• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Ukrayna'da roketli katliam: 30 ölü

Ukrayna'da roketli katliam: 30 ölü
Ukrayna hükümetinin kontrolündeki Kırım Yarımadası ile Rusya toprakları arasında yer alan Azov Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol'a yapılan roket saldırılarında en az 30 Kişi hayatını kaybetti.

Ukrayna’da Perşembe günü Rusya yanlısı ayrılıkçıların kontrolündeki Donetsk bölgesinde bir troleybüsün topçu ateşiyle vurulup 13 kişinin ölmesinin ardından zora giren ateşkes çalışmaları, yine sivillerin öldüğü bir başka saldırıyla yeni bir darbe aldı. Ukrayna hükümetinin kontrolündeki Rusya’nın ilhak ettiği Kırım Yarımadası ile Rusya toprakları arasında yer alan Azov Denizi kıyısındaki liman kenti Mariupol’a yapılan roket saldırılarında en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Onlarca Grad füzezi, pazara, evlere ve dükkânlara isabet etti. 90’a yakın yaralının olduğu saldırıların ardından ölü sayısının artmasından endişe ediliyor. Ukrayna hükümeti olaydan Rusya ve milis güçleri sorumlu tuttu. Ukrayna Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov, “Rus terörist gruplar tüm ateşkes anlaşmalarını ihlal etti. Rus ordusuna bağlı güçler saldırılarda yer alıyor” dedi. İddiaları reddeden Moskova yanlısı ayrılıkçı milisler ise Mariupol’a roket atışı yapmadıklarını savundu.

DONETSK HAVALİMANI HARABEYE DÖNDÜ

Ukrayna’nın doğusundaki milis güçlerin lideri Alexander Zakharchenko, Kiev ile daha fazla ateşkes yapmak istemediklerini belirterek, taarruza geçeceklerini açıklamıştı. Bu arada Mariupol Belediyesi, kentte çıkan Ukrayna birliklerinin çekileceği söylentisini yalanladı ve askeri birliklerinin çarpışmaya hazır olduğunu duyurdu.

ÖLENLER ARASINDA ÇOCUKLAR DA VAR

Mariupol Belediye Meclisi Basın Sözcüsü Oleg Kalinin, yaptığı açıklamada, saldırıda ölenlerin sayının 30 olduğunu, yaralı sayısının ise 97'ye yükseldiğini kaydetti. Kalinin, ölenlerin ikisinin, yaralıların ise beşinin çocuk olduğunu dile getirdi. Savunma Bakanı Stepan Poltorak da, yaptığı açıklamada, Mariupol'a saldırı düzenleyen ayrılıkçılara ait 4 adet çok namlulu roket sisteminin konuşlandığı noktaların belirlenerek imha edildiğini ifade etti. Öte yandan, Rus Novosti ajansı haberine göre, doğudaki ayrılıkçılar tarafından tek taraflı kurulan Donetsk Halk Cumhuriyeti Başkanı Aleksandr Zaharçenko, Donetsk'teki otobüs durağında ölenlerin anısına düzenlenen törende, Mariupol'a saldırı başlattıklarını dile getirdi.

BM'Yİ ACİL TOPLANTIYA ÇAĞIRDI

Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk, bugün Mariupol'a yapılan saldırıya ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplanması çağrısında bulundu. 
Mariupol'da bugün meydana gelen ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan saldırının ardından ülkenin üst düzey emniyet, güvenlik, savunma ve istihbarat kurmaylarıyla yaptığı toplantıda konuşan Başbakan Yatsenyuk, "Biz batılı ortaklarımıza ve BM Güvenlik Konseyi üyelerine, Mariupol'daki saldırıya ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nin acil toplanması için sesleniyoruz" ifadesini kullandı. 

Yatsenyuk, Rusya'nın Minsk mutabakatlarını ihlal etmekle birlikte, insanlığın ve uluslararası hukukun temellerini de çiğnediğini kaydetti. Basının sadece görüntü almasının ardından, kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda konuşan Yatsenyuk, Mariupol'da bugün meydana gelen saldırıya ilişkin Avrupa Birliği ülkelerinin sert ve hızlı tepkisini beklediğini ifade ederek, bugün Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun (Suudi Arabistan'da) ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'in de aralarında bulunduğu dünya liderleriyle bir araya geleceğini ve BM Güvenlik Konseyi toplantısının yapılması için girişimlerde bulunacağını kaydetti. 

Yatsenyuk, "Dünya, Ukrayna'ya, Avrupa'ya ve tüm dünyaya bir tehdit oluşturan saldırganı durdurmak için gereken her şeyi yapması gerekir" ifadesini kullandı. Başbakan Arseniy Yatsenyuk, Savunma Bakanı Stepan Poltorak, İçişleri Bakanı Arsen Avakov, Milli Güvenlik ve Savunma Kurulu Sekreteri Aleksandr Turçinov ve ülkenin emniyet, güvenlik ve istihbarat birimleri üst düzey yöneticilerinin katıldığı toplantıda, ayrıca video konferans ile bağlanan Mariupol Belediye Başkanı Yuriy Hotlubey'den kentteki durum hakkında bilgi aldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim