• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Uluslararası Ahmed Yesevi Çalıştayı Düzenledi

Uluslararası Ahmed Yesevi Çalıştayı Düzenledi
Avrasya Araştırma Enstitüsü, Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi TÜRKSOY Bölümü ile birlikte 18 Şubat 2016 tarihinde "Hoca Ahmet Yesevi'nin Manevi Mirası"...

Avrasya Araştırma Enstitüsü, Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi TÜRKSOY Bölümü ile birlikte 18 Şubat 2016 tarihinde "Hoca Ahmet Yesevi'nin Manevi Mirası" adında Uluslararası Yesevi Çalıştayı düzenledi.

Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Avrasya Araştırma Enstitüsü, Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi TÜRKSOY Bölümü ile birlikte Hoca Ahmet Yesevi'nin ölümünün 850. yıldönümü anısına "Hoca Ahmet Yesevi'nin Manevi Mirası" adında Uluslararası Yesevi Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın amacının Türk Kültür tarihinin önemli şahsiyetlerinden biri olan ve anadili Türkçeyi kullanarak geniş kitleleri etkileyen ilk Türk mutasavvıfı Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatını, eserlerini, düşüncelerini anlatmak ve bu alanlarda yapılan araştırmalara katkıda bulunmak olduğu bildirildi.

Çalıştaya Kazakistan, Türkiye, Özbekistan ve Kırgızistan'dan gelen akademisyenler ana hatlarıyla Hoca Ahmet Yesevî'nin yetiştiği ortam, şahsiyeti, fikirleri, kısaca din, insan, toplum ve dünya görüşü ile bu görüşlerin etki alanlarına yönelik konularda tebliğlerini sundular. Çalıştayın ilk oturumunda metodolojik açıdan Yesevilik araştırmaları üzerine bildiriler sunulurken, ikinci oturumun konusu ise Ahmet Yesevi'nin manevi mirası ve etkileri oldu.

Çalıştayın açılış konuşmalarını Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolosu Rıza Kağan Yılmaz, Hoca Ahmet Yesevi Uluslararası Türk-Kazak Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış ve Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Bayan Jubanova yaptı.

Rıza Kağan Yılmaz konuşmasına etkinliği düzenleyen Avrasya Araştırma Enstitüsü ve Al-Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi TÜRKSOY Bölümüne teşekkür ederek başladı. Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden 28 kişiye Türk dünyasının merkezinden başsağlığı dilediğini ifade eden Yılmaz, Hoca Ahmet Yesevi'nin Türk dünyası ve Türk milletlerinin gönlünün ve kalbinin İslama ısınmasında önemli rölünün olması nedeniyle çok önemli bir şahsiyet olduğunu belirtti. Kardeş Türk devletlerinin girişimi ile UNESCO'nun bu yılı Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan etmesinin çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, bu tür çalıştaylar sayesinde bu mirasın önemini tekrar hatırlayıp gelecek nesillere aktarılması ve onlardan bu çalışmaları daha ileri seviyelere taşımalarını isteyeceklerinin altını çizdi.

Prof. Dr. Mehmet Kutalmış konuşmasında genel olarak Hoca Ahmet Yesevi'nin yaşadığı dönem ile ilgili bilgiler verdi. Kutalmış, Hoca Ahmet Yesevi'nin Buhara, Semerkand ve Suriye'deeğitim gördükten sonra geri döndüğünü ve halkın anlayacağı şekilde Türkçe dersler verdiğini belirtti. Öğrencilerinin ise Anadolu ve Balkanlara dağılarak fikirlerini taşıması sayesinde bugün tüm dünyada onun fikirlerini görülebildiğini ifade etti. Prof. Dr. Mehmet Kutalmış, konuşmasının devamında Kazakistan'ın sadece petrol ve gaz zenginliğine değil aynı zamanda Hoca Ahmet Yesevi'nin manevi mirasına da sahip olmasının çok önemli olduğunun altını çizdi. Prof. Dr. Kutalmış, Üniversitenin yapacağı etkinlikler arasında sempozyumlar, kitap ve filmler hazırlamanın yanında Hoca Ahmet Yesevi'nin hayatı, fikirleri ve eserleri konularında öğrencilere ders verileceğini kaydetti.

Al Farabi Kazak Ulusal Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayan Jubatova ise konuşmasına çalıştaya katılan Yesevilik konusunda önde gelen araştırmacılara teşekkür ederek başladı. Prof. Dr. Jubatova, Hoca Ahmet Yesevi'nin fikirlerinin günümüzde hala önemini koruduğunu belirterek akademisyenlerin Yesevi'nin manevi mirasını araştırdıkça bu hazineden yeni fikirler ortaya çıkarılabileceğini ifade etti. Jubatova, Çalıştayda sunulan fikirlerin Yesevi çalışmaları literatürüne önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti.

Avrasya Araştırma Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek 28-30 Nisan 2016 tarihlerinde Ankara'da şu ana kadar yapılmış en geniş çaplı Uluslararası Yesevi Sempozyumunun düzenleneceğini bildirerek, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı tarafından bir Yesevi kütüphanesi kurma projesinin yürütüldüğünü sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından çalıştayın birinci oturuma Avrasya Araştırma Enstitüsü müdürü Doç. Dr. Nevzat Şimşek başkanlık etti. Oturum açılış konuşmasında Doç. Dr. Nevzat Şimşek, Hoca Ahmet Yesevi'nin Buhara'dan döndükten sonra İslamiyeti Türkçe anlatarak Türk toplumlarının İslamı daha iyi anlamalarında, Müslüman olmayan Türk toplumlarının İslamı benimsemelerinde, Anadolu ve Balkanlara gönderdiği derviş ve alperenleri sayesinde bu coğrafyalarda İslam'ın daha iyi anlaşılmasında önemli rol oynadığını belirtti. Çalıştaya Özbekistan, Kırgızistan, Türkiye ve Kazakistan gelen katılımcılara teşekkür etti.

Çalıştayın sonunda tarihi, felsefi ve bazı terimler üzerinde katılımcılar görüş alış verişinde bulundular. Ayrıca çalıştayda sunulan fikirler ve proje önerileri toplanarak bir sonuç bildirgesi hazırlandı.

Uluslararası Ahmed Yesevi Çalıştayı Düzenledi

Uluslararası Ahmed Yesevi Çalıştayı Düzenledi

Uluslararası Ahmed Yesevi Çalıştayı Düzenledi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim