• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

UEDAŞ’ın Arge Projesine TÜBİTAK’tan Destek

UEDAŞ’ın Arge Projesine TÜBİTAK’tan Destek
Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ) elektrik şebekesindeki kayıpları azaltmak için yaptığı çalışmalarda kullanacağı yeni bir cihaz geliştirdi.

Uludağ Elektrik Dağıtım (UEDAŞ) elektrik şebekesindeki kayıpları azaltmak için yaptığı çalışmalarda kullanacağı yeni bir cihaz geliştirdi. Elektrik enerjisinin daha verimli kullanılmasını sağlayacak sistem TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

Yerli sermaye ile üretilerek ekonomik olarak tüm dağıtım şirketleri ile özel trafolu müşterilere hitap edecek olan bu cihaz sayesinde sistemde kullanılan tüm transformatörlerin anlık olarak izlenmesini ve teknik kayıplarının raporlanması sağlanacak. UEDAŞ Ar-Ge Direktörlüğü ve ENDOKS firması tarafından yürütülen projenin 2017 yılında tamamlanarak hayata geçirilmesi planlanıyor.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen proje ile ilgili bilgiler veren UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, projenin sonuçlanması ile verimliliğin yanı sıra kesintisiz enerji hizmeti sağlamak için trafoların kullanım ömrü veya bakım gereksinimleri hakkında bilgi sahibi olmayı hedeflediklerini anlattı.

ÜNİVERSİTELER İLE İŞBİRLİĞİ

Kocaeli Üniversitesi ve Kırıkkale Üniversitesi Mühendislik Fakülteleri ile sistemin modellenmesi ve bilimsel araştırmalar konularında işbirliği yaptıklarını belirten Efe; "Projemiz ile trafolarımızın daha verimli kullanılması için teknik kayıplarını ölçerek, ülkemizdeki elektriksel kayıpları azaltmak adına yapılan çalışmalara önemli katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bu sayede trafoların test laboratuvarlarındaki sabit değerlere göre değil, canlı sistem içerisinde karşılaşılan her türlü durumda enerji verimliliğini belirleyerek hangi noktalara müdahale edeceğimiz konusunda bizlere bilgi veren bir sistem kuracağız" dedi.

Efe, yaklaşık 1 milyon TL maliyet ile tamamlanacak olan projenin yüzde 60'ının TÜBİTAK tarafından karşılanacağını belirterek; "Temmuz ayından beri devam eden ve 2017 yılında tamamlamayı planladığımız projemiz mili ekonomiye de önemli oranda katkı sağlayacak" diye konuştu.

"AKILLI ŞEBEKELERE YÖNELECEĞİZ"

Günümüz teknolojisi ile klasik şebeke işletmeciliğinin ötesine geçerek akıllı şebekelere yönelmeyi amaçladıklarını ifade eden Efe, bu nedenle Ar-Ge faaliyetlerine büyük önem verdiklerini vurguladı. Genel Müdür Efe ayrıca, sisteme kazandırılacak her türlü yeni teknoloji veya iyileştirme çalışmalarını, ticari kuruluşlar ve akademik birimlerle destekleyerek ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim