• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 20 °C

Ücretsiz kanser taramasını yaptırın

Ücretsiz kanser taramasını yaptırın
Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu belirtti.

Samsun Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun,  “Vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak için kayıtlı oldukları aile sağlığı merkezlerine veya KETEM'e davet ediyoruz” dedi.
Uzm. Dr. Ertan Uzun “4 Şubat Dünya Kanser Günü” dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, “Kanser günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada bulunan kanserler, yüksek oranda ölüme neden olması yanında bıraktığı sakatlıklar ve tedavisindeki yüksek maliyetler nedeniyle iş gücünde ve ülke ekonomisinde çok ağır kayıplara neden olmaktadır. Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azaltılabilir. Sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunma sağlanabilir, kanser tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatabilir” diye konuştu.

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Kanser Daire Başkanlığı'nın üyesi olduğu Dünya Kanser Teşkilatı'nın geçen yıl olduğu gibi 2014 yılı Dünya Kanser Günü'nde ‘kanser hakkında yanlış bilinenler' teması üzerinde durduğunu belirten Uzun, “Ülkemizde de, dünya genelinde kanser konusunda bazı yanlış bilinen doğruları vurgulamak gerekmektedir. Pek çok kanser için, uyarıcı belirti (kişinin kendinde hissettiği) ve bulgular (hekimin kişide tespit ettiği) vardır. Bu işaretleri izleyerek erken teşhis mümkün olabilir. Erken teşhisin faydaları zaten tartışma konusu bile değildir.

En sık görülen kanserlerin en az üçte biri önlenebilir olduğundan hem kişi hem de toplum bazında doğru strateji ile yapılabilecek çok şey mevcuttur. Kanser kontrolünün en önemli aşaması hiç kuşkusuz ki kanseri önlemektir. Kanser tarama yöntemleri ile kanserin erken evrede tespit edilmesi, kanser oluşumundan sonra kanserin başarılı bir şekilde tedavi edilmesi açısından çok önemlidir. Kanser taramaları ve kanser erken teşhise yönelik yurt genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur.

2008 yılında kurulan ve şubat ayı itibariyle yeni binasında hizmet veren Samsun KETEM'de; ulusal kanser tarama standartları ile belirlenmiş kanserler olan meme kanseri, rahim ağzı kanseri, bağırsak kanseri taramaları yapılmaktadır. Kadınlara kendi kendine meme muayenesi eğitimi verilmekte, 40-69 yaş kadınlar meme kanseri, 30-65 yaş arası kadınlar rahim ağzı kanseri, 50-70 yaş kadın ve erkekler ise bağırsak kanseri tarama programına alınmaktadır. Ayrıca aile hekimlerimiz de kendine kayıtlı 50-70 yaş kadın ve erkeklere bağırsak kanseri taramaları yapmakta ve diğer kanser tarama programlarına destek vermektedir” şeklinde konuştu.

Uzm. Dr. Ertan Uzun açıklamasını, “Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 4 Şubat Dünya Kanser Günü vesilesiyle hafta boyunca tüm ilçelerde çeşitli etkinlikler düzenleyerek halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesini hedeflemekteyiz. İlgi yaş grubunda bulunan tüm Samsunlu vatandaşlarımızı ücretsiz kanser taramalarını yaptırmak için kayıtlı oldukları aile sağlığı merkezlerine veya KETEM'e davet ediyoruz” şeklinde tamamladı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim