• BIST 9524.59
  • Altın 2497.108
  • Dolar 32.5917
  • Euro 34.737
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 17 °C

Uçak: “Eğitimde sorunlar büyüyor, çözüm irade bekliyor”

Uçak: “Eğitimde sorunlar büyüyor, çözüm irade bekliyor”
2017-2018 eğitim-öğretim yılı değerlendirmesi yapan Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, 2017-2018 eğitim öğretim...

2017-2018 eğitim-öğretim yılı değerlendirmesi yapan Memur-Sen İl Başkanı ve Eğitim Bir-Sen Muğla Şube Başkanı Önder Uçak, 2017-2018 eğitim öğretim yılının öğrencilerin emeklerinin karşılığını görecekleri karne heyecanıyla sona erdiğini açıkladı.

Son yıllarda bütçeden en çok pay ayrılmasına rağmen, yapılan birçok yanlışlık, akamete uğrayan uygulamalar, ders kitaplarındaki hatalar, değişen sınav sistemlerindeki belirsizlikler, öğretmene uygulanmak istenen performans garabeti, şiddet mağduru eğitimciler nedeniyle sorunların her geçen gün büyüyerek devam ettiğini belirten Uçak, "Eğitim-Bir-Sen olarak, Türkiye'nin en stratejik, en hassas ve en önemli meselesinin eğitim olduğuna inanıyoruz. Son yıllarda, okullaşma oranlarının artması, okulların fizikî ve teknolojik kapasitesinin gelişmesi, öğretmen açığının her geçen yıl azalması ve GSYH'den eğitime ayrılan kaynağın artırılması gibi fiziki ve eğitimin dış etmenlerindeki iyileşmeler eğitimin nitelik problemini çözmemekte; eğitim, pedagojik boyutuyla da usta dokunuşlara ihtiyaç duymaktadır" dedi.

"Performans eğitimcilerin gündeminden çıkarılmalı"

Öğretmene, öğrenciye ve eğitime somut hiçbir katkısının olmayacağı açık olan performans değerlendirme sisteminin uygulamaya koymaktaki gereksiz ısrarın, hatalara ve mağduriyetlere neden olacağını belirten Uçak, "Öğretmeni, not vererek değerlendirme çabası, daha önce farklı bir şekilde denenmiş ve okullarda huzurun kaçtığı, motivasyonun bozulduğu, iş barışının sarsıldığı çok net bir şekilde görülmüştür. Yüz yüze bakanları, yan yana duranları karşı karşıya getirecek performans değerlendirme uygulaması, Öğretmen Strateji Belgesi'nden de Bakanlığın gündeminden de temelli çıkarılmalıdır" dedi.

Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmelisini ve sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi gerektiğini ifade eden Uçak, kamu vicdanını yaralayan mülakatla öğretmen istihdamından vazgeçilmesi gerektiğini açıkladı. TEOG'un yerine getirilen yeni ortaöğrenime geçiş sistemi ve bu sistem ekseninde merkezi sınav ve yerleştirmenin sonuçlarına değinen Uçak, "Öğrenci ve ailelerin tercih ettiği okul türüne göre ikametlerine en yakın okula yerleştirilmeleri için yerel imkânların maksimize edilmesi amaçlanmalıdır. Alan değişikliği konusunda verilen sözlerin tutulmaması, alan değişikliği yapmak isteyen ve alan değişikliği yapamadığı için mağdur olan çok sayıda öğretmenin kariyer planlaması yapmasına engel teşkil etmiştir. Okulların fiziki altyapısı geliştirilmeli ve okullara doğrudan ödenek tahsis edilmelidir. Okullarımız, eğitim-öğretimin sürdürülmesi için zorunlu yardımcı hizmetleri ifa eden personelin eksikliğini ciddi şekilde hissetmekte, bu durum eğitim hizmetlerinin aksamasına neden olmaktadır. Hizmet içi eğitim çalışmaları mesleki gelişime dayalı olarak yeniden planlanmalıdır" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim