçıl protestoları desteklemek. Bugün burada hapishanenin önünde Can Dündar'ın salıverilmesi için bulunmamız, aynı zamanda Türkiye'nin Güneydoğusu'nda Kürt sorununun barışçıl bir biçimde çözümünü savunmak demek aynı zamanda Artvin'deki bakır madeninin mücadelesinin barışçıl bir biçim de nihayete erdirilmesi demek. " ifadesini kullandı.

Günümüzde Avrupa'nın kendisinden uzaklaştığına da işaret eden Frassoni, şunları dile getirdi: "Aynı zamanda düşünce özgürlüğü, insan hakları, demokratik toplumların bir araya geldiği bir birlik olarak inandırıcılığını gittikçe kaybeden bir yer haline geldi Avrupa. Burada olmamızın bir sebebi de aynı zamanda başka bir Avrupa'nın mümkün olduğunu söylemek. Biz bunun mücadelesini veriyoruz. Başka bir Avrupa mümkün."

'YEŞİLLER OLARAK VİZELERİN KALDIRILMASI TARAFTARIYIZ'

Türkiye vatandaşlarının bu yıl Ekim itibariyle Avrupa'ya vizesiz gidebilmeleri ile ilgili bir soru üzerine ise Frassoni, "Biz tabii ki Avrupalı Yeşiller olarak vizelerin kaldırılması taraftarıyız. Aynı zamanda eğer mültecilerin Türkiye'de tutmanın bir ödülü olarak yapılıyor olmasına karşıyız. Mülteci sorununun Avrupa'nın bir sorunu olduğunun inancındayız. Avrupa'nın uyguladığı politikalarla İtalya'yı, Yunanistan'ı ve Türkiye'yi mülteci kampı haline getirmesine karşıyız." şeklinde konuştu.

NACİ SÖNMEZ: HÜKÜMET, ESKİ REJİMİN KODLARIYLA HAREKET EDİYOR

Naci Sönmez ise, Can Dündar ve Erdem Gül için burada olduklarını söyledi. Sönmez "Bir an önce içeride tutuklu bulunan, tutsak edilen gazetecilerin hukuksuz bir şekilde tutuklamalarına son verilmesini istiyoruz, takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz." dedi.

Sönmez şunları söyledi: "Bu genel olarak bütün bir toplumu sindirme hareketi esas olarak. Türkiye'de demokratikleşme konusunda atılan adımlarda hükümet yeni bir konsepte girdi. Eski rejimin kodlarıyla hareket ediyor. Biz buna itirazımızı yüksek sesle söylemeye çalışacağız. Bugün gazetecilere, sokakta gösteri yapanlara, ufacık bir toplumsal muhalefet alanında gelecek kıpırdanmaya orantısız bir şekilde şiddet uygulanması gazetecilerin tutuklanmasıyla aynı şeyler. Erdem Gül ve Can Dündar bu şekilde bedelini ödüyor. Bizler de sokaklarda bastırılmakla bedel ödettiriliyoruz.

20.yüzyılda kalan Ortadoğu'nun bildiğimiz ulus devletlerine doğru dönüyoruz. Avrupa'yı bırakın bütün dünyadan uzaklaşıyoruz. İçe kapanan ve bütün dünyada adeta endişe uyandıran bir ülke olarak şey yapıyoruz (hareket ediyoruz). Model alınan bir ülke değiliz. Biz Ortadoğu'da ve bütün dünyada yaşam tarzı itibariyle, düşünce özgürlüğü itibariyle, insan hakları ve özgürlükler itibariyle takdir edilen bir ülke olmak istiyoruz. Türkiye'nin demokrasi güçleri için bunun için mücadele ediyoruz."

Cihan

Umut nöbeti ‘yeşillendi’

Umut nöbeti ‘yeşillendi’

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim