• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Üçüncü havalimanının kulesi lale figüründe olacak

Üçüncü havalimanının kulesi lale figüründe olacak
İstanbul yeni havalimanının hava trafik kontrol kulesi için dünyanın alanında önemli isimlerinin katıldığı konsept tasarım yarışması sonuçlandı.

İstanbul yeni havalimanının hava trafik kontrol kulesi için dünyanın alanında önemli isimlerinin katıldığı konsept tasarım yarışması sonuçlandı. Yarışmayı "lale" figüründen esinlenerek tasarladığı çalışmasıyla AECOM ve Pininfarina kazandı. Kule, lale figüründe inşa edilecek.

İGA'nın, üçüncü havalimanı için hava trafik kontrol kulesi tasarım yarışması tamamlandı. Hava trafik kontrol kulesini dünyanın alanında önemli firmalarından olan AECOM ve Pininfarina tasarlayacak.

İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, AECOM ve Pininfarina'nın "lale" çiçeğinden esinlenerek tasarladığı hava trafik kontrol kulesinin havalimanının simgesel anlamda çok şey katacağını belirtti. Akçayoğlu, "Hava trafik kontrol kulesinin tasarımını, açtığımız uluslararası bir yarışmayla belirlemek istedik. Bu alanda dünyanın önemli firmaları yarışmaya birbirinden değerli tasarımlarıyla katıldı. Zorlu bir seçim sürecinden sonra AECOM ve Pininfarina'nın "lale" çiçeğinden esinlenerek tasarladığı konsept kule tasarımını seçtik. Kulenin yapımına önümüzdeki yılın Mayıs ayında başlayacağız. Hava trafik kontrol kulesini 2017 yılının Ekim ayında tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.

AECOM ve Pininfarina'nın otomotiv ve havacılık tasarımında kullanılan aerodinamik biçimleri çağrıştıran tasarımı, yeni havalimanını kullanacak tüm yolcuların görebileceği eliptik bir kule içeriyor. Kule, yüz yıllardır İstanbul'un simgesi haline gelen ve Türk tarihinde kültürel öneme sahip lale figüründen esinlenerek tasarlandı.

AECOM'un Avrupa, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika mimarlık ofisleri Genel Müdürü Jennifer Dixon, "Bu yarışma için Pininfarina'nın dinamizm ve romantizmi harmanlayan ve otomotiv tasarımından esinlenen mimari üslubuyla AECOM'un havacılık mimarisi alanındaki yeteneğini birleştirmek istedik. AECOM ve Pininfarina ekibi Avrupa ile Asya'yı birbirine bağlayan kavşakta modern hava yolculuğuna dair heyecan ve ışıltıyı alevlendirecek hem estetik hem de son derece işlevsel bir çalışma ortaya koydu." dedi.

AECOM Küresel Havacılık Kıdemli Başkan Yardımcısı ve Direktörü Bernardo Gogna, yarışmada farklı bir tasarım sektörünün uzmanlığıyla AECOM'un şirket için mimarlık ve mühendislik yeteneklerini birleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Pininfarina'nın Yönetim Kurulu Başkanı Paolo Pininfarina, İstanbul yeni havalimanı için yapılacak kulenin İstanbul'un simgesi olmaya aday anıtsal bir yapı olacağını dile getirdi. Yeni bir estetik bakış açısı oluşturmak istediklerini kaydeden Paolo Pininfarina, "Otomobilden, süper yatlara, lüks ürünlerden mobilyaya uzanan 85 yıllık tasarım tecrübemizin verdiği imkânları, dünya çapında gerçekleştirdiğimiz projelerle elde ettiğimiz mimarlık bilgisiyle benzersiz biçimde harmanlayarak kendine özgü bir karaktere sahip, teknolojik olarak gelişmiş bir yapı ortaya koyduk." diye konuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim