• BIST 9524.59
  • Altın 2489.882
  • Dolar 32.5225
  • Euro 34.7073
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Uluslararası PEN Dünya Başkanı: Dünya dehşet içinde sizi izliyor

Uluslararası PEN Dünya Başkanı: Dünya dehşet içinde sizi izliyor
Tutuklu bulunan gazeteciler için Silivri'de devam eden umut nöbetini Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Sanatçılar Birliği Başkanı...

Tutuklu bulunan gazeteciler için Silivri'de devam eden umut nöbetini Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Sanatçılar Birliği Başkanı Ataol Behramoğlu ile Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Sekreteri Tevfik Taş devraldı. Zeynep Oral aracılığıyla mesaj gönderen Uluslararası PEN Dünya Başkanı Jennifer Clement, "'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine diyoruz ki dünya dehşet içinde sizi izliyor. Gerçeği arayan, sorgulayan, araştıran insanları hapse tıkmak Türkiye'nin zengin kültür mirasına hakarettir. Türkiye'nin tüm düşünürlerine tüm yazarlarına hakarettir. Bunun bilinmesini istiyoruz.'" dedi.

MİT TIR'ları haberlerinden dolayı cezaevinde bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül ve tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için Silivri'de başlatılan umut nöbetini Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Sanatçılar Birliği Başkanı Ataol Behramoğlu ile Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS) Genel Sekretreri Tevfik Taş devraldı. Defalarca Silivri Cezaevi'ne geldiğini belirten Ataol Behramoğlu, "'Defalarca geldik bu Silivri Cezaevi önüne. İçerİde yurtseverler, dostlarımız vardı. Ergenekon Balyoz davası için geldik. Şimdi bu olayların sanki yeni bir perdesi açılmış gibi. Böyle bir yeni bir Ergenekon yeni bir Balyoz. Bugün ki iktidarın yapmak istediği bu. Zaten o günde biz bu davanın avukatıyız diyen kişi bugün sarayda oturmakta.'" ifadelerini kullandı.

Dünya Yazarlar Birliği (PEN) Türkiye Başkanı Zeynep Oral ise şöyle konuştu: "'İnsan olduğum için vicdanım olduğum için Türkiye'den hala umudumu kesmediğim için ve her karanlık dönemin sonunda mutlak sabah olacağına inandığım için buradayım. Ama aynı zamanda Can ve Erdem'in yalnız olmadıklarını, gazetecilerin işlerine, mesleklerine, sorumluluklarını yerine getirmek için araştırmak, sormak, öğrenmek ve ulaştıkları gerçekleri yaymak zorunda olduklarını bildiğim için buradayım. Mesleğini yapan bir insanı düşüncelerini tehlikeli bulup hapse tıkmak günümüz Türkiye'sinde bağışlanabilir şey değil, utanç verici. Hele hele hiç kimsenin bu insan cumhurbaşkanı bile olsa bunun bedelini kimseye bedel ödetmeye keyfi ceza vermeye hakkı olmadığına da inanıyorum. Onun için buradayız.'"

Zeynep Oral, Uluslararası PEN Dünya Başkanı Jennifer Clement'in gönderdiği mesajı okudu. Mesajda şu ifadelere yer verildi: "'Türkiye Cumhuriyeti hükümetine diyoruz ki dünya dehşet içinde sizi izliyor. Gerçeği arayan, sorgulayan, araştıran insanları hapse tıkmak Türkiye'nin zengin kültür mirasına hakarettir. Türkiye'nin tüm düşünürlerine tüm yazarlarına hakarettir. Bunun bilinmesini istiyoruz.''

"Burada Can ve Erdem için bulunuyoruz ama sadece Erdem değil, onların nezdinde Türkiye'nin düşünce iklimini bir çöle, bir kuraklığa sürüklemek isteyen bir korku imparatorluğuna karşı buradayız." diyen TYS Genel Sekreteri Tevfik Taş da sözlerini şöyle sürdürdü: "'Ben kendimi bir kötülük imparatorluğunun yurttaşı olarak hissettiğim için buradayım ve her kötülük imparatorluğunu yıkmak isteyen insanların içinde taşıdıkları enerjiyle buradayım. Aslında Can ve Erdem içeride değiller hapis olan biziz. Türkiye 12 Eylül askeri cuntasını gördü. Biz 12 Eylül'ün devam ettiğini bilen insanlar olarak buradayız. 12 Eylül devam ediyor ve ve 12 Eylül'ün devamcıları hapishaneleri kullanmaya, insanlara zulüm etmeye devam ediyor. Bütün bu zalimce şeylerin ortadan kalkmasını istediğimiz için buradayız.'"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim