• BIST 9526.48
  • Altın 2472.413
  • Dolar 32.4704
  • Euro 34.5484
  • İstanbul 24 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 24 °C

Uclg-mewa 1. Yerel Yönetişim Komitesi Nilüfer’de Toplandı

Uclg-mewa 1. Yerel Yönetişim Komitesi Nilüfer’de Toplandı
Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen UCLG-MEWA 1. Yerel Yönetişim Komitesi toplantısında yerel yönetimlerde şeffaflık ve katılımcılık vurgusu...

Nilüfer Belediyesi ev sahipliğinde gerçekleşen UCLG-MEWA 1. Yerel Yönetişim Komitesi toplantısında yerel yönetimlerde şeffaflık ve katılımcılık vurgusu yapıldı. Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, halkı mahalle komiteleri aracılığıyla kararlara ortak ettiklerini belirterek "Biz kent halkının mutluluğunu, huzurunu ve gülümsemesini önemsiyoruz" dedi.

Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı (UCLG-MEWA) 1. Yerel Yönetişim Komitesi toplantısı Nilüfer'de yapılıyor. Türkiye'den çok sayıda üye belediyenin yanı sıra UCLG Ortadoğu ve Batı Asya Bölge Teşkilatı üyesi İran, Filistin, Lübnan, Fas, Kuveyt, Ürdün ve Yemen'den belediye başkanları ve üst düzey temsilciler de toplantıda yer aldı. Dünya Bankası, Fitch Ratings gibi uluslararası finans kuruluşların üst düzey katılım gösterdiği toplantının açılış konuşmasını UCLG-MEWA Genel Sekreteri Mehmet Duman yaptı. UCLG-MEWA olarak şehirlerin ortak akıl ile yönetilmesini savunduklarını belirten Duman, "Bu da katılımcı, saydam ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı ile sağlanabilir. Bugün düzenlemiş olduğumuz UCLG-MEWA Yerel Yönetişim Komitesi toplantımızın da bu anlamda bir mihenk taşı olmasını diliyorum" dedi.

UCLG-MEWA'nın var olma nedenleri arasında "yerel yönetişimin güçlendirilmesi" olduğunu belirten Duman, "UCLG-MEWA Yerel Yönetişim Komitesi; şeffaflık, finans yönetimi ve katılımcı demokrasi alanında en iyi uygulamaları teşvik etmek adına da zorlu bir misyonu üstlenmiştir. Bu anlamda ilk toplantıyı yaparak komitemizi güçlendireceğiz" ifadelerini kullandı.

Halka hesap sorma imkanı tanınması gerektiğini vurgulayan Duman, "Kendi yaşadıkları yerlere aidiyet hissetmeleri için alınacak kararlara onları da dahil edelim. Tecrübelerimizi paylaşıp farklı vizyonlar oluşturalım, sivil toplumla diyaloğumuzu geliştirelim" çağrısında bulundu.

UCLG ve UCLG MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey üyesi, Kentsel Gelişme Küresel Fonu Başkan Yardımcısı olan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey böyle bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirtti. Toplantının, aynı zamanda barışa yönelik umutlar için de bir enerji oluşturması dileğinde bulunan Bozbey, "Buradan barış çağrılarımızı tüm Dünya'nın duyması en büyük dileğimiz. Ne olur insanlık adına bir araya gelelim bir arada bulunalım beraber barışı tesisi edelim" dedi.

Barışa giden zorlu yolun en temel taşının demokrasi olduğunu belirten Bozbey şöyle devam etti:

"Demokrasiyi, gerçek anlamda yerelden genele taşımak da yerel yönetimlerin görevidir.

Bildiğiniz gibi, yerel yönetimler alanında "yönetişim" kavramı önemli bir yer tutmaktadır.

Yönetişimin önemli parçaları da sivil toplum kuruluşları ve kent konseyleridir. Biz, Nilüfer'de bunu bir adım daha ileriye taşıyarak karar alma mekanizmalarına mahalle komitelerini de dahil ettik.Nilüfer'de biz, Kent Konseyi çatısı altında yapılandırdığımız mahalle komiteleri aracılığıyla, halkı kararlara ortak ediyoruz. Mahalle komiteleri, Nilüfer'de gerçekleştirilecek tüm hizmetlerde söz sahibidir. Uygulamanın kemikleşmesi için canla başla çalışıyoruz. Katılımcılık ve demokrasi adına Nilüfer'e kalıcı olarak bırakacağımız izlerden biri de mahalle komiteleridir."

Nilüfer Belediyesi olarak, pek çok konuda üstlendikleri "öncü ve örnek" rolü, "stratejik plan" konusunda da ortaya koyduklarını ifade eden Bozbey "Nilüfer Belediyesi, Türkiye'de, yasalarla yerel yönetimlere stratejik plan yapma zorunluluğu getirilmeden önce, 2002 yılında ilk stratejik planını yaparak uygulamaya başlayan bir belediyedir. Halbuki ülkemizde 2005 yılında onaylanan bir kanunla, 2009 yılından itibaren, nüfusu 50 binin üzerinde olan belediyelere stratejik plan yapma zorunluluğu getirilmiştir" dedi.

Bozbey şöyle konuştu:

"Şehirler özellikle yatırım projelerinin hayata geçirilmesinde kendilerine özgü yenilikçi finansal modeller oluşturmak zorundadırlar. Nilüfer Belediyesi olarak daha dengeli bir gelir dağılımı oluşturarak, tutarlı ve istikrarlı yönetim anlayışıyla merkezi hükümet transferlerine olan bağımlılığımızı azaltmayı başardık. İç kaynak olarak İller Bankası, diğer ticari bankalar ile birlikte iç piyasalardan uygun şartlarda finansman sağlamada önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak buna rağmen artan yatırım ihtiyacını karşılamada, yerel yönetimlerin mutlaka yurt dışından da ek mali imkanlar sunarak yatırım harcamalarını gerçekleştirme ihtiyaçları vardır. Dünyada, küresel kriz sonrasında finans çevrelerinin özel sektör fonlamasından uzaklaşarak, kamuyu fonlamaya yöneldiklerini görüyoruz. Yerel yönetimler ve bağlı bulunduğumuz genel müdürlük olarak, küresel şartları algılama kabiliyetini daha üst seviyelere taşıyarak, bu durumu fırsata çevirebiliriz. Yerel yönetimler artık uluslararası iktisadi ve siyasi ortamın küresel bir aktörüdürler. Bir yerel yönetici olarak, bize verilen bu rolün gereklerini hata yapmadan yerine getirmek zorunda olduğumuza inanıyorum. Bu rol bilinçli bir şekilde oynanır ise imkana dönüşür, tersi olur ise imkansızlığa ve zarara dönüşebilir."

MUSTAFA BOZBEY EŞ BAŞKAN SEÇİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından UCLG-MEWA Yerel Yönetişim Komitesi Toplantısı'na geçildi. Toplantıda Komite Başkanı ve eş başkanlar seçildi. Komite Başkanı Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın seçilirken, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile Lübnan'dan Dannieh Belediyeler Birliği Başkanı Mohamed Saadieh Eş Başkan seçildiler.

Faaliyet programının onaylandığı toplantıda söz alan katılımcılar dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu.

Filistin'in Nablus Belediyesi adına toplantıya katılan Lida Abu Alhuda iklim değişikliğiyle ilgili çalışmaların stratejik planlamaya nasıl entegre edebileceğini sordu. Temsilci, "Yerel yönetimlerde demokrasi çok önemli ancak bizim ülkemizde demokrasi yok. Bölge halkının bu konularda hiçbir bilgisi yok. Aydınlatıcı bilinçlendirici çalışmalar yapmamız lazım" dedi.

Toplantıda Komite Başkanı seçilen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da "Deneyim paylaşımı olarak nitelendirdiğimiz şeffaflık ve yerel yönetişim konusunda sık sık bir araya gelerek deneyimlerimizi bilgilerimizi paylaşarak bu konuda aktif bir rol oynayabiliriz" dedi.

Söz alan katılımcılara yanıt veren UCLG-MEWA Proje Koordinatörü Adrien Licha de, stratejik planlamanın iklim değişikliğini nasıl kapsayacağı konusunda; UCLG-MEWA bünyesinde bulunan Çevre Komitesi'nde üyeler arasında bilgi paylaşımı yapılabileceğini belirtti.

Toplantının öğleden sonraki kısmında ayrıca "Yerel Finansmanın Güçlendirilmesinde Küresel ve Yerel Girişimler", "Şeffaflık -Stratejik Planlama ve Katılımcılık" ile ilgili oturumlar gerçekleştirildi. 5 Mart Cumartesi günü de devam edecek olan 1. Yerel Yönetişim Komitesi toplantısında "Habitat III ile ilgili Türkiye Ulusal Raporu ve Habitat III "te Yerel Yönetimlerin Önemi" ile ilgili oturum yapılacak.

Uclg-mewa 1. Yerel Yönetişim Komitesi Nilüfer’de Toplandı

Uclg-mewa 1. Yerel Yönetişim Komitesi Nilüfer’de Toplandı

Uclg-mewa 1. Yerel Yönetişim Komitesi Nilüfer’de Toplandı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim