• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

Uluslararası basınında Soma faciası nasıl karşılık buldu?

Uluslararası basınında Soma faciası nasıl karşılık buldu?
Türkiye bir yandan Soma faciasının yasını tutuyor; bir yandan da hâlâ madenden çıkarılmayan işçiler için endişeli bekleyiş sürüyor. Bu sırada dünya basınının da gözü Soma’da.

BBC Türkçe’nin derlemesine göre, İngiliz basını Başbakan Tayyip Erdoğan’ın ilçede öfkeyle karşılandığına ve kömür işletmelerinin ekonomik büyümeye ayal uyduramadığına dikkat çekti.

THE TIMES: Soma’daki faciaya iki tam sayfa ayıran gazete, “Kurtarma ekipleri yüzlerce madenciyi kurtarmak için cehenneme iniyor” başlığını attı. Times, Erdoğan’ın ‘Türkiye’nin iş kazaları karnesinin kötü olduğunun hatırlatılması üzerine savunmacı bir tavır” takındığını yazan gazete şu yorumu yaptı: “Trajedinin boyutu Erdoğan’ın uzlaşmaz siyasetine karşı öfkeyi artırabilir. Facia, geçen haziran ayında yaşanan protestoları alevlendirirse, Erdoğan’ın siyasi beklentileri suya düşebilir. Yönetim Gezi protestolarına katılanları ‘hain liberal elitler’ olarak nitelemişti, ancak madencilerin ölümleriyle ilgili protestoları benzer şekilde geçiştirmek pek mümkün olmayabilir.

‘MADENLER EKONOMİK BÜYÜMEYE AYAK UYDURAMADI’

THE INDEPENDENT: Faciayı “Türkiye’nin çaresizlik kuyusu” başlığıyla duyuran gazetede çarpıcı bir tespit yer aldı: “Kömür, Türkiye’nin az sayıda tabii kaynağından biri ve ekonomi için çok önemli, ancak geleneksel olarak üretkenlik güvenlikten daha çok önemseniyor. Türkiye ekonomisinin son 10 yılda yaşadığı hızlı büyümeye paralel olarak enerji ihtiyacı da arttı. Bu ihtiyacı karşılamak için verilen yoğun mücadeleye, işçi güvenliği standartları ayak uyduramıyor“.

‘EŞ-DOST KAPİTALİZMİNİN PAYI VAR’

The Guardian: Soma’daki faciaya iki tam sayfa ayıran gazete, haberine Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Soma’da “katil” ve “hırsız” sloganlarıyla karşılandığı bilgisiyle başladı; kömür madeninin işletmecilerinin AKP ile bağlantısı olduğuna dikkat çekti.

Haberde, “Facia, AKP ve Erdoğan’ın ailesini de kapsayan skandalların ve Erdoğan’ın ‘sert’ yönetim tarzına karşı yapılan protestoların hemen sonrasında yaşandı. Yöneltilen suçlamalardan biri ‘eş-dost kapitalizminin’ faciada payı olduğu. Ayrıca yerel idarecilerin güvenlik kurallarının tam olarak yerine getirilmesini ve düzgün çalışma koşullarının oluşturulmasını sağlayamadığı da iddia ediliyor” denildi.

Gazete, yerel halkın madendeki güvenlik önlemlerinin gelişigüzel olduğuna dair şikayetlerini de aktardı; Erdoğan’ın bazı ‘aşırı uçların faciayı hükümeti lekelemek için sömürmeye çalışacağına‘ dair sözlerine dikkat çekti.

‘SİYASİ TARTIŞMA BAŞLADI’

FINANCIAL TIMES: 1′inci sayfasında acıyla yüzünü kapatmış bir madencinin fotoğrafına yer veren gazete, haberde “Erdoğan, maden bölgesindeki kızgın halk tarafından yuhalandı” başlığını kullandı. “Trajedi, siyasi tartışma da başlattı” denilen haberde, CHP’nin Soma’daki madenlerle ilgili verdiği ancak reddedilen araştırma önergesi hatırlatıldı.

‘KADERİN OYUNU DEĞİL’

THE DAILY TELEGRAPH: Gazetenin haberinde, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.’nin aynı bölgedeki başka bir madeninde çalışan Erhan Aydemir’in şu sözlerine yer verildi: “Maden içindeki arkadaşlarımızdan hiç birinin hayatta kalabildiğini sanmıyorum, ama içeri girip cenazeleri çıkarmak bizim onlara karşı sorumluluğumuz“. Haberde Aydemir ve diğer iş arkadaşlarının kazayı “kaderin bir oyunu” olarak değil, düşük güvenlik standartlarının bir sonucu olarak gördükleri belirtildi; Erdoğan “otoriter ve popülerliğini kaybeden” bir lider olarak nitelendi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim