• BIST 8985.79
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Ulaşıma 63 Milyon TL Yatırım

Ulaşıma 63 Milyon TL Yatırım
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl temiz, konforlu ve erişilebilir ulaşım hizmeti için 59'u doğalgazlı olmak üzere 69 otobüs alarak, toplu...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, geçen yıl temiz, konforlu ve erişilebilir ulaşım hizmeti için 59'u doğalgazlı olmak üzere 69 otobüs alarak, toplu taşıma hizmet kapasitesini artırdı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Hikmet Altuğ, geçen yıl yürüttükleri çalışmaları ve 2016'da yürütülecek çalışmaları değerlendirdi. Daha önce kent merkezinde 20 kilometrelik alanda ulaşım hizmetini verildiğini vurgulayan Altuğ, Nisan 2014'te yürürlüğe giren Büyükşehir Yasası'yla birlikte 17 ilçede hizmet verilmeye başlandığına işaret etti. Bu nedenle araç sayısının artırıldığını, çevreci, güvenli, konforlu ve ucuz bir toplu taşıma hizmeti için 59'u doğalgazlı, 10'u motorinle çalışan 69 adet toplu taşıma aracı satın alındığını kaydeden Altuğ, böylece otobüs sayısının 169'a çıkarıldığını ifade etti. Doğalgazlı otobüslerin gaz ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla Doğalgaz Dolum İstasyonu inşa edildiğini, alınan araçların yeni güzergahlarda ve ilçelerde kullanıldığını dile getiren Altuğ, kent içinde 129, kırsal ilçelerde ise 37 araçla hizmet verildiğini belirtti.

"3 BİN 500 ADET LEVHA YERLEŞTİRDİK"

Geçen yıl kent içi trafiğin düzenlemesiyle ilgili çok ciddi çalışmalar yapıldığını kaydeden Altuğ, "L,U,T tipi yaklaşık 3 bin 500 adet trafik ve yön levhaları üretildi. Bu levhalar kent merkezinin ihtiyaç duyulan kavşaklarına yerleştirildi. Dikilen levhalarla birlikte trafikte seyredenler istedikleri yerlere rahatlıkla ulaşabildi" dedi.

Levhalar dışında yatay olarak adlandırılan yaklaşık 300 kilometrelik yaya geçidi, yavaşlama ve profil atlatma çizgileri çekildiğini anlatan Altuğ, hız limitinin düşürülmesi ve olası kazaların önüne geçilmesi amacıyla 8 noktaya radarlar yerleştirildiğini ifade etti. Altuğ, bu radarların trafikte büyük oranda hız limitini düşürdüğünü belirtti.

"KAPALI OTOPARK HİZMETTE GİRİYOR"

Kentte otopark konusunda ciddi sıkıntılarının bulunduğunu ifade eden Altuğ, "Eski Doğum Hastanesi olarak bilinen alanda, 720 araçlık kapalı otopark yaptık. Bu kapalı otopark yakın zamanda hizmet vermeye başlayacak. Bu otoparkımız daha öncekilerden farklı 4 katlı, boş ve dolu sistemi olan bir otoparktır. Bu otopark özellikle kentin ticaret merkezi olarak adlandırılan Şeyh Sait Meydanı'nda hizmet verecek. Böylelikle o alandaki otopark ihtiyacını karşılayacak" ifadelerini kullandı.

"3 BİN 500 ADET ÇOK DİLLİ TRAFİK LEVHASI DİKTİK"

Büyükşehir Yasası'yla mahallelere dönüştürülen köy yollarına 3 bin 500 adet Türkçe ve Kürtçe levhalar dikildiğini kaydeden Altuğ, bu çalışmanın yaklaşık 6 ay sürdüğünü ifade etti. Levhaların mahalle girişlerine ya da grup yollarına dikildiğini dile getiren Altuğ, "2015 yılı içerisinde 7 ilçede toplu taşıma kapalı durak çalışması yürüttük. Geriye kalan 6 ilçede yakın zamanda aynı çalışma yapılacak. Ayrıca yine geçen yıl 44 adet yanaşma durakları (otobüs cepleri) yapıldı" diye konuştu.

"67 NOKTADA AKILLI KAVŞAK UYGULAMASI"

Geçen yıl ulaşım hizmetine 63 milyon lira yatırım yaptıklarını ifade eden Altuğ, 2016 yılında 67 kavşakta sinyalizasyon sisteminin tek merkezden yönetildiği akıllı kavşaklara geçileceğinin bilgisini verdi. Altuğ, bu sistemle kavşakların kameralarla izleneceğini, sinyalizasyonun yönlendirilip, trafik yoğunluğunun en aza indirileceğini dile getirdi. Akıllı kavşak sistemiyle hangi kavşaktan toplam kaç aracın geçtiğinin ve kentin trafik yoğunluk saatlerinin tespit edilebileceğini aktaran Altuğ, akıllı kavşak sisteminin yol üstünlüğü bulunan ambulans ve itfaiyeyi ışığa yetişmeden 100 metre önce algılayıp geçişi sağlayacağını anlattı. Altuğ, Trafik Eğitim Merkezi kurulacağını, merkezden çocukların faydalanacağını söyledi.

"25 KİLOMETRELİK YENİ BİSİKLET YOLU PLANLANACAK"

2016 yılında 25 kilometrelik yeni bisiklet yolu planlanacağının bilgisini veren Altuğ, bu yollara paralel olarak bisiklet durakları yerleştirileceğini söyledi.

"RAYLI SİSTEM İÇİN ARAYIŞ SÜRECEK"

Raylı sistemle ilgili çalışmanın devam edeceğini hatırlatan Altuğ, raylı sistemle ilgili belediye yönetiminin kredi arayışının sürdüğünü, projenin Devlet Planlama Teşkilatı'ndan geçmesi durumunda çalışmalara başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Ulaşıma 63 Milyon TL Yatırım

Ulaşıma 63 Milyon TL Yatırım

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim