• BIST 9524.59
  • Altın 2487.645
  • Dolar 32.5437
  • Euro 34.59
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

TZOB Başkanı Bayraktar: "Üretici Öldürülerek Sanayi Gelişmez"

TZOB Başkanı Bayraktar: "Üretici Öldürülerek Sanayi Gelişmez"
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticiyi öldürerek sanayinin gelişemeyeceğini belirterek önce çiftçinin yaşatılması...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticiyi öldürerek sanayinin gelişemeyeceğini belirterek önce çiftçinin yaşatılması gerektiğini söyledi.

Bayraktar, Antalya'nın Kaş ilçesinde tamamlanan Ziraat Odası hizmet binasının açılışını yaptı. Açılışta konuşan Bayraktar, önümüzdeki yıllarda kadın çiftçilere daha çok ihtiyaç olacağını belirterek tarım sektöründe kadın çiftçiler olmadan üretimin ve verimliliğin yetersiz kalacağını kaydetti.

Genç nüfusu kırsalda tutmak için de bir takım desteklerin verilmesi gerektiğinin altını çizen Bayraktar, "Genç çiftçi eğitimine önem veriyoruz. Türkiye'nin her yerinde genç çiftçilerimizi eğitmeye başladık. Bu eğitimin sonuçlarını tarımda verimlilik ve gençlerimizi kırsalda tutarak alacağız" diye konuştu.

"AMBARGO RUSYA'YA DA ZARAR VERİR"

Rusya ile yaşanan kriz sürecini de değerlendiren Şemsi Bayraktar, Rus uçağının düşürülmesinin askeri bir olay olduğunu, Rusya'nın bu olayı ekonomik ambargoya dönüştürmesinin yanlış olduğunu söyledi. Bayraktar, "Rusya olgun bir devlete yakışan şekilde davranmadı. Bu ambargo sadece ülkemize değil Rusya'ya da büyük zarar veriyor. Bu yıl geçen yıla göre sebze ve meyve fiyatlarındaki düşmeyi gözlemliyoruz. Geçen yıl ocak-şubat aylarında Rusya'ya 143 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı yaparken bu yılın aynı döneminde ihracat 38 milyon dolara düştü. Yani 105 milyon dolarlık bir kayıp var" dedi.

SÜT FİYATLARI

Bayraktar, süt fiyatlarına müdahaleyi değerlendirirken de krizi 3 sene evvel gördüklerini söyledi. Bayraktar, sektör dışındaki çevrelerin özellikle süt sektörüne büyük yatırımlar yapmaya hevesli olduğunu ve sıfır faizli krediler kullandıklarını tespit ettiklerini anlattı. 2008'de de hayvancılık sektöründe büyük bir kriz yaşadığını ve 1 milyon süt ineğinin kesildiğini dile getiren Bayraktar, şunları kaydetti:

"Kriz sonrası ette uzun yıllar ithalatçı olduk. Çünkü ana varsa dana vardır. Süt hayvanınız varsa besi hayvanınız vardır. Başka türlü bu ülkede besi hayvancılığı yürümez. Türkiye'de serbest piyasa ekonomisi var ama rekabet yok. Alıcısı az satıcısı çok olan bir sektörde üretim yapıyoruz. Rekabet koşulları oluşmuş değil. O halde müdahale kurumu oluşturmak lazım. Ancak sanayicimiz yatırım üzerine yatırım yaparken ben 5 yılda bir hayvanlarımı kesime götürüyorsam burada bir haksızlık var."

Süt fiyatlarının sanayiciye verilen desteklere rağmen 70-80 kuruşlara kadar düştüğünü dile getiren Bayraktar, Et ve Süt Kurumu bir müdahale kurumu olarak devreye girince süt fiyatlarının yükselmeye başladığını söyledi. Bayraktar, "Sütte tavsiye fiyat olan 1 lira 15 kuruş bizim için yeterli değil. Süt 1,5 lira olmalı. Eğer sütte istikrar istiyorsak fiyatlar bu noktaya gelinceye kadar alımlar devam etmeli" diye konuştu.

Sanayicilerin "kazan kazan" politikası içinde olması gerektiğini söyleyen Bayraktar konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yaşarken yaşatacağız. Yaşamak isteyenler yaşatmak istemiyorlar. Bu çiftçiyi yaşatmadan hiçbir sanayicimizin ayakta kalması mümkün değildir. Bu ülkede ahlaklı davranmak zorundayız. Sanayicimizin de kazan kazan politikası içerisinde olması lazım. Üreticiyi öldürerek bu ülkede sanayi gelişmez."

Kaş Kaymakamı Bilgehan Bayar, Kaş Belediye Başkanı Halil Kocaer, Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alp ve çok sayıda vatandaşın katıldığı törende açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından Bayraktar ve beraberindekiler hizmet binasını gezdi. Bayraktar burada süt içerek süt kampanyasına destek verdi.

TZOB Başkanı Bayraktar: "Üretici Öldürülerek Sanayi Gelişmez"

TZOB Başkanı Bayraktar: "Üretici Öldürülerek Sanayi Gelişmez"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim