• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

"Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Nobel barış ödülüne aday gösterilmeli"

"Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Nobel barış ödülüne aday gösterilmeli"
Bu yıl 14.sü düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin (IFLC) Romanya ayağında önceki gece Bükreşlilere unutulmaz bir kültür ziyafeti sunuldu.

Bu yıl 14.sü düzenlenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin (IFLC) Romanya ayağında önceki gece Bükreşlilere unutulmaz bir kültür ziyafeti sunuldu. Dört kıtadan gelen öğrenciler, kendi dillerinde okudukları şarkılar, modern ve klasik danslarla kültürlerin ortak noktalarını sergileyerek, dünyaya barış, dostluk ve kardeşlik mesajı verdi. Unutulmaz anların yaşandığı geceye, Kenyalı öğrencilerin oynadığı Romen halk dansı damga vurdu. Etkinliğe katılan Bükreş Valisi Paul-Nicolae Petrovan, "Abartmadan ifade ediyorum ki, bence bu organizasyon Nobel barış ödülüne aday olmaya hak kazanmıştır." dedi.

Aylardır merakla beklenen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin (IFLC)'nin Romanya etkinliği, yoğun katılıma sahne oldu. Lumina Vakfı ile UNESCO ve Bükreş İl Milli Eğitim Müdürlüğü partnerliği altında gerçekleşen festivalde, 4 bin 500 davetli Bükreş'in en büyük gösteri salonu Sala Palatului'yi doldurdu. Programın baştan sona hiç azalmayan heyecan ve coşkusuna çok sayıda Romen yetkili, parlamenter, büyükelçi ve bürokrat iştirak etti. Dünyanın renklerini sahneye yansıtan öğrenciler söyledikleri şarkılar ve icra ettikleri dans gösterileriyle salonda hazır bulunan izleyicilerden tam not aldı.

KENYALI ÖĞRENCİLERİN ROMEN HALK OYUNU GÖSTERİSİNE TAM NOT

Ünlü Romen sanatçı-gazeteci Andreea Marin'in sunduğu program, şarkı, folklor ve birbirinden etkileyici gösterilere sahne oldu. Gecenin sürprizi ise Kenya'dan gelen halk oyunları ekibinin geleneksel Romen Halk oyunları (Călușul românesc) sunması oldu. Kusursuz sunulan gösteriyi konuklar ayakta alkışladı.

Festival, hem katılımcı öğrencilerin hem de her kesimden davetlilerin heyecanına sahne oldu. Öğrenciler, kendi dillerinde şarkılar seslendirirken, modern ve geleneksel dans gösterilerinden oluşan ortak koreografilerle "kültürlerin kucaklaşmasını" büyük bir ustalıkla sahneden konuklara yansıtmayı başardı.

Tüm öğrencilerin birlikte sahnelediği "Barış Ekspresi" gösterisi, sahne ekranına yansıyan özel animasyonlarla bütünleşince davetlilerin heyecanı daha da yükseldi.

BÜKREŞ VALİSİNDEN ÖVGÜ

Uluslararası Kültür Festivali, kültürlerin kaynaşması noktasında önemli bir fonksiyon icra ediyor. Kendi renk ve desenleriyle festivale katılan çocukların dünyaya vermek istediği "evrensel barış" mesajına kayıtsız kalmayan çok sayıda Romen ve Türk sponsorlar da "Dünyanın Renkleri" etkinliğine destek oldu. Gecenin sonunda festivale sponsor olan işadamlarına Bükreş Valisi Paul-Nicolae Petrovan tarafından plaket verildi.

Bu etkinliğe her sene katıldığını ifade eden Vali Petrovan, şunları söyledi: "Her zamanki gibi bu seneki festival çok daha güzel ve başarılı olmuş. Abartmadan ifade ediyorum ki bence bu organizasyon Nobel barış ödülüne aday olmaya hak kazanmıştır. Çünkü farklı ülkeden gelen çocukların kalplerine barış ve kardeşlik değerlerini ekiyor ve öğretiyor. Bu etkinliklerin daha da çoğalmasını umut ediyorum. Lumina Eğitim Kurumları harika işler yapıyor. Bu salondaki atmosferi anlatacak söz bulamıyorum. Beni, en çok Kenya'dan gelen grubun folklor gösterileri çok etkiledi. Folklorumuzu çok güzel yansıttılar. Şimdi bizimkilerin de Kenya dansı ile cevap vereceklerine inanıyorum. Mükemmel bir geceydi."

Festivale katılan öğrenciler, program öncesinde çok sayıda üst düzey Romen yetkililer tarafından karşılandı. Kendi ülkelerinin kültürünü yansıtan hediyeleriyle gittikleri her kapıda en üst düzeyde ağırlandı. Romanya Parlamento Başkanı ve Kültür Bakanı Vlad Alexandrescu da öğrencileri sıcak bir şekilde karşılayarak Romanya'nın böyle bir etkinliğe ev sahipliği yapmasından duydukları memnuniyeti ifade etti.

Geçen yıl 20 ülkeye misafir olan Uluslararası Dil ve Kültür Festivali (IFLC), bu sene 5 kıtadan 150 ülke ve 2 bin 500 öğrencinin katılımıyla 30'dan fazla ülkede gerçekleştirilecek.

"BÜYÜKLER AYIRMAYA ÇALIŞIRKEN BU ÇOCUKLAR BİZİ BİRLEŞTİRMEYE, BARIŞA ÇAĞIRIYOR"

Romanya eski Enerji Bakanı Andrei Dominik Gerea: Her seneki gibi yine özel bir program. Çok zevk aldım. Bütün dünyadan çocuklar Bükreş'e geldiler ve burada gösterilerini büyük bir maharetle ve zevkle sundular. Keyifle izledik. Bu sefer bütün ailemizle seyrettim. Çocuklarımın yanı sıra anneannem, babaannem ve dedelerimizle gösteriyi izledik. Hepsi çok hayran kaldılar. Hiçbir şey çocuklarımızdan daha değerli değil. Onlar için ne yapılsa değer. O yüzden bu çocukların sevgiye barışa çok ihtiyaçları var. Büyük insanlar bizi ayırmaya çalışırken bu çocuklar bizi barıştırmaya ve birleştirmeye çalışıyor. Bence en önemli mesaj bu oldu bu gece.

MÜZİĞİN 7 NOTASI ÇOCUKLARI BİRLEŞTİRDİ

Bükreş İl Milli Eğitim Müfettişi Elena Ştefan: Çok mükemmel olağanüstü bir gösteriydi. Sahnedeki çocuklar takdiri hak ediyorlar. Mükemmel ve çok yetenekliler. Dünyanın neresinden gelirse gelsin müzik ve kültür fark etmez. Çünkü müzik, folklor birleştiriyor insanları. Program boyunca birbiriyle arkadaş ve dost oldular. Bu çok önemlidir. Müziğin 7 notası çocukları birleştirdi. Hepsi muhteşemdi. Organizatörleri tebrik ediyorum ve başarıların devamını diliyorum.

BU BARIŞ PROJESİ HER ÜLKEYE GİTMELİ

Güney Afrika'nın Bükreş Büyükelçisi Thenjiwe Ethel Mtıntso: Bu akşamki gösteri, çok etkileyici ve olağanüstüydü. Çocukların performansları inanılmaz güzeldi. Ancak buradaki önemli olan mesaj, tüm dünya olarak biz ve çocuklarımız gelecek için sınırlar ötesi uluslararası birer barış kardeşlik köprüsü kurabileceklerini ve bunun daha iyi bir dünya oluşturabileceğimiz mesajıdır. Elbette en çok hoşuma Güney Afrika'nın sahnedeki performansı olan Pata Pata şarkısı oldu. Aynı zamanda dans edip ritm tuttum. Bu güne kadar barış ve kardeşlik için bir çok proje yapıldı. Ancak bu diğerlerinden farklı bu organizasyonun herkes tarafından desteklenmeli, devam etmeli ve her ülkeye gitmeli.Cihan

"Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Nobel barış ödülüne aday gösterilmeli"

"Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Nobel barış ödülüne aday gösterilmeli"

"Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Nobel barış ödülüne aday gösterilmeli"

"Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Nobel barış ödülüne aday gösterilmeli"

"Uluslararası Dil ve Kültür Festivali, Nobel barış ödülüne aday gösterilmeli"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim