• BIST 9524.59
  • Altın 2489.506
  • Dolar 32.5116
  • Euro 34.7321
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Uluslararası Çocuk Hakları’nı Konuştular

Uluslararası Çocuk Hakları’nı Konuştular
Girne Amerikan Üniversitesi, UNICEF'in katkılarıyla "Uluslararası Çocuk Hakları" konulu panel gerçekleşti.

Girne Amerikan Üniversitesi, UNICEF'in katkılarıyla "Uluslararası Çocuk Hakları" konulu panel gerçekleşti.

Girne Amerikan Üniversitesi Senatosu'nun almış olduğu karar doğrultusunda 2015-2016 Akademik yılının İnsan Hakları ve Çocuk Hakları yılı ilan edilmesi ile birlikte, gerçekleştirmiş olduğu İnsan ve Çocuk hakları etkinliklerine devam ediyor.

Girne Amerikan Üniversitesi Girne kampüsü Millenium Sanato Kongrre Merkezinde UNICEF'in katkıları ile gerçekleşen "Uluslararası Çocuk Hakları" konulu panelin açılış konuşmasını, çocuk haklarının önemine değinen GAÜ Rektör Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hossein Sadri yaptı. Leiden Üniversitesi, UNICEF Çocuk Hakları Hukuk Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ton Liefaard ve KKTC'de çocuk hakları konusunda araştırmalar yapan Av. Laden Asilzade'nin çalışmaları ve özgeçmişleri de aktarıldı.

KKTC'de Çocuk Hakları ile ilgili çalışmalar yapan Avukat Laden Asilzade, "Kıbrıs'ın kuzeyinde çocuk hakları, anayasamızdan başlayarak bazı metinlerde temel prensipte düzenlenmiştir. Bunlardan biri çocuklarla ilgili cezalandırma işleminin özel olarak düzenlenmesini emreden madde, bir diğeri ise korunmaları ile ilgili düzenlemeleri emreden maddedir." diyerek başladığı konuşmasına "Çocuğu acaba bir birey olarak mı kabul ediyoruz yoksa toplumumuzda çocuk sadece çocuktur algısı mı var? Benim yaşadığım tecrübeler ve gözlemlediğim çalışmalar gösteriyor ki maalesef çocuklarımıza devletten başlamak üzere önem vermiyoruz" dedi.

ÇOCUK SUÇLULARIN YAŞADIĞI PROBLEMLER

Çocuk suçluların yakalandığı andan itibaren serbest kalacağı ya da yargılanacağı evreye kadar devam eden süreci aktaran Asilzade, "Çocuk suçluların Polis karakolundan tutulup mahkeme salonuna kelepçeli olarak getirilmesi uluslararası anlamda da mücadele edilen bir konudur. Ayrıca ülkemizde maalesef 18 yaşına kadar çocuk olarak kabul edilmemesi, 16-18 yaş arasının da yetişkin olarak kabul edilmesi ve yetişkinlerle aynı koşullarda yargılanması daha sonrasında basın tarafından yine gazete haberlerinde bir kez daha mağdur edilmesi çocuk suçluların yaşadığı problemlerdir" açıklamalarında bulundu.

"ÇOCUKLARIN TOPLUM İÇERİSİNDE ÖZEL BİR YERİ VAR"

Leiden Üniversitesi, UNICEF Çocuk Hakları Hukuk Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ton Liefaard ise yapılan davetten dolayı GAÜ'ye teşekkürlerini sunarak, böyle bir panelin düzenlenmesi ile ilgili görüşlerini ifade etti. "Çocuk hakları ne yazık ki hala dünyamızda çok yeni. Hala üzerinde çokça çalışılmalı ve bunu tabi ki hep birlikte çalışırsak başarabiliriz. Burada olmak, buradaki bakış açısını keşfetmek benim için çok ilham verici" açıklamalarında bulunan Liefaard, "Çocuklar arasında ayrım yapılmamalı. Onlar aynı zamanda insandır ve zaten genel olarak dil, din, ırk gözetilmeden insan hakları çatısı altında da korunmaları gerekiyor. Çocukların toplum içerisinde özel bir yeri var ve en belirgin karakteristik özellikleri henüz işlenmemiş. Uygulanan şiddetin iyisi ya da kötüsü yok. Her türlü şiddet engellenmelidir" diyerek çocuklara karşı yapılan yanlış uygulamalara karşı durulması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim