• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Üç Ülkenin Karla Mücadele Tuzu Iğdır’dan

Üç Ülkenin Karla Mücadele Tuzu Iğdır’dan
Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dahil Azerbaycan ve Gürcistan'ın karla mücadele için kullandığı tuz, Iğdır'ın Tuzluca ilçesinden...

Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dahil Azerbaycan ve Gürcistan'ın karla mücadele için kullandığı tuz, Iğdır'ın Tuzluca ilçesinden karşılanıyor.

Tuzluca ilçesine ismini veren Tuzluca tuz mağaralarından elde edilen kaya tuzu, burada işlenerek Doğu ve Güneydoğu illeri başta olmak üzere Azerbaycan ve Gürcistan'a gönderiliyor. İşletme Müdürü Mehmet Zeki Can, Tuzluca'daki tuz madeninde özellikle yılın bu döneminde karla mücadele için kullanımlık tuz çıkardıklarını söyledi. Kışın karla mücadelede bölge belediyelerinin buradaki tuzdan faydalandığını ifade eden Taşdemir, "Komşu ülkelerimiz Azerbaycan ve Gürcistan ile yakın illerimizdeki gerek kara yolları ekibi gerek belediyeler bu tuzdan faydalanıyor" dedi.

"ÜÇ ÇEŞİT TUZ ÜRETİYORUZ"

Karayolları ve belediyelerin karla mücadelede kullandığı tuzu burada çıkardıklarını anlatan Can, şöyle konuştu: "Madende üç çeşit tuz üretiyoruz. Karla mücadelede kullanılan tuz, sanayide kullanılan tuz ve yemeklik tuz üretiyoruz. Karayollarında kullanılmak üzere istek doğrultusunda günde 300-400 bin ton tuz üretebiliyoruz. Özellikle Gürcistan'a buradan TIR'la karla mücadelede kullanılmak üzere tuz gönderiyoruz. Bunun yanında komşu ülkelere yine sanayi tuzu yanında yemeklik tuz gönderiyoruz. Bölgemizdeki bir kente sofralık ve hayvanların tüketiminde kullanılan kaya tuzu üretiyoruz. Adana, Mersin, Gaziantep, Kars, Ağrı, Erzurum, Van, Muş ve ismini sayamadığımız birçok yere tuz gönderiyoruz. Çünkü bizim tuzumuz tamamıyla kaya tuzu, kesinlik başka karışım yoktur."

Kendisinin TIR şoförü olduğunu anlatan Bülent Avcı isimli nakliyeci ise, "Ben tuzu TIR'la Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e götürüyorum. Orada bu tuzu yol kenarlarına kısım kısım bırakıyorlar ve karla mücadelede kullanıyorlar. Ben özellikle kış aylarında ayda 6-7 sefer yapıyorum" diye konuştu.

Üç Ülkenin Karla Mücadele Tuzu Iğdır’dan

Üç Ülkenin Karla Mücadele Tuzu Iğdır’dan

Üç Ülkenin Karla Mücadele Tuzu Iğdır’dan

Üç Ülkenin Karla Mücadele Tuzu Iğdır’dan

Üç Ülkenin Karla Mücadele Tuzu Iğdır’dan

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim