• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 22 °C

Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu Sona Erdi

Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu Sona Erdi
Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi yılı kapsamında düzenlenen Uluslararası "Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu" sona erdi.

Ahmet Yesevi Üniversitesi tarafından UNESCO 2016 Hoca Ahmed Yesevi yılı kapsamında düzenlenen Uluslararası "Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu" sona erdi.

Ankara Rixos Otelde 2 gün boyunca 8 ülkeden 70 akademisyenin katıldığı sempozyumun kapanış oturumu Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu'nun başkanlığında Prof.Dr. Dosay Kenzhetayev, Prof. Dr. Nuri Tuğlu, Prof. Dr. Necdet Tosun, Prof. Dr. Hilmi Demir ve Prof. Dr. M. Zeki İşcan'ın konuşmaları ile sona erdi.

Prof. Dr. Necdet Tosun konuşmasında, 2016 yılının Ahmet Yesevi yılı olarak UNESCO" da ilan edilmesinde çok fazla gayret ve çaba olduğunun altını çizerek şunları kaydetti:

"Bu programlarda ne kadar çabasının olduğunu görüyoruz, biliyoruz. Bunun için Allah yolunuzu açık eylesin. Hizmetlerinizi daim eylesin. Hoca Ahmet Yesevi Hazretleri yaklaşık 9 asır önce yaşamış bir insan. Bugün vefatının 850. Yılında onu anıyoruz. Ahmet Yesevi Üniversitesi günümüz Divan-ı Hikmet'i modern Kazakça ve Türkçesine çevirerek gençlere büyük bir hizmet gerçekleştirmiştir'

HOCA AHMED YESEVİ TÜRKLERİN MİLLİ KÜLTÜRÜNÜN ANTİVİRÜS PROGRAMIDIR

Konuşmasında bilgisayar teknolojisinin yeni mecazlar kurduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, "Yeryüzünde insanlık her yerde aynı ama onları farklı kılan milli kültürleridir. Bilgisayarlarımıza koruması için antivirüs programları kuruyoruz. Hoca Ahmed Yesevi'de Türklerin milli kültürünün antivirüs programıdır. Sempozyumlarla ve kongrelerle sürekli güncellenmesi gerekmektedir" dedi.

Sempozyumu'nun kapanış konuşmasını yapan Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız ,konuşmasına Divan-ı Hikmet'ten beyitlerle başladı. Bu sene ilk defa düzenlenen Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu kurumsallaşarak, önümüzdeki senelerde 2 yılda bir gerçekleştirileceğini belirten Yıldız,

"Bir yıl Türkoloji kongresi ile Türkistan" da, ikinci yıl Yesevi Sempzyumu ile Ankara" da yapmayı planlıyoruz. Hoca Ahmed Yesevi; Nurettin Topçu'nun ifadesiyle "Büyük bir ruhtur", Necip Fazıl'ın ifadesiyle "Aklın sınırlarının ötesinde mesken tutan bir büyüğümüzdür". İki gün süren sempozyumda Ahmet Yesevî'nin birçok yönüyle daha iyi anlaşılmasına ve kavranmasına büyük katkı sağladığını düşünmekteyim. Özellikle son dönemlerde hak ettiği kadar araştırma ve inceleme konusu edilmeyen Ahmed Yesevî'nin bu sempozyumun katkılarıyla daha çok tanınacağına ve onun düşünce evreninin daha geniş kitlelere ulaşacağına inancım sonsuzdur. Türk-İslam düşüncesinin önemli bir neferi olan Yesevî'nin layıkıyla anlaşılması ve sonraki kuşaklara onun bıraktığı özün ve temel düşüncenin aktarımında, bu tür sempozyumların önemli faydası olacaktır" diye konuştu.

Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu Sona Erdi

Uluslararası Hoca Ahmed Yesevi Sempozyumu Sona Erdi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim