• BIST 9645.02
  • Altın 2410.881
  • Dolar 32.5648
  • Euro 34.7004
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 23 °C

Uluslararası Şeffaflık Derneği: Deniz Feneri soruşturmasına da ‘komplo’ dedik

Uluslararası Şeffaflık Derneği: Deniz Feneri soruşturmasına da ‘komplo’ dedik
Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2015 yolsuzluk endeksini açıkladı.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 2015 yolsuzluk endeksini açıkladı. Uluslararası Şeffaflık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Oya Özarslan, endekste Türkiye'nin notunun giderek düştüğünü kaydederek, Türkiye'yi sınıfını geçemeyen öğrenciye benzetti. 17/25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının kapatılmasına değinen Özarslan, "Skandalları iyi yönetemedik, yargılamayı yapamadık. Deniz Feneri örneğinde de gördük bunu. Beraat etti herkes. Almanya yargıladı, biz onu da "komplo" diye açıklamayı tercih ettik." dedi.

Taksim Elite World Otel'de basın toplantısı düzenleyen Oya Özarslan, Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün 2015 yolsuzluk endeksini açıkladı. Özarslan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Türkiye bu endekste hep 4'ler civarında kaldı. Yani 5'in altında, sınıfı geçemeyen bir öğrenci gibiyiz. Aslında birçok endekse baktığımızda da benzer sonuçları görüyoruz. Basın özgürlüğü endeksi, hukukun üstünlüğü endeksi, internet özgürlüğü endeksi… İnsan hakları karnemiz var. Bunların hepsine baktığımızda koşar adım geriye gidiyoruz.

'ENDEKSTE İYİLEŞTİĞİMİZ DÖNEM; AB REFORMLARINI YAPMAYA BAŞLADIĞIMIZ DÖNEMDİR'

Bizim bu endekste göreceli olarak iyileştiğimiz zamanlar; Avrupa Birliği'nin reformlarını yapmaya başladığımız ve uluslararası konvansiyonlara imza atıp "Türkiye ciddi bir şekilde reform yapmak istiyor" diye algılandığı zamandır. Ondan sonra da 2013'teki skandalların patlaması ve skandallarla ilgili yargılamanın yapılamaması, soruşturmanın durması…

'SKANDALLARDA İYİ SINAV VEREMEDİK, YARGILAMAYI YAPAMADIK'

Her ülkede skandal olur ama önemli olan o skandalı nasıl değerlendirip yorumladığınızdır. Biz o konuda hiç iyi sınav vermedik, yargılamayı yapamadık. Bu konu da Uluslararası Şeffaflık Örgütü'nün tüm dünyada altını çizdiği "cezasızlık" dediğimiz kavramla örtüşüyor. Baktığınızda zengin, güçlü ya da siyasi ilişkileriniz kuvvetli bir yerde değilse cezalandırılabilir belki bu fiiller. Ama böyle bir durumdaysanız cezasızlık yaratılabilir. Türkiye bu konuda tek değil. Dünyada bunun birçok örneği var.

'DENİZ FENERİ'Nİ ALMANYA YARGILADI, BİZ ONU DA "KOMPLO" DİYE AÇIKLADIK'

Geçen sene soruşturmalar kapandığında böyle bir mesaj verdik topluma. Bu mesaj da ondan sonra insanların "ben temiz bir toplum istiyorum" feryatlarını bastırmış ve ortadan kaldırmış oluyor. Kimse bunu talep etmemeye başlıyor. Bu açıdan çok kritik bir durum. Ülkeyi daha iyi yönetilebilir bir hale getirebilmek için ülkedeki insanların bu konuda talebinin olması lazım. Umutlu olması lazım. Bu konuda siyasi iktidara baskı yapıyor olması lazım. Bizde bu gerçekleşemedi. Çünkü en önemli nedenlerinden birisi bu yargılamaların yapılamıyor olmasıdır. Deniz Feneri örneğinde de gördük bunu. Beraat etti herkes. Almanya yargıladı, biz onu da "komplo" diye açıklamayı tercih ettik."

Uluslararası Şeffaflık Derneği: Deniz Feneri soruşturmasına da ‘komplo’ dedik

Uluslararası Şeffaflık Derneği: Deniz Feneri soruşturmasına da ‘komplo’ dedik

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim