• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Uçan balonlar ölüme davetiye çıkarıyor

Uçan balonların içine doldurulan helyum gazının ölüme davetiye çıkardığı ortaya çıktı.
Uçan balonların içine doldurulan helyum gazının, sesin tizleşmesine neden olduğu için özellikle çocuklar tarafından eğlence amaçlı solunduğu; ancak bu durumun ani ölüme yol açabildiği belirtildi.
 
Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, genellikle okul önlerinde ve alışveriş merkezlerinde satılan uçan balonların sağlık için risk taşıdığını söyledi.
 
Uçan balonların içindeki helyumun, hidrojenden sonra en hafif gaz olduğunu; bu özelliğinden dolayı uçan balonların şişirilmesinde kullanıldığını anlatan Akdur, bunun yanıcı, patlayıcı ve zehirli özellik taşımadığından balon şişirmede kullanılan gazlar içinde en güveniliri olduğunu ifade etti. Akdur, "Ancak, yanıcı, parlayıcı ve zehirli olmayan bu gaz boğucudur. Gazların, zehirli olmaması insan sağlığına zarar vermeyeceği anlamı taşımaz" uyarısında bulundu.
 
"HELYUM SOLUNMASINDA HAYATİ ORGANLAR DURUYOR"
 
Sesin, helyum içinde daha hızlı hareket ettiğini, bu nedenle helyum içinde seyreden seslerin tizleştiğini vurgulayan Akdur, bu durumun insanlara komik ve eğlendirici geldiğini söyledi.
 
Eğlendirmek için, kişilere helyum koklatıldığı ve sonucunda ses değişikliğinin halkla paylaşıldığı kimi programların televizyon aracılığıyla vatandaşlarla buluştuğunu dile getiren Akdur, şöyle konuştu:
 
"Bunu öğrenen çocuk ve gençler arasında, bunu uygulamak oldukça yaygınlaştı. Çocuk ve gençler, balonculara üç beş kuruş vererek, helyum kokluyor sonra da konuşabiliyorlar. Çıkan tiz sesler, onları eğlendiriyor, ancak bu eğlence nedeniyle her yıl yüzlerce çocuk yaşamını yitiriyor. Çünkü, helyum çok aktif bir gaz olduğu için akciğerlerde oksijen alımını engelliyor. Gelişen ani oksijensizlik nedeni ile kişi bayılma nöbeti geçiriyor. Ayakta ise düşüyor ve yaralanıyor. Bol miktarda helyum solunmasında ise ani hayati organlar duruyor ve bu durum ölümle sonuçlanıyor."
 
OKUL ÖNLERİNDE YASAKLANMALIDIR
 
Bu nedenle, helyum satışının kontrol altına alınması gerektiğine işaret eden Akdur, "Özellikle okul önlerinde helyumlu balon satışı yasaklanmalıdır" dedi.
 
Akdur, balon satıcılarının, kesinlikle çocuklara helyum solutmaması gerektiğini vurgulayarak, "Helyumlu balonların üzerinde 'dikkat helyumla doldurulmuştur - solunması tehlikelidir uyarısı' bulunmalıdır" önerisinde bulundu.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim