• BIST 9693.46
  • Altın 2511.683
  • Dolar 32.5751
  • Euro 34.7761
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Ukrayna olayları NATO için bir uyarı!

Ukrayna olayları NATO için bir uyarı!
Amerika Dışişleri Bakanı Kerry, Ukrayna'da yaşanan gelişmelerin NATO üyesi her ülke için bir alarm olduğuna dikkat çekti.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, NATO üyeleri için Ukrayna’daki olayların "uyarı alarmı olduğunu” belirterek, "Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleri bize şunu gösteriyor ki, Putin’in Rusyası, farklı kurallarla oynuyor ve Rusya, Kırım’ı işgali ve doğu Ukrayna’yı istikrarsızlaştırma yoluyla Doğu ve Orta Avrupa’nın güvenlik görünümünü değiştirme arayışında. Birlikte, NATO topraklarının dokunulamaz olduğunu Kremlin’e çok açık biçimde göstermeliyiz. (NATO topraklarının) her bir karışını savunacağız, NATO sözleşmesinin 5. maddesi bir anlam ifade etmeli" dedi.

Kerry, Washington'daki düşünce kuruluşlarından Atlantic Council’da “Bütün ve Özgür bir Avrupa’ya Doğru” başlıklı konuşma yaptı.

Ukrayna’daki gelişmelerin, NATO'nun, müttefiklerin topraklarını savunma ve transatlantik güvenliği geliştirme yönündeki kuruluş rolünü üyelerine tekrar hatırlattığını belirten Kerry, “Ukrayna’daki olaylar bir uyarı alarmı oldu” dedi.

Kerry, Avrupalı müttefiklerin, Rusya’yı Avrupa-Atlantik toplumuyla birleştirmek için 20 yıldan fazla süredir uğraş verdiğini ve Rusya’yı Dünya Ticaret Örgütü, NATO-Rusya Konseyi gibi organizasyonlara davet ettiklerini hatırlatarak, şunları kaydetti:

“Rusya’nın Ukrayna’daki eylemleri bize şunu gösteriyor ki, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in Rusyası, farklı kurallarla oynuyor ve Rusya, Kırım’ı işgali ve doğu Ukrayna’yı istikrarsızlaştırma yoluyla Doğu ve Orta Avrupa’nın güvenlik görünümünü değiştirme arayışında. Dolayısıyla, transatlantik müttefikliğimiz için bir dönüm noktasındayız ve yapılması gereken ne varsa yapmaya hazır olduğumuzdan ve müttefikliği korumak için ne gerekiyorsa sonuna kadar yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. Gücümüz, birliğimizden geliyor, 65 yıldır bundan geliyor.

Birlikte, güç yoluyla müstakil sınırları değiştirmeye çalışanları geri püskürtmek zorundayız. Birlikte,  NATO topraklarının dokunulamaz olduğunu Kremlin’e çok açık biçimde göstermeliyiz. (NATO topraklarının) her bir karışını savunacağız.NATO sözleşmesinin 5. maddesi bir anlam ifade etmeli ve müttefikliğimiz daha azını hak etmiyor”.

Uluslararası ilişkilerin normlarını teste tabi tutmaya çalışanlar için sonuçların olması gerektiğini belirten Kerry, ayrıca, Avrupa’nın bütün halinde ve özgür olması için Avrupa milletlerinin, enerjilerinin büyük çoğunluğu için Rusya’ya bağımlı olmamasını sağlamak gerektiğine de işaret etti. 

Kerry, Mısırlı mevkidaşı Fehmi’yle görüştü

Kerry, bu arada, Mısır’ın son dönemde olumlu adımlar atılmış olsa bile ülkenin yargı sistemi içinde tedirgin edici kararların bulunduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Kerry, başkent Washington’da resmi temaslarda bulunan Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile bakanlıkta bir araya geldi.

Görüşme öncesi gazetecilere açıklamada bulunan Kerry, Mısır’ın ABD’nin çok önemli stratejik ortağı olduğunu belirterek, iki ülkenin, bölgenin istikrarı, terörizmle mücadele, İsrail’le barış gibi birçok ortak çıkarları paylaştığını kaydetti.

Mısır’ın "çok zorlu bir geçiş sürecinden geçtiğine" değinen Kerry, ülkenin yargı sisteminde tedirgin edici kararların bulunduğuna dikkati çekti. Kerry, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mısır çok zorlu bir geçiş döneminden geçiyor. Gelecek haftalarda ve aylarda olacaklar hepimiz için çok önemli. Biz Mısır’da geçici hükümetin başarılı olmasını istiyoruz. Ümitliyiz ve kapsayıcı, insanları siyasi olarak masanın başında buluşturacak bir anayasanın uygulanması ve Mısır’ın demokratik temelini genişletecek siyasal bir süreç arzuluyoruz. Mısır’ın anayasası ileriye dönük atılmış olumlu bir adım, ilerleme kaydediyor ve bir seçime gidecekler. Ancak bu olumlu adımlar atılmış olsa bile, yargı sistemi içinde tedirgin edici kararların bulunduğunu hepimiz biliyoruz ki bunlar hepimiz için ciddi zorluklara yol açtı”.

Fehmi ile samimi ve açık sözlü bir şekilde bu konuları görüşeceklerini anlatan Kerry, geçiş sürecinin tamamlanması, demokrasinin bütünüyle halka paylaşılması ve ülkede istikrarın oluşturulması gibi konulara formül arayacaklarını ifade etti.

Yargı sistemiyle ilgili sıkıntılar hükümetten bağımsız

Mısır Dışişleri Bakanı Fehmi de ülkesinde demokrasi isteyen, daha iyi bir ülke inşa etmek isteyen insanların temsilcisi olarak geldiğini dile getirdi. “İlerleme kaydettiğimize inanıyorum” diyen Fehmi, Mısır’daki özellikle yeni anayasanın çok yapıcı bir adım olduğunu vurguladı.

Bakan Kerry’nin Mısır’daki yargı sistemiyle ilgili dile getirdiği sıkıntılara değinen Fehmi, “Bunlar tamamen hükümetten bağımsız” ifadesini kullandı.

Verilen mahkeme kararlarıyla ilgili yorumda bulunmayacağını belirten Fehmi, hukuk sisteminin her bir davayla ilgili sonunda uygun bir karar vereceğine vurgu yaptı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim