• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

Ukrayna'da kaçırılan AGİT heyeti serbest bırakıldı

Ukrayna'da kaçırılan AGİT heyeti serbest bırakıldı
Rusya yanlıları tarafından Ukrayna'da kaçırılan 7 uluslararası askeri gözlemci serbest kaldı.

Ukrayna’nın doğusunda Rusya yanlıları tarafından bir hafta alıkonulan ve bugün serbest bırakılan AGİT gözlemcilerinden Alman Albay Axel Schneider, “Sonunda dışarı çıkabildiğimiz için mutluyuz, bu koşullarda durumumuz iyi” dedi.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, AGİT gözlemcilerinin serbest bırakılmasını sağlayan müzakerecilere ve Rusya temsilcisi Vladimir Lukin’e teşekkür etti. 

İNGİLTERE ENDİŞELİ

İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, Ukrayna'nın doğusundaki gerilimin azaltılması için çağrıda bulunurken, yasadışı silahlı gruplar tarafından alıkonulan diğer tüm rehinelerin acilen serbest bırakılması gerektiğini söyledi.

Gelecek hafta Ukrayna'ya gidecek olan Hague, bu ülkedeki gelişmelere ilişkin endişelerini dile getirdi.

William Hague, dün Odessa'da yaşanan can kayıplarından duyduğu üzüntüyü vurgulayarak, "Tüm tarafları ülke genelinde huzurun, adaletin ve düzenin tekrar sağlanması için çalışmaya davet ediyorum. Bu olayların incelenmesi, olayların sorumlularının adalete teslim edilmesi konusunda Ukraynalı yetkililere güveniyoruz" şeklinde konuştu.

William Hague, dün Odessa'da yaşanan can kayıplarından duyduğu üzüntüyü vurgulayarak, "Tüm tarafları ülke genelinde huzurun, adaletin ve düzenin tekrar sağlanması için çalışmaya davet ediyorum. Bu olayların incelenmesi, olayların sorumlularının adalete teslim edilmesi konusunda Ukraynalı yetkililere güveniyoruz" şeklinde konuştu.

"Ukrayna'nın doğusundaki gerginliğin acilen düşürülmesi önemli" diyen Hague, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kritik zamanda, istikrarsızlığın artırılmasından sorumlu olanlar, özellikle Rusya da geri adım atmalı ve Ukrayna halkının özgür ve adil seçimlere hazırlanmasına izin vermelidir. Ukrayna'nın doğusunda yasadışı olarak alıkonulan AGİT gözlemcilerinin serbest bırakılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu pozitif bir adımdır ancak bunun Ukrayna'nın doğusundaki yasadışı silahlı gruplar tarafından tutulan diğer tüm rehinelerin acilen serbest bırakılmasını takip etmesi gerekir."

ERTUĞRUL APAKAN'DAN ÇAĞRI

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna Özel Gözlem Misyonu Başkanı Ertuğrul Apakan, ülkede devam eden şiddetin bir an önce durdurulması için çağrıda bulundu.
Apakan, yaptığı açıklamada, son 24 saatte ülkenin güneyi ve doğusunda durumun daha da kötüleştiğini belirtti.

Şiddet olayları nedeniyle çok sayıda kişinin öldüğünü ve yaralandığını hatırlatan Apakan, Odessa'da Rusya yanlıları ile Ukrayna'nın bütünlüğünü savunan tarafların çatışması sonucu çok sayıda kişinin ölmesinden duyduğu üzüntüyü ifade etti. Odessa'da dün çıkan olaylarda 40'dan fazla kişi hayatını kaybetmişti.

AB MEMNUN

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, silahsız askeri gözlemcilerden oluşan Ukrayna'daki Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) heyetinin serbest bırakılmasının memnuniyetle karşılandığını belirtti.

AGİT: DAHA DA KÖTÜLEŞEBİLİR

İsviçre Konfederasyonu ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Dönem Başkanı Didier Burkhalter, Ukrayna'nın doğusu ve güneyindeki durumun hızlı bir şekilde daha da kötüleşme riski taşıdığını bildirdi.

Burkhalter yaptığı yazılı açıklamada, Rusya yanlıları tarafından kaçırılan gözlemcilerin serbest bırakılması için çaba sağlayan bütün devletlere minnettar olduğunu belirtti.

AGİT Gözlemci Misyonu'nun, gözlemcilerin kaçırıldıkları 25 Nisan'dan serbest bırakıldıkları bugüne kadar, çok zor koşullarda, görevlilerin serbest kalması için çalıştığını bildiren Burkhalter, "Ukrayna'nın doğusu ve güneyindeki durum hızlı bir şekilde daha da kötüleşme riski taşıyor. Bu tırmanmayı durdurmak ve diyalog yolu bulmak için ortak çabalar başlatılmalı" ifadesini kullandı.
Ukrayna ile ilgili Cenevre Bildirisi'nin uygulanmasına hız verilmesi ve bölgede artan gerilimi tersine çevirmek için alınacak ek önlemleri tartışmak amacıyla yüksek düzeyli temaslar yapmaya hazır olduğunu ifade eden Burkhalter, bütün tarafların sorumlu biçimde hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim