• BIST 9536.14
  • Altın 2474.489
  • Dolar 32.4754
  • Euro 34.5454
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

Üçüncü yılında Paris cinayetinin ayrıntıları

Üçüncü yılında Paris cinayetinin ayrıntıları
Haftalık haber dergisi Aksiyon, üçüncü yıl dönümünde Paris cinayetiyle ilgili detaylı bir dosya hazırladı.

Haftalık haber dergisi Aksiyon, üçüncü yıl dönümünde Paris cinayetiyle ilgili detaylı bir dosya hazırladı. Ali Yurttagül imzalı kapak dosyasında, 9 Ocak 2013'te Fransa'nın başkenti Paris'te öldürülen Sakine Cansız, Fidan Doğan ve Leyla Söylemez olayıyla ilgili farklı ayrıntılara yer veriliyor.

Cinayet anı ve sonrasındaki gelişmelerin ayrıntılarıyla anlatıldığı Aksiyon'un kapak dosyasında soruşturma hâkiminin olaya ışık tutan 60 sayfalık görüşlerinden de alıntılar mevcut. Soruşturma hâkimi Jeanne Duye, cinayetin Millî İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) yönlendirdiği Ömer Güney tarafından işlendiğini savunuyor: "Her halükârda soruşturma, suikastın ne adi suç ne aşk ilişkisi ne de PKK içinde bir iç hesaplaşma saikiyle işlenmediğini gösterdi. Aksine Güney'in, MİT başta olmak üzere Türk istihbarat birimleriyle ilişkileri, suikastın bu ilişki ağı çerçevesinde işlenmiş olabileceğini gösteriyor. Fakat MİT ajanlarının bu suikasta üstlerinin emriyle mi yoksa barış sürecini zedelemek amacıyla kendi iradeleriyle mi katıldığı tespit edilemiyor."

Yurttagül, dosyada Jeanne Duye'nin şu cümlelerine de yer vererek soruşturma hâkiminin sadece hukuki değil, önemli siyasi bir tespit de yaptığını belirtiyor: "Suikast talimatını verenlerin kimliği üzerinde belirsizlik bulunsa da, kamu düzenine yönelik büyük tehdit oluşturan ve Kürt toplumunu korkutmayı, terörize etmeyi amaçlayan bu suikastın terör suçu olduğundan şüphe yoktur. Kurbanların kimliği ve infaz edilme biçimleri de olayın terör suçu kapsamında değerlendirilmesi için yeterlidir."

Ali Yurttagül, "Bu satırları ayrıntılı yorumlamaya gerek yok. Dava, terör davası. MİT ve Türkiye-Fransa ilişkileri açısından hiç de hoş olmayan bir dava süreci izleyeceğimiz kesin gibi." diyor.

Cinayetle ilgili Fransız ve Türk basınında çıkan haber ve yorumların da derlendiği kapsamlı dosyada olayın nasıl meydana geldiği, zanlı Ömer Güney'in geçmişi ve daha birçok ayrıntı, geniş bir şekilde anlatılıyor.

Dosyayı kaleme alan Yurttagül, yakında mahkeme sürecinin başlaması ile daha detaylı bilgilere ulaşılacağını, tüm karartma ve örtme girişimlerine rağmen Fransız yargısının olaya ışık tutmakta kararlı olduğunu söylüyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim